Nyhet

YIT

YIT klår förväntningarna

Finska byggjätten YIT redovisar en rapport för det första kvartalet som vida överträffar analytikernas förväntningar, särskilt kring rörelseresultatet.

Omsättningen sjönk 7,8 procent till 518 miljoner euro (562). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 487,8.

Rörelseresultatet blev 22 miljoner euro (10). Rörelsemarginalen var 4,2 procent (1,8).

Justerat rörelseresultat uppgick till 22 miljoner euro (15), väntat var 6,38, med en justerad rörelsemarginal på 4,2 procent (2,7).

Resultatet efter skatt blev 12 miljoner euro (-1), och per aktie 0,05 euro (0,00).

YIT:s starka prestation sker mot bakgrund av att Housing-segmentet fortsatt att utvecklas väldigt starkt. Samtidigt har Ukrainakriget och dess effekter börjat bli kännbara på byggbranschen. Vd Markku Moilanen uppger att det har funnits problem med att anskaffa vissa byggmaterial, samtidigt som materialpriserna har fortsatt att stiga. Därutöver har det generella konsumentförtroendet försvagats vilket bolaget bedömer kommer att återspeglas kring efterfrågan på hus.

“På YIT har vi hittills lyckats övervinna dessa utmaningar och effekterna på vår verksamhet har varit begränsade. Vi har sökt alternativa materialkällor och hållit våra byggarbetsplatser öppna. Framöver förväntar vi oss att utmaningarna kring materialkostnadsinflation och tillgänglighet, samt konsumenternas efterfrågan kommer att fortsätta åtminstone under de kommande kvartalen”, säger Moilanen.

YIT, MEURQ1-2022KonsensusFörändring mot konsensusQ1-2021Förändring
Nettoomsättning518487,86,2%562-7,8%
Rörelseresultat2210120,0%
Rörelsemarginal4,2%1,8%
Rörelseresultat, justerat226,38244,8%1546,7%
Rörelsemarginal, justerad4,2%1,3%2,7%
Nettoresultat12-1
Resultat per aktie, EUR0,050,00
Konsensusdata från Bloomberg

http://media.finwire.com/media/FWM00735AE-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om YIT Corporation

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien YIT Corporation

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt