Investmentbankens tio svenska aktiefavoriter inför sommaren
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Investmentbankens tio svenska aktiefavoriter inför sommaren

Investmentbankens

Behåll övervikten i aktier under sommaren. Det rådet ger Carnegie sina mest förmögna kunder, skriver Privata Affärer. Banken lyfter fram tio svenska aktier med potential. Även om de är försiktiga med verkstadssektorn behåller de vissa kvalitetsbolag, men rekommenderar särskilt två branscher.  

  • Carnegie rekommenderar fortsatt övervikt i aktier under sommaren.
  • Banken ser ljust på teknik- och dagligvarusektorerna.
  • Högre andel japanska aktier i den globala portföljen.

Övervikt i aktier och sektorprioriteringar

Carnegie ser en positiv utveckling för den svenska ekonomin och uppmanar sina mest förmögna kunder att behålla övervikt i aktier under sommaren. Det rapporterar Privata Affärer. I en uppdaterad portföljstrategi framgår att aktieövervikten tidigare halverades i april på grund av stigande aktiekurser samt dystra inflations- och ränteutsikter i USA. Den aktuella modellportföljen innehåller både svenska och globala aktier med en ökad andel japanska aktier på bekostnad av USA.

Bland de prioriterade sektorerna finns teknik, industri, råvaror och kraftförsörjning. Stora innehav inkluderar Microsoft och chiptillverkaren TSMC.

Trots minskad exponering mot den amerikanska marknaden tror Carnegie fortsatt på en mjuklandning för USA:s ekonomi. Helena Haraldsson, bankens makrostrateg, påpekar för Privata Affärer att "börsen är ganska sårbar på grund av den höga värderingen" och att en lagom avkylning behövs för att undvika marknadsnervositet.

Fokus på svenska kvalitetsaktier och tekniksektorn

På den svenska marknaden underviktar Carnegie verkstadssektorn men behåller kvalitetsaktier som AB Volvo, Atlas Copco och Assa Abloy.

Inom dagligvarusektorn lyfter de fram Essity och AKK som intressanta val, medan tekniksektorn överviktas med investeringar i bland andra Hexagon, Ericsson, Lagercrantz samt nytillskotten NCAB och Sobi.

Lägre inflation och fallande styrräntor gör att Carnegie ser ljusare tider för den svenska ekonomin. Helena Haraldsson nämner vidare för tidningen att "nu ser vi gröna skott inom detaljhandeln och byggsektorn" samt att hushållens köpkraft ökar. Banken förutspår även att Sverige kan få draghjälp av en gradvis förbättring i Europa.

Diversifiering och nya investeringsstrategier

Carnegie påpekar att obligationer inte längre är en lika pålitlig säkerhet vid börsnedgångar, och betonar vikten av riskspridning. Med hänvisning till nobelpristagaren Harry Markowitz menar banken att "diversifiering är finanssektorns enda gratislunch". För att uppnå detta har Carnegie introducerat nya trendföljande strategier som ett diversifieringsalternativ. Helena Haraldsson avslutar med att "att bygga en portfölj för 2023 var inte det lättaste – obligationer och aktier rörde sig i princip i samklang."

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Microsoft

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt