Fastighetsförvaltarens förväntningar på sektorn 2024
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Fastighetsförvaltarens förväntningar på sektorn 2024

Fastighetsförvaltarens

Inflationstalen sjönk betydligt under 2023 i världens främsta ekonomier, vilket ledde till en mer försiktig hållning från centralbankerna när det gällde räntor. Aktiemarknaderna började genast förutspå lägre räntor, vilket gynnade aktier i allmänhet och fastighetsaktier i synnerhet. Fastighetsbolagen har visat en stabil utveckling trots inflation och höjda räntor, vilket är positivt för aktiemarknaden.

  • Inflationstalen sjönk kraftigt under 2023, vilket påverkade centralbankernas räntepolitik och gynnade aktiemarknaden, särskilt fastighetsaktier.
  • Fastighetsfonden Avanza Fastighet by Norhammar stängde året 2023 med en uppgång på 20,5%, vilket gjorde den till den bästa fastighetsfonden på Avanzas plattform.
  • Fastighetsbolagen förväntas fortsätta att leverera stabila kassaflöden under 2024 trots inflation och räntehöjningar.

Framtidsutsikter för fastighetsbolag 2024

Även om det kommer att finnas skillnader mellan olika fastighetsbolag och segment, förväntas många bolag kunna leverera svagt stigande kassaflöden under 2024. Detta ses som ett tecken på styrka och det förväntas att sentimentet för fastighetsaktier kommer att fortsätta att stärkas under 2024 skriver Peter Norhammar, förvaltare Avanza Fastighet by Norhammar i ett inlägg hos Avanza

Med en ökad insyn i ränteutvecklingen kan fastighetsbolagen planera för fortsatt lönsam tillväxt.

Fastighetsbolagen agerar offensivt

Under 2022 och 2023 har de flesta bolag agerat mer defensivt än vanligt, med fokus på skuldsättning och finansieringskostnader. Nu ser vi tecken på att många bolag tänker mer offensivt igen, med exempel som Catena, Emilshus, KMC, Logistea, Platzer, Sagax, SLP och Wihlborgs skriver Peter Norhammar.

Dessa bolag förväntas ha en hög investeringstakt under 2024. Som en följd av höjda räntor har avkastningskraven för fastighetsinvesteringar ökat, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för de bolag som nu har kapacitet att investera.

Tack vare aktiva investeringar och förvaltning, förväntas kassaflöden och fastighetsvärden att öka, vilket i sin tur bör gynna aktiekursutvecklingen. Detta innebär att börsnoterade fastighetsbolag kan ge fortsatt positiv avkastning till aktiva investerare i fastighetsaktier.

10 största innehaven i Norhammars fastighetsfond

Fonden förvaltas av fastighetsexperten Peter Norhammar med 25 års erfarenhet inom branschen och som tidigare har förvaltat den framgångsrika fonden Länsförsäkringar Fastighetsfond.

  1. Balder
  2. Castellum
  3. Sagax B
  4. Nyfosa
  5. Catena
  6. Diös Fastigheter
  7. Whilborgs Fastigheter
  8. Platzer Fastigheter Holding B
  9. Fabege
  10. NP3 Fastigheter

Källa: Avanza

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt