Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt:

IPO-nytt: 3 nya spännande svenska börsnoteringar att hålla ögonen på

IPO-marknaden börjar åter vakna till liv efter en lugnare start på året och vi har under de senaste veckorna sett ett antal nya bolag kommunicera planer om börsnoteringar, däribland Beammwave, Rebelle och Tendo. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du fler nyheter om börsaktuella bolag!

Tuff start för många börsnykomlingar - Placera

Under fjolåret vräkte det in 163 nya bolag på Stockholmsbörsen, Nasdaq Stockholm, samt andra marknadsplatser i Sverige och de allra flesta har varit dåliga investeringar. Dock finns ett par stora vinnare. Det skriver Placera som gått igenom samtliga nykomlingar från 2021.

Mätt från noteringsdagen är den genomsnittliga kursnedgången 8 procent. Denna hålls dock uppe tack vare många bolag som stigit kraftigt, och mediannedgången ligger istället på 16 procent. Bäst gick det för bolagen som noterades på finrummet Nasdaq Stockholm och sämst gick det för bolagen som noterades på First North.

Nio av bolagen som noterades förra året har stigit över 100 procent sedan noteringsdagen. Denna lista toppas av Wicket Gaming, Spermosens och Wyld Networks, med uppgångar på 265, 201 respektive 192 procent.

Sämsta trion är Nilar International, Goobit Group och Desenio, med nedgångar om 91, 90 respektive 82 procent.

"Att sälja in en spännande tillväxtstory vid en ny notering på en glödhet börs är en sak, att komma tillbaka när det blåser snålare och lämna dåliga besked eller be om mer pengar av investerare som redan ligger back på sin placering är en helt annan sak", avslutar Placera.

Läs hela nyheten.

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Purefun Groups erbjudande kraftigt övertecknat - noteras 14 februari

Purefun Group, som ska noteras på First North den 14 februari, har offentliggjort utfallet av deras erbjudande i samband med sin börsnotering. Erbjudandet övertecknades kraftigt. Sett till antalet tillgängliga aktier tecknades erbjudandet cirka 12 gånger. Hela erbjudandet övertecknades samtidigt till ungefär 335 procent.


”Vi är väldigt stolta över det stora intresset som visats för Purefun Group under hela noteringsprocessen. Jag ser fram emot att förverkliga visionen om att bygga en e-handelsgrupp med e-handel inom fler produktkategorier och börsintroduktionen är ett viktigt steg för Bolagets fortsatta utveckling i att förverkliga denna vision", kommenterar vd Michael Ahlén.

Teckningskursen var 25 kronor, vilket motsvarar en värdering av Purefun om 250 miljoner kronor.

E-handelsbolaget Purefun Group är verksamt på den nordiska e-handelsmarknaden inom främst segmentet vuxenleksaker och driver e-handelsplattformen Vuxen. Ett annat segment som Bolaget är verksamt på är det för djurprodukter. Bolaget driver e-handelsplattformen Doggie som är en återförsäljare av hundprodukter.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Purefun.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

2000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Beammwave genomför en nyintroduktion på First North med första handelsdag 11 mars

Beammwave genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market. Anmälningstiden löper från 11 febuari till 25 februari. Första handelsdag blir den 11 mars. Det framgår av prospektet.

Beammwave utvecklar en antennteknik som digitalt kan rikta signalen, vilket kraftigt ökar kapaciteten.

Erbjudandet omfattar 3,79 miljoner units till en teckningskurs på 15,85 kronor per unit. En unit består av en B-aktie och en vederlagsfri teckningsoption TO1. Teckningskursen motsvarar därmed 15,85 kronor per aktie.

Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 60 miljoner kronor före emissionskostnader. Det finns även en övertilldelningsoption på ytterligare 0,63 miljoner units, vilket kan tillföra ytterligare 10 miljoner kronor före emissionskostnader.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Beammwave.

Rebelle genomför en nyintroduktion på First North med första handelsdag den 25 februari

Rebelle genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm med första handelsdag den 25 februari.


Rebelle är ett tyskt bolag som är verksamt inom kategorin second hand-lyxmode. Bolaget driver en europeisk online-marknadsplats för försäljning och köp av second hand-modeartiklar och accessoarer från lyxmärken.

Teckningskursen är 28 kronor per aktie, vilket motsvarar ett marknadsvärde på bolagets aktier om 426 miljoner kronor före erbjudandet.

Ankarinvesterare är Swedbank Robur Ny Teknik, Skandia Fonder och ett antal befintliga aktieägare, styrelseledamöter och ledande befattningshavare som tecknar aktier för 180 miljoner kronor.

Prospektet kommer att publiceras den 14 februari. Erbjudandet avses att riktas till allmänheten i Sverige och Danmark såväl som kvalificerade investerare i Sverige och internationellt.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Rebelle.

Tendo siktar på notering på Spotlight under våren

Medicinteknikbolaget Tendo siktar på en notering på Spotlight Stock Market under våren 2022. Bolaget har utsett Sedermera Corporate Finance till finansiell rådgivare.

Tendo som grundades 2016 är ett medicintekniskt bolag som utvecklar medicintekniska robotiserade hjälpmedel, initialt till personer med funktionsnedsättningar i händerna som uppkommit till följd av en ryggmärgsskada.

Bolagets egentillverkade produkt Tendo Onegrip, en handske med ett så kallat integrerat exoskelett som assisterar personer med begränsad handfunktion som uppkommit till följd av en ryggmärgsskada, befinner sig för närvarande i slutskedet av utvecklingsprocessen och är planerad att marknadslanseras i inledningen av 2023.

Arbetet inför planerad notering är i full gång och mer information om erbjudandet, villkoren och bolaget kommer att presenteras i det prospekt som publiceras före planerad emission, vilken är avsedd att genomföras under våren.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Tendo.

Smart Valor föll kraftigt i premiärhandeln på First North


Schweiziska Smart Valor, som driver en investeringsplattform inom digitala tillgångar, började den 10 februari att handlas på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm. Bolaget noterar svenska depåbevis som handlas med kortnamnet SMART SDB.

Erbjudandet att teckna depåbevis blev övertecknat. Smart Valor emitterade 378 000 svenska depåbevis till teckningskursen 57,50 kronor per depåbevis. Ett depåbevis motsvarar en underliggande aktie i bolaget.

Depåbevisen stängde första handelsdagen till kursen 37 kronor, vilket motsvarar en kursnedgång på ca 36 procent. Kursen har därefter återhämtat sig något och handlas i skrivande stund till 42 kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Smart Valor.

Hubbster förlänger teckningstiden i nyintroduktionen för andra gången

Mjukvarubolaget Hubbster förlänger teckningstiden i den pågående nyintroduktionen på NGM Nordic SME för andra gången. Teckningstiden inleddes den 10 januari och kommer nu pågå till den 18 februari. Det innebär att första handelsdag i aktien senareläggs till den 2 mars, jämfört med ursprungliga 11 februari, vilket därefter reviderades till 23 februari.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Hubbster.

Lyckegård Groups nyemission övertecknad inför notering

Teckningstiden i Lyckegård Groups nyemission av aktier inför planerad notering på Nasdaq First North Growth Market avslutades i torsdags i förra veckan.

Nyemissionen tecknades till totalt cirka 34,9 miljoner kronor, motsvarande en teckningsgrad om cirka 108 procent. Bolaget tillförs därmed cirka 32,4 miljoner kronor före avdrag för emissionskostnader samt kvittning av brygglån och kvittning av kompensation för brygglån.

Genom nyemissionen tillförs Bolaget cirka 570 nya aktieägare. Planerad första dag för handel i Lyckegårds aktier på First North är den 21 februari 2022.

Lyckegård är specialiserade på redskap för hållbart och ekologiskt jordbruk med Norden som sin främsta marknad.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Lyckegård.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Softbanks försäljning av Arm till Nvidia har kollapsat - blir börsnotering istället


Japanska konglomeratet Softbanks planerade försäljning av Arm till Nvidia har kollapsat. Det rapporterar flera medier med hänvisning till källor däribland Reuters, Financial Times och Bloomberg News.

Enligt uppgifter siktar Softbank istället på en börsnotering av enheten. Värdet bedöms vara upp emot 80 miljarder dollar.

Den planerade affären mellan Arm och Nvidia har mött motstånd från flera konkurrensmyndigheter däribland amerikanska Federal Trade Commission. Även EU:s och brittiska konkurrensmyndigheter granskade den föreslagna affären, som presenterades redan 2020.

Om Nvidia hade gått vidare med affären hade bolaget mött ökad konkurrens med Intel och AMD inom chip för datacenter.

Läs hela nyheten.

Kvantdatorbolaget D-Wave till New York-börsen genom spac

Kanadensiska kvantdatorbolaget D-Wave Systems ska till New York-börsen genom en fusion med spac:en DPCM Capital. Det meddelade bolaget häromdagen.

Affären kommer att värdera D-Wave (exklusive skulder) till 1,2 miljarder dollar, motsvarande 11 miljarder kronor.

Bolaget drar in 300 miljoner dollar från samgåendet, samt ytterligare 40 miljoner dollar från vissa institutionella investerare. Bland dessa finns kanadensiska pensionsförvaltaren PSP Investments och Goldman Sachs. Transaktionen förväntas stänga under andra kvartalet.

D-Wave Systems grundades 1999 och uppges vara det första kommersiella bolaget som är verksamt inom kvantberäkningar.

Läs hela nyheten.

Efima genomför en nyintroduktion på First North i Helsingfors

Efima, ett finskt bolag inom digitala- och molntjänster, genomför en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors.

Teckningskursen hamnar i intervallet 4,90 till 5,25 euro per aktie enligt Bloomberg News, vilket ger bolaget en värdering på mellan 38,5 till 40,8 miljoner euro.

Teckningstiden inleddes den 8 februari och avslutas den 15 februari för allmänheten samt den 16 februari för institutionella investerare. Aktien ska börja handlas den 18 februari.

Läs hela nyheten.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Advanced Micro Devices

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt