Nyhet

Zaptec

Zaptec ökar omsättning och rörelseresultat under Q4 - slog Paretos förväntningar

Laddstationsbolaget Zaptec redovisar ökande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseresultatet visade en vändning till vinst.

Omsättningen steg 144,1 procent till 192,8 miljoner norska kronor (79,0). Väntat från Pareto var 192,0 miljoner norska kronor.

Justerat ebitda-resultat uppgick till 46,8 miljoner norska kronor (11,1), med en justerad ebitda-marginal på 24,3 procent (14,1). Väntat från Pareto var 32,6 miljoner norska kronor respektive en justerad ebitda-marginal på 17 procent.

Rörelseresultatet blev 28,5 miljoner norska kronor (-1,7), med en rörelsemarginal på 14,8 procent.

Resultatet före skatt var 28,4 miljoner norska kronor (-0,7).

Resultatet efter skatt blev 32,4 miljoner norska kronor (8,5), en ökning med 281,2 procent mot föregående år.

Under kvartalet utförde bolaget 1 485 nya Pro-installationer, upp från 878 under samma kvartal förra året.

Att köpa elektroniska komponenter har fortsatt varit en utmaning på grund av den höga efterfrågan, men för att fortsatt kunna hålla en hög tillväxttakt har bolaget tecknat ytterligare ett produktionskontrakt med Sanmina. Sanmina är en av de största globala elektroniktillverkarna med produktionsanläggningar strategiskt placerade för att stödja Zaptecs expansion både i Europa och USA, skriver bolaget. Sanmina förväntas producera laddare för Zaptec under Q3-22.

Bolaget spår att elbilsmarknaden kommer att fortsätta växa kraftigt med tvåsiffriga tal, och att tillgången på komponenter förbättras, men att tillfälliga flaskhalsar kan skjuta upp leveranser av elbilar och laddare.

Vidare har Zaptec kontrakterat betydande produktionsvolymer för 2022 som överstiger 1 miljard norska kronor i intäkter. Målet för ebitda-marginalen sätts till 15-20 procent.

Zaptec, MNOKQ4-2021Q4-2020Förändring
Nettoomsättning192,879,0144,1%
EBITDA, justerat46,811,1321,6%
EBITDA-marginal, justerad24,3%14,1%
Rörelseresultat28,5-1,7
Rörelsemarginal14,8%
Resultat före skatt28,4-0,7
Nettoresultat32,48,5281,2%


http://media.finwire.com/media/FWM006D855-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Zaptec

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Zaptec

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt