Troax ökar intäkterna men resultatet sjönk i tredje kvartalet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Troax ökar intäkterna men resultatet sjönk i tredje kvartalet

Troax

Maskinskyddsbolaget Troax redovisar ökande intäkter men lägre resultat i tredje kvartalet 2022 jämfört med samma kvartal i fjol.

Nettoomsättningen steg 8,9 procent till 71,3 miljoner euro (65,5). Justerat för valuta och förvärv var ökningen 7 procent.

Ebitda-resultatet blev 15,7 miljoner euro (17,0), med en ebitda-marginal på 22,0 procent (26,0).

Rörelseresultatet blev 12,9 miljoner euro (14,7), med en rörelsemarginal på 18,1 procent (22,4).

Resultatet före skatt var 12,7 miljoner euro (14,4).

Resultatet efter skatt blev 9,9 miljoner euro (11,1), en minskning med 10,8 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,17 euro (0,19), vilket innebär en minskning med 10,5 procent mot föregående år.

Orderingången uppgick till 62,0 miljoner euro (68,5), en minskning med 9,5 procent mot föregående år. Justerat för valuta och förvärv var minskningen 13 procent.

- Troax minskade orderingången detta kvartal, vilket var väntat, då signalerna ifrån internationella kunder inom automatiserade lager, har varit att orderingången till företag som Troax kommer att vara svag både 2022 och 2023. Tidigare under året har vi till stor del kunnat kompensera denna nedgång med organisk tillväxt inom andra områden, men detta uppnåddes inte detta kvartal. Förutom för detta segment, har vi haft en fortsatt god aktivitet under kvartalet generellt och har inte noterat någon minskning av förfrågningar som skulle tyda på en mer allmän nedgång, kommenterar vd Thomas Widstrand i delårsrapporten.

- Efterfrågan hos automotive har varit som tidigare kvartal, men en fortsatt ökad förfrågningsaktivitet har märkts under perioden. Den svaga efterfrågan hos automatiserade lagerkunder märks mest i Nordamerika där orderingången har varit låg i perioden. Övriga marknader har generellt haft en bra eller stabil utveckling, men i vissa fall ändå en vikande trend mot 2021. Mest positiv har utvecklingen i kvartalet orderingångsmässigt varit i Norden och på våra övriga marknader. Vår uppfattning är att effekterna på marknaden av covid, i form av högre efterfrågan hos kunder, helt ebbat ut och vi nu har en 'normal' marknadssituation. Vår slutsats är att efterfrågan nu följer den långsiktiga trenden och den väldigt positiva avvikelsen som vi såg under 2021 är nu borta.

- Faktureringen har varit god även om vi visar en något lägre nivå än föregående år, prisökningar exkluderat. Under normala omständigheter skulle då resultatet för koncernen hamnat på en liknande nivå som föregående år, men vi har fortsatt haft en eftersläpning i priset på råmaterial, främst stål, vilket påverkat bruttomarginalen fortsatt negativt. Här påverkar tyvärr negativt, vårt beslut att öka våra lager, för att säkerställa leveranser till kunderna under sommaren. Det har inneburit att vi först mot slutet av detta kvartal kunnat dra viss nytta av lägre inköpspriser på stål. Detta kommer att steg för steg förbättras under sista kvartalet i år men få full effekt först nästa år. Vi har, som tidigare meddelats, i samråd med våra kunder höjt priserna för att kompensera för de ökade stålpriserna och noterar att dessa höjningar börjar ha en positiv påverkan mot slutet av kvartalet. För det tredje kvartalet räknar vi med cirka 17 procents prishöjning jämfört med motsvarande kvartal föregående år, fortsätter Thomas Widstrand


Troax, MEURQ3-2022Q3-2021Förändring
Orderingång62,068,5-9,5%
Nettoomsättning71,365,58,9%
EBITDA15,717,0-7,6%
EBITDA-marginal22,0%26,0%
Rörelseresultat12,914,7-12,2%
Rörelsemarginal18,1%22,4%
Resultat före skatt12,714,4-11,8%
Nettoresultat9,911,1-10,8%
Resultat per aktie, EUR0,170,19-10,5%


http://media.finwire.com/media/FWM007D208-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Troax Group

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Troax Group

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt