Nyhet

Nordiska

Nordiska storbankers samlade nettovinst sjönk något mot fjärde kvartalet - Moodys

Kreditvärderingsinstitutet Moodys har släppt en rapport om de nordiska storbankerna (Nordea, Danske Bank, SEB, Handelsbanken, DNB och Swedbank) som visar att de sammanlagda vinsterna under första kvartalet sjönk något mot föregående kvartal mot bakgrund av lägre avgifts- och provisionsintäkter.

Den sammanlagda nettovinsten uppgick till 3,7 miljarder euro vilket var 2 procent lägre jämfört med fjärde kvartalet 2021. Spannet bland de sex bankerna låg på en uppgång för DNB med 22,7 procent och nedgång med 22,1 procent för Danske Bank. I förhållande till första kvartalet i fjol steg nettovinsterna med 10,3 procent med stöd av högre utlåningsvolymer och ökade ränteintäkter.

Rapporterna visar också att intäkterna från avgifter och provisioner sjönk 8,1 procent under första kvartalet då de svaga finansmarknaderna dämpade aktiviteten. Intäkterna från dessa källor kommer sannolikt, enligt Moodys, att vara oförändrade i år. Intäkterna från kort väntas emellertid stiga i år.

Gällande ränteintäkterna ökade dessa med 3,1 procent under kvartalet, som en följd av högre utlåningsvolymer. Moodys spår fortsatt tillväxt i utlåningen under 2022 och förutser också högre marginaler till följd av högre räntor i Norge och Sverige.

Kostnaderna var under fortsatt stram kontroll. De samlade kostnaderna ökade 2,5 procent under första kvartalet, rensat för engångsposter. Moodys räknar med att kostnaderna kommer att öka under 2022 som en följd av ökade svenska skatter och inflation, men bankernas kostnadskontroll kommer vara fortsatt stark.

Vidare bedömer Moodys att bankernas kreditreserveringar, som steg marginellt under första kvartalet, kommer vara fortsatt låga under året.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt