Nyhet

Absolicon vill införa röststarka A-aktier för att förhindra fientligt övertagande

Aktieägarna i solenergibolaget Absolicon kallas till årsstämma måndagen den 13 juni i Härnösand.

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas.

Styrelsen föreslår att stämman beslutar om en riktad nyemission av 3 193 aktier till teckningskursen 115 kronor per aktie, som tecknas av Eniara och Olle Olsson. Skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är garantiåtagande.

Bolagsordningen föreslås ändras, innebärande införandet av röststarka A-aktier. Antalet aktier ska vara lägst 2,4 miljoner och högst 9,6 miljoner aktier. Befintliga aktier ska vara B-aktier.

"Dock har ägande och röststyrka för Absolicons huvudägare, grundare och vd Joakim Byström i
och med den senaste emissionen fallit under 10 procent. Styrelsen tror bolaget gynnas av en röststark huvudägare och att det finns risker med att sakna huvudägare. En sådan risk är att en oseriös aktör kan komma in och köpa en kontrollpost för att sedan byta ut styrelsen och tömma bolaget på värde", skriver bolaget som motivering till införandet av A-aktier.

Förslaget innebär att de ägare som så önskar därefter erbjuds att byta från B-aktier till A-aktier. A-aktierna kommer inte handlas på Spotlight Stock Market. Endast efter framställan till styrelsen kan A-aktier omvandlas tillbaka till B-aktier igen.

Vd Joakim Byström har meddelat att hans ägarbolag Eniara om förslaget genomförs avser att
omvandla sina aktier till röststarka A-aktier som inte kommer att handlas på Spotlight Stock
Market. Styrelsen kommer att kontakta ytterligare några av de större ägarna för att hos fler
ägare undersöka intresset för att genom att inneha A-aktier ta ett större ansvar för bolagets
styrning.

Styrelsen vill ha bemyndigande att besluta om nyemission av aktier och teckningsoptioner motsvarande högst 1,5 miljoner nya aktier.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Absolicon

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Absolicon

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt