11 tips för den sommarheta börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

11 tips för den sommarheta börsen

11

Dagens Industri har låtit tre experter dela med sig av sina bästa tips för att placera 100.000 kronor på den heta börsen. Även om det inte finns några uppenbart billiga aktier just nu har trion funnit elva intressanta bolag.

  • Mattias Sundling rekommenderar en försiktig start med räntebärande konton och tillväxtmarknader.
  • Johan Thorén föreslår investeringar i fonder och bolag med exponering mot globala trender.
  • Felicia Schön betonar vikten av diversifiering och indexfonder.

Mattias Sundlings strategi

Mattias Sundling, chefsstrateg på Handelsbanken, säger till Dagens Industri att det inte finns uppenbart billiga aktier just nu. Han rekommenderar att nya investerare med 100.000 kronor placerar hälften av pengarna på ett räntebärande konto för att minska risken. Resterande 50.000 kronor delar han upp mellan tillväxtmarknader, särskilt Kina, och nordiska småbolag som Tobii Dynavox, Skistar, MTG och Norconsult.

Sundling lyfter fram Tobii Dynavox som en personlig favorit på grund av dess starka marknadsposition och ESG-profil. Han nämner även Skistar med sina prishöjningar och MTG med sin låga värdering som attraktiva val.

Johan Thoréns investeringsförslag

Johan Thorén, förvaltningschef och medgrundare av Strand Kapitalförvaltning, föreslår för Dagens Industri att majoriteten av kapitalet placeras i fonder eller investmentbolag beroende på investerarens intresse för aktiehandel. Han rekommenderar Bure, som har en premie på cirka 13 procent och äger transplantationsbolaget Xvivo Perfusion.

Thorén letar efter småbolag som kan dra nytta av stora globala trender, som råvarurallyt och cybersäkerhet. Exempel på sådana bolag är Boliden, Lundin Mining och Yubico. Han ser även potential i serieförvärvare som Sdiptech och föreslår exponering mot fastighetssektorn genom Heba.

Felicia Schöns fördelningsmodell

Felicia Schön, sparekonom på Avanza, rekommenderar att sprida investeringarna över en halvårsperiod. Hon föreslår att majoriteten av kapitalet placeras i indexfonder: en svensk, en amerikansk och en inriktad mot tillväxtmarknader som Indien. Resten av pengarna bör investeras i aktier, med fokus på lönsamma och stabila bolag samt tillväxtbolag, säger hon till DI.

Schön betonar vikten av diversifiering och uppmanar småsparare att inte fastna i Sverige utan att också titta på internationella marknader. Vi på Börskollen delar hennes syn på vikten av en väl diversifierad portfölj för att maximera avkastningen och minska riskerna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt