Katalysen Ventures går in i mer transaktionsläge nu - 20 procent av bolagen skall vara redo för exit på sikt - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Katalysen Ventures går in i mer transaktionsläge nu - 20 procent av bolagen skall vara redo för exit på sikt - vd

Investmentbolaget Katalysen Ventures är just nu aktuella med en notering på Spotlight Stock Market. I samband med noteringen tar företaget in cirka 11 miljoner kronor i färskt kapital, en emission som är säkerställd till 75 procent. Bland ägarna finns det färgstarka profiler, däribland initiativtagaren till Microsoft Office.

“Vi ser flera fördelar med att bli noterade. Det är värdefullt för våra bolag att vi blir noterade och att vi kan den processen. Man blir mer uppmärksammad som noterad än som onoterad. Vi är också stora förespråkare av transparens. Den enda nackdelen med noteringen är att det blir allt annat lika dyrare att driva bolag och att det tar tid och kraft”, säger grundaren och vd:n Peter Almberg till Finwire.

Katalysen vill göra det möjligt för vanliga människor att indirekt bli aktieägare i venturebolag, alltså tillväxtbolag i tidig fas utanför börsen. Historiskt har det varit svårt. I regel är det stora fonder, som inte är handlade, som genomför investeringar i den här sfären.

“Det finns väldigt många intressanta bolag att investera i. Katalysen erbjuder något unikt och det är att vi inte bara erbjuder pengar utan även vår kompetens när vi tittar på bolag. Pengar är alltid en faktor för företag att växa, men strukturvärden och kompetens är också oerhört viktigt för att minska risken att bolag i tidiga skeden går i onödiga fällor”, säger Peter Almberg.

Katalysen menar att det är just den faktorn som många grundare av bolag missar.

Idag har företaget 26 bolag i sin portfölj, med tungvikt mot teknik. Katalysen har tre faser för sina bolag - tidigt stadie, uppskalning och slutligen överlämning till nästa ägare. Än så länge har företaget gjort en exit, och det är co-workingspecialisten United Spaces som såldes till Castellum. I år är målet att sälja aktier för cirka 25 miljoner kronor.

Exit för Katalysen kan ske genom dels en försäljning av bolaget, men även en notering, enligt Peter Almberg. Han är dock noga med att betona att företaget inte kommer att vara ett investmentbolag med noterade innehav. I samband med en notering tar Katalysens roll slut.

“Fram till för sex månader sedan var vårt fokus på att bygga upp en portfölj. Nu har vi också fokus på att sälja av tillgångar och då kommer också transaktionerna skapa ett fint kassaflöde”, säger Peter Almberg.

Enligt en presentation som finns tillgänglig på bolagets hemsida har företaget idag två bolag som befinner sig i fasen att kunna lämnas över. Det är Payer och InvitePeople. I den näst sista fasen befinner sig sedan åtta andra bolag.

“På lång sikt tror vi att vi kommer att ha en fördelning av 40-40-20, alltså 20 procent av våra bolag kommer att befinna sig i ett läge där det är vettigt att genomföra en transaktion”, uppger Katalysen-chefen.

Kapitalet som företaget tar in kan användas till en rad olika områden, däribland nya investeringar, men även till den existerande portföljen. Katalysen fortsätter också att bygga upp sitt team av specialister.

Katalysen skiljer sig något från många andra mindre bolag som blir noterade. Många aktieägare är utländska. I ägarkretsen finns mannen bakom Microsofts Office skapande, en känd finansprofessor och grundaren av Paul Allens investmentbolag.

Teckningskursen är 46 kronor och teckningsperioden sträcker sig fram till den 10 april. Värderingen är pre-money 234 miljoner kronor. Första dag för handel är beräknad till den 20 april. Emissionen är säkrad till 75 procent.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Katalysen Ventures

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Katalysen Ventures

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt