Sjöstrand Coffee minskar omsättning och resultat under Q3 - når inte målet för året - fokuserar på Sverige
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Sjöstrand Coffee minskar omsättning och resultat under Q3 - når inte målet för året - fokuserar på Sverige

Sjöstrand

Kaffemaskinstillverkaren Sjöstrand Coffee redovisar minskande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade. Företaget fokuserar nu sina satsningar på Sverige och flaggar även för att omsättningen inte når målet om 45 miljoner kronor för helåret.

Omsättningen sjönk 15,6 procent till 5,4 miljoner kronor (6,4).

"Det tredje kvartalet har bjudit på några utmaningar för Sjöstrand och vi ser att det tuffa klimatet från Q2 fortsätter", uppger vd John Ekeberg i en kommentar.

Rörelseresultatet blev -1,1 miljoner kronor (-0,4). Resultatet efter skatt blev -1,2 miljoner kronor (-0,4). Resultat per aktie hamnade på -0,05 kronor (-0,02).

"Vinstmarginalen för det tredje kvartalet landade på 27 procent (juli-sep) vilket är under vårt mål på 37-40 procent. Anledningen till detta är bland annat högre omkostnader för garantiarbeten, men det är framförallt kopplat till den kraftigt stigande dollar vi upplever för tillfället", uppger Sjöstrand Coffee-chefen vidare.

Han tar även upp att Sjöstrand Coffees strategi för 2022 var att satsa stort på sin egen e-handelsaffär. Detta menar han givet hur klimatet och e-handeln utvecklat sig under året varit feltajmat. Företaget har därför skalat ned sina rejält satsningar inom området för att anpassa sig till rådande klimat.

"Försäljningen via våra distributörer har varit fortsatt svag under Q3, detta kopplat till att lageromsättningshastigheten hos våra distributörer är svagare och dom har fortsatt suttit på stora lagervolymer som dom byggt när vi gick in i 2022. Vi ser dock att detta börjar lätta något och vi förväntar oss en något starkare distributörsförsäljning framåt", uppger Ekeberg.

Målet om att nå en omsättning på 45 miljoner kronor för helåret bedöms inte längre kunna nås. Istället spås en mindre omsättningsökning jämfört med fjolåret.

"Sjöstrand har vuxit otroligt snabbt de senaste två åren och vi har lärt oss otroligt mycket under den här resan. Ska man vara självkritisk så har vi kanske vuxit affären lite väl snabbt och när nu marknaden sviktar så är det något som blir tydligt. Något som är uppenbart för oss är att vi har vuxit på för många marknader på samma gång vilket gör affären komplex och det är också svårt att bygga ett starkt varumärke och underliggande efterfrågan på flera marknader samtidigt", uppger han.

Fokus kommer istället att framöver framförallt riktas mot Sverige. Målet är att framöver säja mer kaffe i förhållande till omsättning. Idag står maskinen för 80 procent. Det skulle även få upp marginalerna mot målet om 37-40 procent.

"Sjöstrand behöver göra vissa korrigeringar för att styra om affären till lönsam tillväxt och det är där vårt fokus nu kommer att ligga", uppger John Ekeberg.

Sjöstrand Coffee, MkrQ3-2022Q3-2021Förändring
Nettoomsättning5,46,4-15,6%
Rörelseresultat-1,1-0,4
Nettoresultat-1,2-0,4
Resultat per aktie, kronor-0,05-0,02


http://media.finwire.com/media/FWS007D9E8-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Sjöstrand Coffee

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Sjöstrand Coffee

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt