Analys av årets börsvinnare inför 2024: Behåll, köp eller sälj dessa
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Analys av årets börsvinnare inför 2024: Behåll, köp eller sälj dessa

Analys

Stockholmsbörsen har sett 25 aktier öka med över 40 procent under 2023, med endast några veckor kvar av året. För sparare och investerare är det nu dags att överväga om de ska behålla dessa aktier i sin portfölj inför det nya året – så säger analytikerna om vinnaraktierna!

Olika aktiestrateger har delat med sig av sina förutsägelser för vilka aktier på Stockholmsbörsen som kan förväntas fortsätta sin positiva utveckling under 2024. Samtidigt varnar de för att vissa aktier kan ha rusat för mycket under det gångna året.

Detta rapporterar Dagens industri om.

Topp 10-listan över årets vinnaraktier

I toppen av listan hittar vi medicinteknikbolaget Bonesupport!

Bolag Utveckling % i år
Bonesupport 120
Nelly 113
Momentum 110
Coinshares 106
Saniona 106
Alleima 104
Camurus 92
Hemnet 91
Tobii Dynavox 88
Hanza 82

Fotnot: Listan omfattar endast aktier som är noterade på Stockholmsbörsens huvudlista. Kurserna avlästes tisdag eftermiddag.

Strateg: Mer lönsamt att behålla vinnarna

Ålandsbankens chefsstrateg, Niklas Wellfelt, kommenterar situationen:

Historiskt har det varit mer lönsamt att åka med vinnarna in i nästa år än att köpa förlorarna och hoppas på en vändning."

Wellfelt anser att värderingarna på börsen är relativt återhållsamma och att mycket tyder på att räntorna kan börja sänkas nästa år. Han tror på ett starkt börsår 2024, särskilt för konsumentbolagen. H&M, med en kursuppgång på nästan 60 procent under året, pekas ut som ett särskilt intressant bolag, med förväntningar på fortsatt positiv utveckling.

SEB: Potentiella vinnare 2024 – och varningar för dessa

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, håller med om bedömningen av H&M. Han tror dock att Clas Ohlson, som har sett en uppgång på 80 procent under året (och ytterligare uppgång under onsdagen i samband med en stark kvartalsrapport), kanske har sprungit iväg för mycket.

Lundevall nämner också medicinteknikbolaget Bonesupport, ståltillverkaren Alleima, transplantationsbolaget Xvivo, vård- och omsorgsbolaget Attendo och Scanias ägarbolag Traton som potentiella vinnare under 2024.

Samtidigt varnar han för att börsen som helhet kanske inte är så attraktivt värderad, och förespråkar en selektivitet där småbolag och fastighetsbolag kan vara vinnare i en miljö med fallande räntor.

Både Wellfelt och Lundevall tror att de mindre bolagen kan ha ett starkt 2024. Wellfelt nämner också Atlas Copco, Assa Abloy och AB Volvo som köpvärda bolag. Han tror att leverantörskedjorna kommer att förbättras ytterligare nästa år, vilket kan vara positivt för Volvo. Han anser även att storbankerna, som har stora buffertar för tillfället, är köpvärda.

Samtidigt varnar Wellfelt för defensiva sektorer som hälsovård och läkemedel, och menar att man bör ha exponering mot andra sektorer om vi går in i en cyklisk återhämtning under 2024.

Läs också: Sex globala aktietips: Lyxbilar, kemi och byggnadsmaterial i fokus

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Ålandsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt