11 aktier du borde ha satsat på i år
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

11 aktier du borde ha satsat på i år

11

Stockholmsbörsen har visat en positiv utveckling under året, med OMXS30-indexet upp 7 procent och OMXSPI-indexet upp 8 procent. En genomgång av Finwire visar vilka aktier och sektorer som presterat bäst på Stockholmsbörsens olika listor under årets första halvår.

  • Livsmedelssektorn toppar listan med en uppgång på 34 procent.
  • Saab och Mycronic är de stora vinnarna på Large Cap-listan.
  • Precise Biometrics leder Small Cap-sektorn med en uppgång på 216 procent.

Enligt en genomgång av Finwire har Stockholmsbörsen haft ett positivt första halvår, där vissa aktier och sektorer har utmärkt sig särskilt. Livsmedelssektorn har gått starkast med en uppgång på 34 procent, följt av Hälsovård och Finans & Fastighet med uppgångar på 13 respektive 11 procent.

Starka prestationer på Large Cap-listan

Saab har varit en av de största vinnarna på Large Cap-listan med en uppgång på 63 procent. Bolaget har fått stöd av ökad efterfrågan på försvarsutrustning och starka siffror i sin Q1-rapport. VD:n betonade även betydelsen av Sveriges Natomedlemskap som en framtida tillväxtfaktor. Saab ersätter nu Autoliv i OMXS30-indexet från och med 1 juli och genomförde i maj en aktiesplit 4:1.

Mycronic har också haft ett starkt halvår med en uppgång på 46 procent. Bolaget har fått flera stora ordrar, bland annat på maskritare från Asien och USA. Den organiska försäljningstillväxten steg till 42 procent under Q1, drivet av affärsområdet Pattern Generators och en stark AI-driven efterfrågan inom datakommunikation.

Addnode och Traton är två andra aktier som har gått starkt under första halvåret och klättrat 44 respektive 43 procent.

Noterbara prestationer bland de små och medelstora

Inom mid cap-segmentet har Itab, Bioinvent och VBG Group haft enastående prestationer med uppgångar på 105, 104 respektive 93 procent.

Hansa Biopharma har också gått starkt med en uppgång på 86 procent.

Bland small cap-bolagen leder Precise Biometrics med en imponerande uppgång på 216 procent, följt av Ascelia Pharma och Xspray Pharma som har ökat 164 respektive 109 procent. Detta visar att även mindre bolag kan erbjuda betydande avkastning för investerare som är villiga att ta högre risker.

På Börskollen följer vi utvecklingen på Stockholmsbörsen noggrant och ser fram emot att se hur dessa trender utvecklar sig under resten av året.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Saab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt