Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Blankningskollen:

Blankningskollen: 15 mest blankade aktierna just nu – Hjälmbolaget Mips nu topp 5 på listan

Nedan finner du en färsk sammanställning av de mest blankade aktierna just nu. I toppen av denna lista hittar vi denna vecka Scandic Hotels, Electrolux B och Fingerprint Cards. Nedan finner du hela topp 15-listan, läser mer om de förändringar som skett samt lär dig mer om blankning.

Flest blankare när det kommer till individuella institut har vi i Electrolux B där vi denna vecka ser totalt 7 st blankare med en position över, den synliga gränsen, på 0.5 %. Tätt följt av Mips med totalt 7 st blankare och på en tredje plats hittar vi Elekta med 7 st synliga institut.

När det kommer till senaste händelserna så kan vi se att Finansinspektionen rapporterat att de tre senaste positionerna har tagits i Avanza Bank, Autoliv och PowerCell där blankningen i Avanza Bank, totalt sett, har ökat jämfört med förra veckan.

Veckans bubblare som hamnar på plats 16, alltså precis under vår top 15, är Dometic. Med en nuvarande total blankning på 2.22% där blankningen har minskat sedan förra veckan (2.73%) och minskat sedan en månad tillbaka (2.87%) så det återstår att se om Dometic letar sig in på topp 15 nästa vecka eller rör sig nedåt i listan.

Topp 15: De mest blankade aktierna just nu

AktieAntal blankareBlankat just nuBlankat för en vecka sedanBlankat för en månad sedan
Scandic Hotels57.65%11.03%11.13%
Electrolux B76.97%7.82%7.13%
Fingerprint Cards15.99%6.50%6.33%
Elekta75.51%5.51%4.64%
Mips75.14%4.24%2.12%
Securitas64.35%3.63%3.33%
Thule54.25%3.14%2.82%
BICO Group53.94%3.54%2.90%
Storytel53.60%3.90%4.08%
SKF B43.54%2.73%1.19%
Sinch43.04%3.67%0.71%
SAS32.71%2.71%1.12%
Intrum32.67%2.67%2.15%
Orexo12.51%0.00%0.00%
Avanza Bank32.27%1.39%0.76%

Listan baseras på inrapporterade korta positioner över 0,5 procent av aktiekapitalet till Finansinspektionen och som sammanställs av oss på Börskollen. Har du vår app installerad så ser vi även till att skicka en pushnotis till dig i realtid när blankningspositioner i bevakade bolag ändras.

Tips: Följ blankning i börsnoterade bolag i realtid här

Har du inte appen eller föredrar att sitta vid datorn hittar du aktuell blankning här. Där kan du filtrera på senaste positioner, flest blankare eller mest blankat.

Vad innebär blankning och hur fungerar det i praktiken?

Blankning innebär i korthet att du säljer ett instrument, allt som oftast en aktie, som du från början inte äger själv. På finanssvenska innebär det att man blankar eller “går kort aktier”.

Lästips: Mer om blankning - möjligheter och risker med att blanka aktier

Syftet med att blanka är att tjäna pengar på att priset på en aktie går ned. Det är ett sätt att försvara din portfölj mot nedgångar. I det normala fallet köper man en aktie för att man tror att den ska stiga i värde. Blankning innebär exakt tvärtom, att du spekulerar i att aktien ska falla i värde.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Autoliv

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.