Börsprofilen utser Sveriges ”magnifika sjua”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Börsprofilen utser Sveriges ”magnifika sjua”

Börsprofilen

De amerikanska IT-jättarna, kända som Magnificent Seven, har ingen direkt motsvarighet i Sverige. Här är det istället mindre teknikbolag som visar potential för långsiktig tillväxt. Marcus Hernhag på Privata Affärer har tittat närmare på några framstående svenska aktörer som skulle kunna utgöra en svensk motsvarighet till fenomenet.

  • Evolutions tillväxttakt har saktat in, men har potential att återhämta sig.
  • Fortnox har sett en imponerande vinstökning men står inför utmaningar.
  • Hexagon och Vitec visar stabil utdelning och långsiktig tillväxt.

De amerikanska IT-jättarna kända som Magnificent Seven dominerar börsindexen, men i Sverige är det svårt att hitta teknikbolag med samma tyngd. Att identifiera en svensk motsvarighet innebär att man får titta på mindre bolag, vilket samtidigt kan betyda större tillväxtmöjligheter på lång sikt. Det skriver börsprofilen Marcus Hernhag i en krönika i Privata Affärer.

Digitala stjärnor

Evolution, ledande leverantör av digitala live-kasinon, har sett sin tillväxttakt minska, men det är det första bolag Hernhag nämner. Under första kvartalet 2023 växte företaget med 17 procent, en betydande minskning jämfört med tidigare år. Om Evolution kan möta den höga efterfrågan, kan försäljningsökningen åter ta fart.

Fortnox, ett av Sveriges mest framgångsrika mjukvarubolag, har visat en årlig vinstökning per aktie på 47 procent de senaste tio åren, konstaterar Hernhag vidare. Aktien har ökat med 442 procent på fem år. Trots denna framgång finns risker, som att den organiska tillväxten kan avta och att förvärv och prishöjningar kanske inte räcker i längden. Bolaget handlas nu till 64 gånger årsvinsten, vilket ställer stora krav på fortsatt snabb och lönsam tillväxt.

Traditionella tekniksektorn

Hexagon, ett mätteknik- och mjukvarubolag, har haft en något trög tillväxt de senaste åren men visar ändå goda framtidsutsikter. Bolaget har höjt utdelningen i 15 år i följd och har ett börsvärde på 312 miljarder kr.

HMS Networks, som kopplar ihop hårdvara med mjukvara, har sett en stabil tillväxt med en enda utdelningssänkning på 16 år. Vinsten per aktie har ökat kraftigt de senaste åtta åren, även om bolaget just nu befinner sig i en svacka.

Stabila aktörer

Vitec, ett mjukvarubolag, har höjt utdelningen i 22 år i följd. Aktien har ökat med 378 procent på fem år, med en genomsnittlig intäktstillväxt på 17 procent per år. Bolaget värderas nu till 58 gånger årsvinsten.

Två andra intressanta bolag är Atlas Copco och SAAB. Atlas Copcos vakuumpumpar är viktiga för tillverkningen av halvledare och datorchips, vilket ger dem en koppling till AI-utvecklingen. SAAB har sett en kraftig ökning i orderingång och aktiekurs sedan Rysslands invasion av Ukraina 2022, vilket pekar på en hög teknisk kompetens inom företaget.

På Börskollen ser vi dessa svenska bolag som intressanta kandidater att följa, då de visar potential att växa och möjligen närma sig sina amerikanska motsvarigheter i framtiden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Fortnox

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt