Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Fingerprint Cards ska emittera hybridkapital och genomföra fullt garanterad företrädesemission på 300 miljoner (uppdatering)

(uppdatering från stycke fem)

Teknikbolaget Fingerprint Cards har beslutat att emittera 75 miljoner kronor i nytt hybridkapital och avser att genomföra en fullt garanterad företrädesemission om 300 miljoner kronor. Åtgärderna sker för att täcka en förväntad överträdelse av obligationskovenant och stärka likviditeten. Det framgår av ett pressmeddelande.

Emissionerna ska genomföras under det fjärde kvartalet.

Fingerprint Cards har säkrat teckningsåtaganden och garantier för emissionen. Bolaget kommer att presentera mer information i närtid.

Bolaget har även emitterat eviga hybridkapitalinstrument till ett sammanlagt belopp om 75 miljoner kronor med en ränta om 17 procent till Fredrik Lundgren och Wilhelm Risberg. Hybriderna kommer att konverteras till B-aktier före avstämningsdagen i nyemissionen.

Fingerprint Cards skriver att de omfattande covid-restriktionerna i Kina medfört att efterfrågan på smartphones minskat kraftigt. Det får en rejäl påverkan då just mobilområdet är bolagets största affärsområde. Kina svarade för 98 procent av försäljningen under förra året.

De minskade försäljningsvolymerna har också satt press på kassasituationen och bolaget bedömer att det är en stor risk att man bryter mot villkor i sina obligationer, kovenanter. Genom nyemissionen säkerställer bolaget att obligationen inte kan sägas upp.

Det tillkommande kapitalet kommer att användas för kostnader i den löpande verksamheten, inklusive olika kundprojekt, investeringar i forskning och utveckling avseende företagets produkter samt leverantörskostnader. Det kommer också att användas för uppbyggnad av lager inom produktsegmenten Mobile, Payments, PC och Access.

Fingerprint Cards har också under det andra kvartalet sjösatt ett besparingsprogram som kommer att få full effekt under det fjärde kvartalet. Framöver räknar företaget också med att intäktsbasen blir mer diversifierad och att intäkter från andra segment än Mobile leder till högre bruttomarginaler. Nästa år väntas dessa områden svara för 45 procent av intäkterna.

Fingerprint Cards spår dock att störningarna i Kina kommer att ha en fortsatt effekt på försäljningen och bruttomarginalen i år och under första kvartalet nästa år. Tech-bolaget spår samtidigt att den historiska efterfrågan på smartphones kommer att komma tillbaka och att de hårda kinesiska restriktionerna släpps.

Emissionen är helt garanterad genom existerande ägare och garantiåtaganden. Bolaget har även tittat på andra finansieringslösningar än hybridkapitallösningen. Slutsatsen var dock att den nuvarande lösningen var den bästa givet situationen.

Investmentbanken Carnegie är rådgivare.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Fingerprint Cards

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Fingerprint Cards

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.