Bankaktier under lupp – stora och små favoriter funna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Bankaktier under lupp – stora och små favoriter funna

Bankaktier

Bankerna står inför en intressant period där ränteläget och marknadens utveckling påverkar deras intjäningsförmåga. Privata Affärer har i veckan satt förstoringsglas på storbankerna och funnit två stabila val och samtidigt har Dagens Industri tittat till småbankerna. Vi summerar affärstidningarnas råd.

Storbankernas utmaningar och möjligheter

Storbanker som Handelsbanken, Nordea, Swedbank och SEB står inför olika utmaningar och möjligheter beroende på ränteläget och marknadens utveckling. Det konstaterar Privata Affärer i en genomgång av storbanksaktierna.  

Handelsbanken är billigast sett till substansvärderingen, men riskerna är högre än vanligt efter en svag kvartalsrapport. Nordea rankar ofta inte så väl när det gäller kundnöjdhet och saknar även tydlig huvudägare.

Framför allt SEB, men även Swedbank, framstår som stabilare alternativ. SEB har tydliga huvudägare och Swedbank har det stora fondbolaget Swedbank Robur.

Nätmäklarna lockar med tillväxt

Nätmäklarna Avanza och Nordnet har visat stark tillväxt, särskilt under de senaste 1,5 åren. Deras aktier handlas till en högre värdering jämfört med storbankerna, men de erbjuder också snabbare tillväxt. Samtidigt är de mer beroende av kundernas handelsaktivitet och fondinnehav.

Småbanker åt olika håll

Utvecklingen för Stockholmsbörsens mindre banker har gått åt helt olika håll, skriver Dagens Industri i en analys av det här segmentet. De väljer också olika vägar för tillväxt framöver.

Bland de mindre bankerna har TF Bank och Norion Bank haft en positiv utveckling, medan Resurs Holding har kämpat med högre kreditförluster och nedskrivningar.

TF Bank har lyckats väl med sin satsning på den tyska kreditkortmarknaden, vilket har bidragit till en betydande vinstökning.

Norion Bank har fokuserat på fastighetslån och småföretagslån, vilket också har gett resultat medan Resurs Holding har däremot haft det tufft med en stor nedskrivning och hög kreditförlustnivå. Bolaget satsar nu på ökad kvalitet i konsumentlånen samt större fokus på betalningslösningar.  

Vi på Börskollen noterar att trots de olika utmaningarna och möjligheterna som bankerna står inför, finns det intressanta investeringsmöjligheter både bland storbankerna och nätmäklarna. Valet mellan stabilitet och snabb tillväxt beror på investerarens riskbenägenhet och investeringshorisont.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt