Nyhet

Itab

Itab ökar omsättning och vinst under fjärde kvartalet (uppdatering)

(uppdatering avser vd-kommentar)

Butiksinredningsbolaget Itab Shop Concept ökade omsättningen och resultatet i det fjärde kvartalet.

Omsättningen steg 17,5 procent till 1 770 miljoner kronor (1 507).

Justerat ebitda-resultat uppgick till 188 miljoner kronor (172), med en justerad ebitda-marginal på 10,6 procent (11,4).

Rörelseresultatet blev 39 miljoner kronor (-46), med en rörelsemarginal på 2,2 procent. Resultatet före skatt var 34 miljoner kronor (-85). Resultatet efter skatt blev 24 miljoner kronor (-77). Resultat per aktie hamnade på 0,09 kronor (-0,74). Resultatet efter finansiella poster exklusive engångsposter uppgick till 113 miljoner (69).

Ingen utdelning föreslås (0).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -92 miljoner kronor (300).

"Vi har kommit halvvägs i vår omställning och de tyngsta åtgärderna ligger bakom oss vilka var inriktade på anpassning av kostnadsstrukturen med syfte att stabilisera Itabs finansiella ställning. Redan under 2021 startade fasen att investera och bygga nya förmågor vilket kommer prägla transformationsarbetet under 2022 och beräknas avslutas under 2023", skriver vd Andréas Elgaard.

Han fortsätter.

"Under 2022 kommer vi se en fortsatt expansion såväl organiskt som genom förvärv med tydligt fokus på Europa och genom att följa våra strategiska kunders expansion globalt. Det man ska förvänta sig av Itab är en tydlig förflyttning mot positionen ’Detaljhandelns ledande lösningsleverantör’ med ambitionen att öka andelen tjänster samt lösningar inom Retail Technology."

Itab-chefen skriver också att den finansiella ställningen är stark efter kapitaliseringen.

"I takt med att relativt höga råvarupriser och fraktkostnader fortsätter att stabiliseras samtidigt som utbyggd kapacitet globalt kommer att minska komponentbristerna under kommande år är vi övertygade att det kommer att bli än tydligare hur vi fortsätter att förbättra den underliggande
lönsamheten", uppger Elgaard.

Itab kommer också att presentera nya finansiella mål.

Itab, MkrQ4-2021Q4-2020Förändring
Nettoomsättning1 7701 50717,5%
EBITDA, justerat1881729,3%
EBITDA-marginal, justerad10,6%11,4%
Rörelseresultat39-46
Rörelsemarginal2,2%
Resultat före skatt34-85
Nettoresultat24-77
Resultat per aktie, kronor0,09-0,74
Kassaflöde från löpande verksamhet-92300
Utdelning per aktie, kronor00


http://media.finwire.com/media/FWM006E2AC-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om ITAB Shop Concept

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien ITAB Shop Concept

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt