Nyhet

Allt

Allt fler aktiehandlare luras på sociala medier

Nybörjare kan komma i kontakt med aktiehandel på flera olika sätt, men på senare tid har sociala medier blivit en inkörsport till börsen. Det finns flera fördelar med att aktieprofiler når ut till nyfikna aktiesparare, men det medföljer även vissa faror. Inte minst för att det är lätt att bli lurad.

För nybörjare kan det vara bra att läsa på mer om att köpa aktier genom att ta del av information från personer som är etablerade experter och öppna med sin identitet. På sociala medier är det lätt att vara anonym och påstå att man är något som man inte är, så det kan vara svårt att verifiera om personen faktiskt är en insatt aktiehandlare. Även på sociala medier är det viktigt att följa personer som är identifierade som aktieexperter och som har en tydlig profil.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har de under 2020 sett en kraftig ökning av tips om aktiebedrägerier i sociala medier. Bedrägeriet går ut på att en person blåser upp en akties värde (haussning) genom att dela med sig av falsk eller överdriven information. Personen som gör det äger själv aktier i bolagen och tjänar därför på om många köper aktien och den stiger i värde.

Brottet kallas för grov marknadsmanipulation och än så länge har bara fyra svenska personer blivit dömda för det. Att medvetet sprida falska aktietips är olagligt, men det kan vara svårt att bevisa att det har hänt. Åklagaren Jan Leopoldson har uttalat sig om situationen till SVT och berättar att Ekobrottsmyndigheten kommer att jobba mer med detta i framtiden:

– Det gäller att koppla ihop det som skrivs med ett konto, och ofta gömmer sig personerna bakom anonyma konton. Men vi håller ögonen på det här och följer utvecklingen, säger Jan Leopoldson.

Trots att haussing sker allt oftare är det inte något nytt fenomen, för Ekobrottsmyndigheten varnade om en ökning redan 2017. Redan då såg de plötsliga och oförklarliga rusningar på små aktier ungefär en gång i veckan, vilket kan vara ett tecken på haussning. Precis som nu är det framförallt nybörjare som blir lurade.

En aktiebubbla på Instagram

Det är framförallt på plattformarna Instagram och Facebook som aktiehandel diskuteras och marknadsmanipulation ökar. På Instagram kan en haussning uppstå genom så kallade aktiebubblor. En person med stor följarskara köper först många aktier i ett okänt eller litet bolag. Genom Instagramkontot får de sina följare att köpa aktier där och det sker genom överdrifter eller rena lögner. När många investerar samtidigt stiger aktiekursen och profilen kan sälja av aktierna till ett högt pris. Följarna står sedan kvar med aktier som börjar förlora i värde.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt