Helgläsning: Veckans viktiga ekonomiska nyheter och analyser
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Helgläsning: Veckans viktiga ekonomiska nyheter och analyser

Helgläsning:

Den gångna veckan har bjudit på en rad intressanta ekonomiska nyheter och analyser. Från analytikers positiva syn på vissa folkaktier och förändringar i fondspararnas beteende, till stora aktieaffärer och varningar från storbanker. Här sammanfattar vi de mest lästa nyheterna för att ge dig en helhetsbild av den senaste utvecklingen på marknaden.

  • Analytiker ser stor potential i vissa folkaktier trots tuffa tider.
  • Svenska fondsparare skiftar fokus till USA-fonder.
  • Storbanken Barclays varnar för risker i globala aktier.

Folkaktier och investmentbolag under lupp

Enligt en sammanställning av analytikernas syn på Stockholmsbörsens bottenbolag, finns det fortfarande möjligheter att göra fynd. Ett av dessa bolag har en uppsida på nästan 50 procent trots ett tufft år. Till exempel har Saab gått upp 70 procent men nått sin topp, medan Traton har potential att stiga ytterligare 20 procent (Börskollen).

Investmentbolaget Latour har haft en fenomenal utveckling med en avkastning på 172 000 procent sedan 1982. Dock rekommenderar Privata Affärer nu att sälja aktien, då den handlas med en premie på 45 procent över bolagets egna värdering (Börskollen).

Svenska fondsparare vänder blicken mot USA

Under juni månad har svenska fondsparare ökat sitt intresse för USA och investmentbolag, vilket delvis beror på osäkerheten som präglade de europeiska börserna efter att Frankrikes president Emmanuel Macron utlyst nyval. Samtidigt såldes Kinafonder i stor utsträckning. Fokus låg främst på techjättar i global- och teknologifonder (Börskollen).

Wall Street-miljardärer omplacerar sina investeringar

Under första kvartalet 2024 har flera framstående miljardärinvesterare sålt sina aktier i Nvidia och istället investerat i Sea Limited och Arm Holdings. Dessa transaktioner signalerar en förändrad strategi bland delar av Wall Streets elit för att kapitalisera på marknadens tillväxtmöjligheter (Börskollen).

Risker och möjligheter på den globala aktiemarknaden

Barclays har identifierat flera riskfaktorer för globala aktier inför sommaren. Trots att marknaden nyligen nått rekordnivåer, pekar banken på osäkerhet inom tekniksektorn, valutaförändringar och stagnerande ekonomisk aktivitet som potentiella hot. Trots detta bibehåller Barclays en positiv syn på Stoxx 600 mot årets slut (Börskollen).

Ny EU-reglering påverkar elpriser och kinabilar

Räkna med något dyrare el i höst då nya EU-regler ska öka flödet av klimatvänlig elproduktion. Detta innebär att priserna kommer jämnas ut mellan olika regioner, vilket kan resultera i högre elpriser för vissa svenska hushåll (Börskollen).

EU har också beslutat att införa strafftullar mot kinesiska elbilstillverkare som BYD och Volvoägaren Geely. Detta som ett led i att skydda den europeiska bilindustrin mot den hårda konkurrensen från Kina (Börskollen).

Sammanfattningsvis visar denna vecka att det finns både risker och möjligheter på marknaden. Medan vissa aktier och sektorer visar stark potential, finns det också anledning till försiktighet. Håll koll på rådande trender och analytikers rekommendationer för att navigera rätt i den volatila marknaden.

För dig som gillar nyhetssammanfattningar

Önskar du uppdateringar och inspiration i form av aktuella nyhetsuppslag om börsen och aktier, viktiga händelser eller intressanta finansrelaterade teman som exempelvis våra populära intervjuer?

I så fall rekommenderar vi att du registrerar dig för vårt populära nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest intressanta nyhetsuppslagen från våra drygt 110+ olika källor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Saab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt