Handelsbanken fortsatt försiktiga till fastighetssektorn - kan behövas nyemissioner
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Handelsbanken fortsatt försiktiga till fastighetssektorn - kan behövas nyemissioner

Handelsbanken

Handelsbanken fortsätter att ha en försiktig syn på fastighetssektorn.

Detta då sektorn utvecklats starkt under oktober/november med stöd från bland annat lägre marknadsräntor och en något lägre amerikansk inflationsdata. Men enligt Handelsbanken har lite förändrats sedan senaste sektorkommentaren och Q3-säsongen, varför försiktigheten kvarstår.

Handelsbanken väljer att ändra i sina rekommendationer för sex av bolagen.

Tre bolag får sina långsiktiga rekommendationer sänkta efter den starka kursutvecklingen. Detta gäller för Wihlborgs som dras ner till market perform från outperform, samt Sagax och Atrium Ljungberg som båda sänks till underperform från market perform.

Samtidigt höjs Fabeges kortsiktiga rekommendation från behåll till köp. Detta då bolaget inte upplevt samma starka utveckling som Atrium trots att man har en liknande exponering och lägre skuldsättningsgrad.

"Vi bedömer härigenom att Fabege kan få en relativt stark kursutveckling i det kortare perspektivet", skriver Handelsbanken.

Även Göteborgsfokuserade Platzer får sin kortsiktiga rekommendation höjd till köp från behåll.
Outperform gäller alltjämt på lång sikt.

Handelsbanken skriver att Platzer besitter många egenskaper som får det att sticka ut, såsom en attraktiv värdering, låg belåningsgrad på 40 procent, nästan inga obligationslån och en relativt hög direktavkastning på fastigheterna.

Vidare får Catena sin långsiktiga rekommendation höjd till outperform från market perform. Bolaget har fyllt på kassan med 1,5 miljarder kronor genom en lyckad nyemission.

“Utöver att det sänker den finansiella risken innebär kapitaltillskottet att Catena kan fortsätta att investera i lönsamma projekt och potentiellt även förvärva tillgångar från konkurrenter med sämre balansräkningar”, skriver Handelsbanken.

Vad gäller utsikterna för 2023, beskrivs nästa år innebära en kraftig motvind för sektorn där det kan bli aktuellt med nyemissioner på olika håll för att bibehålla en rimlig skuldsättning, positivt kassaflöde och kreditrating.

“Sammantaget är utsikterna svaga på många håll i Fastighetssektorn och vi tror att nyemissioner kan skapa bättre köptillfällen i många aktier”, avslutar Handelsbanken.

https://newsletter.handelsbanken.se/article/424A514A7146445B44744840594371/31957793/7266723

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Atrium Ljungberg

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt