Midsummer minskar resultatet - fokus är på att bygga upp produktionskapacitet - har mandat för nyemission
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Midsummer minskar resultatet - fokus är på att bygga upp produktionskapacitet - har mandat för nyemission

Midsummer

Solenergibolaget Midsummer redovisar små förändringar av omsättningen och en ökad förlust i det fjärde kvartalet. Fokus är på att bygga upp produktionskapacitet.

Omsättningen sjönk 4,8 procent till 17,8 miljoner kronor (18,7).

Rörelseresultatet blev -65,4 miljoner kronor (-39,4). Resultatet efter skatt blev -48,6 miljoner kronor (-45,6). Resultat per aktie hamnade på -0,72 kronor (-0,77).

Midsummer slöt ett flertal avsiktsförklaringar i slutet av året om framtida leveranser av 700 MW solceller värda mångmiljardbelopp kommande år och avser att ge ut en grön konvertibel och genomföra en nyemission av aktier för att finansiera den ökning av produktionskapacitet som krävs.

Midsummer anlitar DNB som finansiell rådgivare för att sondera med investerare avseende utgivning av en grön konvertibel i syfte att dels lösa in bolagets gröna obligation som förfaller i april 2023, dels ytterligare utöka bolagets produktionskapacitet och tillväxt. Dessutom har styrelsen bemyndigats att besluta om nyemission av aktier med upp till 20 procent av aktiekapitalet under tiden fram till årsstämman i juni.

- Den stora förändring som nu sker i Midsummer handlar om uppskalning och tillväxt. Produktionen vid huvudkontoret i Järfälla ska i år öka från 2 MW till 4 MW per år. Vår fabrik i Italien kommer att producera 50 MW solceller per år. Och vi vill bygga en ny fabrik i Sverige med en långsiktig produktionskapacitet på 200 MW per år. Det finns ett enormt intresse för våra solceller och vi har täckning för våra aggressiva tillväxtplaner, kommenterar Midsummers vd Sven Lindström.

- Enligt ett scenario vi arbetar med kommer vi att tillverka minst 1,6 GW solceller år 2030 vid ett flertal fabriker runt om i Europa. Med den prisnivå per W vi tecknar avsiktsförklaringar på skulle det ge Midsummer årliga intäkter på tvåsiffrigt antal miljarder kronor, och med mycket sunda marginaler, fortsätter han.

Utbyggnaden av produktionskapacitet är viktigast, skriver han vidare.

Företaget har erhållit ett uppskov rörande betalning av arbetsgivaravgifter på drygt 23 miljoner kronor, på grund av minskade intäkter under covid-pandemin. Uppskovet är till januari 2024.

Likviditeten är 36 miljoner kronor vid rapporten och det innebär att man har en säkrad likviditet fram till bidragsutbetalningen från Italien, skriver Midsummer. Det svenska bolaget skall få stöd om 240 miljoner kronor för sin satsning på storskalig tillverkning av tunnfilmssolceller i Bari, Italien.

Midsummer accelererar arbetet med att finna en lämplig lokal för sin kommande svenska megafabrik som kan klara en årlig produktion på 20 MW initialt och 200 MW på sikt. Slutligt beslut om val av etableringsort väntas under det första halvåret 2023.


Midsummer, MkrQ4-2022Q4-2021Förändring
Nettoomsättning17,818,7-4,8%
Rörelseresultat-65,4-39,4
Nettoresultat-48,6-45,6
Resultat per aktie, kronor-0,72-0,77


http://media.finwire.com/media/FWS0084795-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Midsummer

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Midsummer

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt