Nyhet

Dist

Dist IT ökar omsättning men minskar vinsten under fjärde kvartalet

IT-produktsbolaget Dist IT redovisar ökande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan samtidigt som rörelsevinsten minskade. Styrelsen föreslår oförändrad utdelning.

Omsättningen steg 10,7 procent till 818,8 miljoner kronor (739,8). EFUEL bidrog med 42 miljoner kronor i omsättningstillväxten.

"Tillväxtresan fortsätter för EFUEL som under det fjärde kvartalet uppvisade en omsättningsökning om 154,5 procent. Lönsamheten var negativt påverkad av periodvis brist på tillgång av varor med relativt högre marginal samt valuta och redovisningseffekter av en egen produktutvecklingssatsning. Därutöver har en planerad gradvis ökning av kostnadsbasen skett för att stödja fortsatt tillväxt", skriver Robert Rosenzweig, vd och koncernchef för Dist IT.

Ebita-resultat blev 53,7 miljoner kronor (50,8), med en ebita-marginal på 6,6 procent (6,9).

Justerat ebita-resultat blev 53,7 miljoner kronor (50,3). Exklusive valutaeffekter ökade justerat ebita i kvartalet med 32,0 procent.

Rörelseresultatet blev 50,7 miljoner kronor (50,8), med en rörelsemarginal på 6,2 procent (6,9).

Resultatet efter skatt blev 35,2 miljoner kronor (37,0), en minskning med 4,9 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 2,50 kronor (2,99), vilket innebär en minskning med 16,4 procent mot föregående år.

I utdelning föreslås 2,0 kronor per aktie (2,0).

"Det fjärde kvartalet 2021 kom i hög utsträckning att präglas av pandemin och dess negativa konsekvenser, men också av fortsatt arbete med stora framåtriktade satsningar så som EFUELs internationella expansion, sammanslagningen av Aurora Deltaco och utvecklingen av egna varumärken i Septon. Att vi under ett kvartal av stora utmaningar ändå lyckas presentera DistITs bästa kvartal någonsin sett till justerat rörelseresultat, även inklusive ett litet negativt bidrag från EFUEL, visar på styrkan i våra erbjudanden och är ett resultat av mina kollegors hårda arbete och engagemang", skriver Rosenzweig.

Dist IT, MkrQ4-2021Q4-2020Förändring
Nettoomsättning818,8739,810,7%
EBITA53,750,85,7%
EBITA-marginal6,6%6,9%
EBITA, justerat53,750,36,8%
Rörelseresultat50,750,8-0,2%
Rörelsemarginal6,2%6,9%
Nettoresultat35,237,0-4,9%
Resultat per aktie, kronor2,502,99-16,4%
Utdelning per aktie, kronor2,02,00,0%


http://media.finwire.com/media/FWS006F52D-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om DistIT

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien DistIT

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt