Granskning: Börsbolagen som kan tvingas till akuta nyemissioner
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Granskning: Börsbolagen som kan tvingas till akuta nyemissioner

Granskning:

Flera bolag på Stockholmsbörsen kan komma att stå inför akuta nyemissioner. Det är den bild som Dagens industri målar upp i en färsk rapport, där ett antal företag pekas ut som potentiella kandidater. Bland dessa hittar vi bland andra Desenio, Stockwik, Intrum och Nobia.

Inför en möjlig storm på ekonomiska marknaden har flera bolag hamnat i riskzonen för en akut nyemission. Köksbolaget Nobia är ett av dessa bolag som beskrivs vara i en svår situation, med en nettoskuld som ligger på 6,2 gånger den justerade EBITDA:n. Bolagets ekonomi beskrivs som "pressad av en perfekt storm", då de samtidigt har gjort stora investeringar i en ny fabrik i Jönköping.

Nobia kan tvingas till åtgärder

Enligt Dagens industri planerar Nobia att sälja fabriken och sedan hyra tillbaka den. Men denna strategi kan komma att visa sig otillräcklig, då ökade leasingkostnader riskerar att tömma företagets EBITDA.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

SBB kan ha missat sin chans

Fastighetsbolaget SBB är ett annat företag som identifierats som en potentiell kandidat för en nyemission. Men tidningen menar att bolaget kan ha försatt sina chanser till en framgångsrik räddningsemission, efter ett halvhjärtat försök tidigare i år. SBB:s nettoskuld är nämligen 13 gånger aktievärdet, vilket gör en rekonstruktion mer sannolik än en lyckad emission, enligt Dagens industri.

För fastighetsbolag bedöms risken för en nyemission vara närmast för de med låg avkastning. Neobo, Trianon och K2A är företag som befinner sig i denna riskzon. Samtidigt finns det bolag som redan är i processen att ta in pengar genom nyemissioner, som exempelvis Dustin, Ovzon, John Mattson och Nivika.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Desenio

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt