Allt fler aktiehandlare luras på sociala medier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Allt fler aktiehandlare luras på sociala medier

Allt

Nybörjare kan komma i kontakt med aktiehandel på flera olika sätt, men på senare tid har sociala medier blivit en inkörsport till börsen. Det finns flera fördelar med att aktieprofiler når ut till nyfikna aktiesparare, men det medföljer även vissa faror. Inte minst för att det är lätt att bli lurad.

För nybörjare kan det vara bra att läsa på mer om att köpa aktier genom att ta del av information från personer som är etablerade experter och öppna med sin identitet. På sociala medier är det lätt att vara anonym och påstå att man är något som man inte är, så det kan vara svårt att verifiera om personen faktiskt är en insatt aktiehandlare. Även på sociala medier är det viktigt att följa personer som är identifierade som aktieexperter och som har en tydlig profil.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har de under 2020 sett en kraftig ökning av tips om aktiebedrägerier i sociala medier. Bedrägeriet går ut på att en person blåser upp en akties värde (haussning) genom att dela med sig av falsk eller överdriven information. Personen som gör det äger själv aktier i bolagen och tjänar därför på om många köper aktien och den stiger i värde.

Brottet kallas för grov marknadsmanipulation och än så länge har bara fyra svenska personer blivit dömda för det. Att medvetet sprida falska aktietips är olagligt, men det kan vara svårt att bevisa att det har hänt. Åklagaren Jan Leopoldson har uttalat sig om situationen till SVT och berättar att Ekobrottsmyndigheten kommer att jobba mer med detta i framtiden:

– Det gäller att koppla ihop det som skrivs med ett konto, och ofta gömmer sig personerna bakom anonyma konton. Men vi håller ögonen på det här och följer utvecklingen, säger Jan Leopoldson.

Trots att haussing sker allt oftare är det inte något nytt fenomen, för Ekobrottsmyndigheten varnade om en ökning redan 2017. Redan då såg de plötsliga och oförklarliga rusningar på små aktier ungefär en gång i veckan, vilket kan vara ett tecken på haussning. Precis som nu är det framförallt nybörjare som blir lurade.

En aktiebubbla på Instagram

Det är framförallt på plattformarna Instagram och Facebook som aktiehandel diskuteras och marknadsmanipulation ökar. På Instagram kan en haussning uppstå genom så kallade aktiebubblor. En person med stor följarskara köper först många aktier i ett okänt eller litet bolag. Genom Instagramkontot får de sina följare att köpa aktier där och det sker genom överdrifter eller rena lögner. När många investerar samtidigt stiger aktiekursen och profilen kan sälja av aktierna till ett högt pris. Följarna står sedan kvar med aktier som börjar förlora i värde.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.