Fingerprint Cards ska emittera hybridkapital och genomföra fullt garanterad företrädesemission på 300 miljoner (uppdatering)
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Fingerprint Cards ska emittera hybridkapital och genomföra fullt garanterad företrädesemission på 300 miljoner (uppdatering)

(uppdatering från stycke fem)

Teknikbolaget Fingerprint Cards har beslutat att emittera 75 miljoner kronor i nytt hybridkapital och avser att genomföra en fullt garanterad företrädesemission om 300 miljoner kronor. Åtgärderna sker för att täcka en förväntad överträdelse av obligationskovenant och stärka likviditeten. Det framgår av ett pressmeddelande.

Emissionerna ska genomföras under det fjärde kvartalet.

Fingerprint Cards har säkrat teckningsåtaganden och garantier för emissionen. Bolaget kommer att presentera mer information i närtid.

Bolaget har även emitterat eviga hybridkapitalinstrument till ett sammanlagt belopp om 75 miljoner kronor med en ränta om 17 procent till Fredrik Lundgren och Wilhelm Risberg. Hybriderna kommer att konverteras till B-aktier före avstämningsdagen i nyemissionen.

Fingerprint Cards skriver att de omfattande covid-restriktionerna i Kina medfört att efterfrågan på smartphones minskat kraftigt. Det får en rejäl påverkan då just mobilområdet är bolagets största affärsområde. Kina svarade för 98 procent av försäljningen under förra året.

De minskade försäljningsvolymerna har också satt press på kassasituationen och bolaget bedömer att det är en stor risk att man bryter mot villkor i sina obligationer, kovenanter. Genom nyemissionen säkerställer bolaget att obligationen inte kan sägas upp.

Det tillkommande kapitalet kommer att användas för kostnader i den löpande verksamheten, inklusive olika kundprojekt, investeringar i forskning och utveckling avseende företagets produkter samt leverantörskostnader. Det kommer också att användas för uppbyggnad av lager inom produktsegmenten Mobile, Payments, PC och Access.

Fingerprint Cards har också under det andra kvartalet sjösatt ett besparingsprogram som kommer att få full effekt under det fjärde kvartalet. Framöver räknar företaget också med att intäktsbasen blir mer diversifierad och att intäkter från andra segment än Mobile leder till högre bruttomarginaler. Nästa år väntas dessa områden svara för 45 procent av intäkterna.

Fingerprint Cards spår dock att störningarna i Kina kommer att ha en fortsatt effekt på försäljningen och bruttomarginalen i år och under första kvartalet nästa år. Tech-bolaget spår samtidigt att den historiska efterfrågan på smartphones kommer att komma tillbaka och att de hårda kinesiska restriktionerna släpps.

Emissionen är helt garanterad genom existerande ägare och garantiåtaganden. Bolaget har även tittat på andra finansieringslösningar än hybridkapitallösningen. Slutsatsen var dock att den nuvarande lösningen var den bästa givet situationen.

Investmentbanken Carnegie är rådgivare.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Fingerprint Cards

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Fingerprint Cards

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt