Nyhet

Analytiker föredrar stamaktier framför D-aktier i fastighetsbolagen - Di

Direktavkastningen i fastighetsbolagens D-aktier har ökat drastiskt efter den senaste tidens kursnedgångar, men analytiker varnar för att investera i aktieslaget. Det skriver Dagens industri, Di.

D-aktier kan liknas med preferensaktier genom ett förutbestämt tak som gör att ägaren inte får ta del av lika stor vinstutveckling och utdelningshöjningar. Dock brukar direktavkastningen ofta vara högre.

Under rådande nivåer ger SBBs D-aktie en direktavkastning om åtta procent, vilket är högre än dess B-aktier som ger fem procent. Sagax och Corems D-aktier har motsvarande siffror om sju procent.

Fastighetsanalytikern Jan Ihrfelt förklarar att D-aktierna kan jämföras med en obligation och att aktierna ofta följer obligationsmarknaden. Samtidigt ser han högre potential i de vanliga stamaktierna då de har högre hävstång. Även Paretos analytiker Emil Ekholm föredrar stamaktierna.

"Men för folk som vill bygga en stabil utdelningsportfölj så är nuvarande nivåer väldigt attraktiva i många fastighetsbolag, och i synnerhet D-aktierna", kommenterar han.

Många företag väljer att ge ut D-aktier då det ger en högre kreditvärdering. Det beror på att aktieslaget klassas som eget kapital.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt