Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bättre

Bättre än väntat för Hexpol under tredje kvartalet (uppdatering)

(Uppdaterar med mer info)

Polymerbolaget Hexpol redovisar en omsättning som var högre än väntat under tredje kvartalet. Även rörelseresultatet var bättre än väntat.

Omsättningen steg 44,1 procent till 5 921 miljoner kronor (4 108). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 5 532. Organisk tillväxt uppgick till 21 procent.

"Försäljningen till fordonsrelaterade kunder är globalt fortsatt varierande men en viss förbättring syntes i slutet av kvartalet, främst i Amerika. Vi ser dock en stor osäkerhet i Europa i slutet av kvartalet, främst inom bygg- och anläggningsindustrin. Inkluderat i den positiva försäljningstillväxten finns effekter av förvärv, positiva valutaeffekter samt ökade försäljningspriser", skriver vd Georg Brunstam i rapporten.

Rörelseresultatet blev 838 miljoner kronor (1 105), väntat rörelseresultat var 811. Rörelsemarginalen var 14,2 procent (26,9). Rörelseresultatet ökade därmed med 24 procent jämfört med det justerade rörelseresultatet om 677 miljoner kronor föregående år.

Resultatet efter skatt blev 615 miljoner kronor (841).

Resultat per aktie hamnade på 1,79 kronor (2,44).

Brunstam kommenterar även kring komponentbristen.

"Fordonstillverkarnas frekventa stopp och start av produktion på grund av komponentbrist hade en tydligt negativ påverkan på de av våra kunder som levererar till fordonsindustrin. Vi upplevde under kvartalet även själva återigen störningar i leveranskedjan vad gäller råmaterial där såväl transportproblem som brist på råvaror påverkade negativt", skriver Hexpolchefen.

Bolaget har även sett fortsatta prisökningar på råmaterial, om än i lägre
takt jämfört med tidigare, samt höjda energikostnader.

"Vi tror dock att vårt starka kundfokus i kombination med geografisk närhet till kunderna ger oss fortsatt möjligheter att hantera störningarna och ytterligare stärka vår marknadsposition. Vi är flexibla och redo att möta den förväntade ökningen av fordonsproduktionen. Den starka affärsmodellen i kombination med en tydlig M&A agenda och stark finansiell ställning ger oss goda utsikter till fortsatt tillväxt och förvärv", avslutar Brunstam.

Hexpol, MkrQ3-2022KonsensusFörändring mot konsensusQ3-2021Förändring
Nettoomsättning5 9215 5327,0%4 10844,1%
Rörelseresultat8388113,3%1 105-24,2%
Rörelsemarginal14,2%14,7%26,9%
Rörelseresultat, justerat8388113,3%67723,8%
Rörelsemarginal, justerad14,2%14,7%16,5%
Nettoresultat615841-26,9%
Resultat per aktie, kronor1,792,44-26,6%
Konsensusdata från Bloomberg

http://media.finwire.com/media/FWM007CEFF-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Hexpol

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Hexpol

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt