Superaktierna som spöat index flest år på raken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Superaktierna som spöat index flest år på raken

Superaktierna

Enligt Dagens Industri finns det aktier på Stockholmsbörsen som nästan varje år levererar en högre avkastning än index – och bland dessa finns en doldis som ständigt överträffar förväntningarna. Aktierna, som kallas "evighetsmaskiner", är en dröm för investerare, trots att oddsen för att hitta dem är små!

Aktier som ständigt slår index

Enligt Di är sannolikheten att en aktie konsekvent ska prestera bättre än index endast 0,01 procent. Trots detta finns det aktier som år efter år överträffar börsen.

Ett exempel är Wallenbergarnas maktbolag Investor, som har den näst längsta sviten (13 år i följd) av kursutveckling med återinvesterade utdelningar som varit högre än Stockholmsbörsens totalavkastningsindex, SIXRX-indexet. Denna framgång har inte undgått aktieägarna, med över en halv miljon personer som nu äger aktier i företaget.

Detta rapporterar Dagens industri om.

Formulan för att hitta "evighetsmaskiner" – doldis toppar listan

Att hitta aktier som kontinuerligt slår index är en utmaning, särskilt i ljuset av snabba ekonomiska förändringar och osäkerhet på marknaden. Di skriver;

Bolagen måste sedan ha en stabil, överraskningsfri, helst kapitalsnål och växande verksamhet. Tröga analytiker och placerare som över tid underskattar bolagets tillväxt och lönsamhet är ett annat måste."

Trots dessa utmaningar finns det potentiella kandidater, såsom skickliga investmentbolag som Investor, och doldisar som Tranås-bolaget OEM International som under 14 år i följd har lyckats slå index – högre än något av de andra bolagen som affärstidningen har gått igenom.

Enligt Di finns det ett samband mellan antalet år som en aktie överträffar index och hur bra den presterar på sikt. Vitec, Addtech, Beijer Ref, Lagercrantz och Avanza är börsens fem bästa aktier under de senaste 20 åren när SIXRX-indexet stigit med 11,2 procentenheter per år.

Även om ingen aktie alltid överträffar index, finns det bolag som har lyckats göra det över längre tid. Under de senaste 20 åren har de som har behållit Addtech, Avanza, Hexagon, Latour och Sweco i fem år alltid överträffat index. För de som hållit ut i tio år ökar skaran till totalt 25 bolag.

Det är dock värt att notera att historisk avkastning givetvis inte är en garanti för framtida prestation. Men genom att kombinera historisk stabilitet med en placeringshorisont på minst fem år kan man öka sina chanser att välja vinnande aktier.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Addtech

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt