Uppköpsvåg väntar – här är fem börsbolag som kan stå näst på tur
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Uppköpsvåg väntar – här är fem börsbolag som kan stå näst på tur

Uppköpsvåg

Efter ett svagt fjolår vad gäller företagsuppköp ser börsen nu ut att gå mot sitt mest aktiva år på 15 år. Optimismen stärks och centralbankernas räntehöjningar verkar vara över – något som lär leda till fler bud. Dagens Industri har letat fram fem möjliga uppköpskandidater.

  • Fler företagsuppköp i år jämfört med 2023.
  • Ökad aktivitet hos Aktiemarknadsnämnden indikerar fler kommande bud.
  • Riskkapitalbolagen spelar en central roll i den ökade budaktiviteten.

Ökad budaktivitet på Stockholmsbörsen

2023 var ett svagt år för företagsuppköp på Stockholmsbörsen, med endast tre fullbordade affärer: Serneke, Bergs Timber och Irras, konstaterar Dagens Industri i sin analys.

I år ser det dock betydligt ljusare ut, med fem bud redan lagda hittills. Fastighetsbolaget Besqab och informationsföretaget Byggfakta har redan accepterat bud, medan buden på OX2, Karnov och Kindred fortfarande är under utvärdering.

Läs även: Ålandsbanken: EQT:s bud på OX2 är snålt

Den ökade aktiviteten har också reflekterats i antalet ärenden hos Aktiemarknadsnämnden, som redan har hanterat 43 uttalanden i år. Det är en markant ökning jämfört med det normala antalet på 50–60 ärenden per år.

Faktorer som driver den ökade aktiviteten

Flera faktorer bidrar till den ökade budaktiviteten. Lägre och mer förutsägbara räntor gör det lättare för potentiella köpare att bedöma långsiktiga finansieringskostnader. Dessutom sitter riskkapitalbolag som FSN, Nordic Capital och EQT på stora mängder kapital efter att ha rest nya fonder, skriver Dagens Industri vidare.

Potentiella uppköpskandidater

Årets fem bud kan ge en indikation på vilka bolag som kan vara nästa uppköpskandidater. Gemensamt för dessa bolag är deras låga värdering och att deras aktiekurser inte fullt ut har följt med i börsuppgången. Bolag som Electrolux och Elekta är möjliga uppköpskandidater, förutsatt att huvudägarna är villiga att sälja till en tillräckligt hög premie.

Andra potentiella uppköpsobjekt där huvudägaren skulle kunna utnyttja kurspress till att lägga bud är Cloetta, Dustin och Fenix Outdoor, som alla värderas lågt jämfört med tidigare börsrekord. I Dustin har huvudägaren Axel Johnson redan ökat sitt ägande till över 50 procent av aktierna.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa utvecklingen noggrant och hålla er uppdaterade om de senaste buden och uppköpskandidaterna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Besqab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt