Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyfosa

Nyfosa minskade förvaltningsresultatet under tredje kvartalet - driftnetto ökade

Fastighetsbolaget Nyfosa redovisar ett lägre förvaltningsresultat under tredje kvartalet, jämfört med samma period året innan. Hyresintäkterna och driftnettot ökade.

Hyresintäkterna uppgick till 786 miljoner kronor (622), en ökning med 26,4 procent mot föregående år.

Driftnettot uppgick till 544 miljoner kronor (450), en ökning med 20,9 procent mot föregående år.

Förvaltningsresultatet uppgick till 374 miljoner kronor (414), en minskning med 9,7 procent mot föregående år.

Totala värdeförändringar i fastighetsbeståndet uppgick till -161 miljoner kronor (426). Totala värdeförändringar i derivat uppgick till 162 miljoner kronor (0).

Resultatet före skatt var 374 miljoner kronor (840). Resultatet efter skatt blev 271 miljoner kronor (701). Resultat per aktie hamnade på 1,34 kronor (3,66).

Substansvärde, EPRA NAV, per aktie låg på 106,26 kronor (89,20).

"Det är stort fokus i marknaden på värderingarna kopplat till primärt högre finansiella kostnader. Vi värderar alla våra fastigheter externt varje kvartal och har noggranna och systematiserade processer för detta. Vi redovisar en marginell negativ värdeförändring om -0,4 procent som en effekt av högre avkastningskrav men där ett stärkt driftnetto och projekt i fastigheterna är en motvikt. Avkastningskraven i värderingarna har stigit med 0,25 procentenheter", skriver vd Stina Lindh Hök.

Nyfosa-chefen skriver också att lönsamheten har påverkats negativt av ökade elkostnader och räntekostnader. I januari bedöms effekten bli positiv på grund av indexuppräkning av hyresintäkter.

Nästa obligationsförfall är i april 2024 och uppgår till 1,1 miljarder kronor.

"Jag upplever att bankmarknaden fortsatt fungerar väl. 42 procent av våra lån är räntesäkrade och genomsnittslängden för säkringen är 2,4 år. Eftersom vi primärt säkrar våra räntor med räntetak som idag genomsnittligt uppgår till 1,56 procent innebär det att merparten av räntehöjningarna har slagit igenom i Nyfosas driftnetto. Nu har räntetaket nåtts och därmed kommer eventuella kommande räntehöjningar inte belasta Nyfosas driftnetto avseende den del av låneportföljen som är säkrad", uppger Nyfosa-chefen.

Nyfosa, MkrQ3-2022Q3-2021Förändring
Hyresintäkter78662226,4%
Driftöverskott54445020,9%
Förvaltningsresultat374414-9,7%
Värdeförändringar fastigheter, totalt-161426
Värdeförändringar derivat, totalt1620
Resultat före skatt374840-55,5%
Nettoresultat271701-61,3%
Resultat per aktie, kronor1,343,66-63,4%
Substansvärde, EPRA NAV, per aktie, kronor106,2689,2019,1%


http://media.finwire.com/media/FWM007CC4C-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Nyfosa

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Nyfosa

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt