Trend: Fler insyns-sälj än köp på börsen under fjärde kvartalet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Trend: Fler insyns-sälj än köp på börsen under fjärde kvartalet

Trend:

Under årets fjärde kvartal har en ovanlig trend noterats på Stockholmsbörsen: insynsförsäljningarna har överstigit insynsköpen. Trots att insynsregistrerade personer vanligtvis har en hög sparkvot och därmed en tendens att köpa mer än de säljer, har det skett en markant förändring under de senaste månaderna. Är detta en signal om en förändring på börsen?

Fram till nu har insynsköpen dominerat på Stockholmsbörsen, tack vare insynsregistrerade personers höga löner och sparande. Dock har denna trend brutits under fjärde kvartalet, rapporterar Dagens industri.

Stora försäljningar dominerar

Geelys försäljning av 100 miljoner aktier i Volvo Cars för 3,7 miljarder kronor är den mest framstående försäljningen under detta kvartal, vilket gör att nettoförsäljningarna från insynsregistrerade personer uppgår till över 2,5 miljarder kronor. Detta skiljer sig starkt från de tre första kvartalen av året då insynsköpen översteg försäljningarna med mellan 2-4 miljarder kronor per kvartal.

Andra betydande försäljningar inkluderar Bures försäljning av Mycronic-aktier för 870 miljoner kronor, Jacob Karlssons försäljning i SLP för 160 miljoner kronor, Lars-Åke Norlings försäljning i Nordnet för 83 miljoner kronor och Hans Ståhls försäljning i NCAB för 55 miljoner kronor.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Färre insynsköp än vanligt

Insynsköpen har minskat jämfört med tidigare kvartal. Andelen insynsköp under fjärde kvartalet är 78 procent, jämfört med 88 procent under andra kvartalet och 84 procent under tredje kvartalet. Tidigare hade en stark börsperiod också påverkan på insynshandeln, men denna trend har inte observerats under fjärde kvartalet.

Se också: Håll koll på insynshandel själv med Insynskollen

Största insynsköpen

Vilka var då de största insynsköpen? Mellby Gårds köp av aktier i Duni för 461 miljoner kronor, familjen Perssons Ramsbury Invest köp i H&M för 429 miljoner kronor, Industrivärdens köp i Handelsbanken och Sandvik för 193 respektive 173 miljoner kronor samt vd Martin Carlesunds köp i Evolution för 100 miljoner kronor.

Få pushnotiser vid insynshandel

Du vet väl att du kan få en pushnotis i realtid till din telefon när insynshandel rapporteras till Finansinspektionen i dina bevakade bolag? Detta får du helt kostnadsfritt om du laddar ner vår app.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Bure Equity

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt