5 saker att tänka på när du börjar investera
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

5 saker att tänka på när du börjar investera

Att investera kan kännas överväldigande, skrämmande eller svårt om du inte har någon kunskap inom ämnet. Men det behöver inte vara särskilt komplicerat. Det finns alternativ som automatiserar en stor del av processen, men även många alternativ som sprider dina risker, exempelvis indexfonder.

Det finns även många olika typer av mäklare och handelsplatser där du kan få hjälp med en del av processen. Det finns ett flertal av Finanso.se godkända mäklare för att köpa Bitcoin i Sverige, vilket även gäller för fonder, aktier och annat.

5 viktiga saker att tänka på när du börjar med din investering

Följande saker är exempel på vad du behöver tänka på:

Håll dig till vad du känner till

Om du vill göra din chanser så bra som möjligt att lyckas med din investering bör du hålla dig till det du känner till. Det betyder dock inte att du inte ska testa nya grejer, men det kan vara en bra idé att i sådana fall läsa på tillräckligt mycket om ämnet att du faktiskt vet hur det fungerar.

Se till att du läser på ordentligt

Se till att du läser på om ämnet på regelbunden basis. De flesta branscher uppdateras hela tiden, vilket gör att det är viktigt att du hela tiden utbildar dig inom det ämne du investerar i. Alternativet är att du tar hjälp av professionella aktörer.

Investera aldrig för mer pengar än du har råd att förlora

Den här punkten är möjligtvis den viktigaste av alla på den här listan. Du får aldrig handla för eller investera mer pengar än du har råd att förlora. Ta inga onödiga risker, det finns ingen garanti för att du får tillbaka ditt investerade kapital.

Sprid riskerna

Lägg inte alla dina ägg i samma korg. Den har du hört förut, eller hur? Principen går inte bara att applicera på investering. Den fungerar även väldigt bra på andra delar av livet. Men inom investeringen är den oerhört viktig att beakta.

Håll koll på avgifterna

Det här är något som många nybörjare missar. De flesta investeringar kommer kräva någon typ av avgift. Detta kan vara rullande förvaltningsavgifter eller en startavgift, eller någon av alla andra typer av kostnader som finns inom branschen. Det kanske känns som att de är små och inte gör särskilt stor skillnad, men under en väldigt lång tid kommer detta att påverka siffrorna rejält.

Kom ihåg att det finns risker

När du handlar med fonder, aktier eller andra typer av finansiella instrument måste du känna till att det även finns risker. Det är inte säkert att du får tillbaka dina investerade pengar, och priset kan både stiga eller sjunka. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt