Allt fler aktiehandlare luras på sociala medier - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Allt fler aktiehandlare luras på sociala medier

Nybörjare kan komma i kontakt med aktiehandel på flera olika sätt, men på senare tid har sociala medier blivit en inkörsport till börsen. Det finns flera fördelar med att aktieprofiler når ut till nyfikna aktiesparare, men det medföljer även vissa faror. Inte minst för att det är lätt att bli lurad.

För nybörjare kan det vara bra att läsa på mer om att köpa aktier genom att ta del av information från personer som är etablerade experter och öppna med sin identitet. På sociala medier är det lätt att vara anonym och påstå att man är något som man inte är, så det kan vara svårt att verifiera om personen faktiskt är en insatt aktiehandlare. Även på sociala medier är det viktigt att följa personer som är identifierade som aktieexperter och som har en tydlig profil.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har de under 2020 sett en kraftig ökning av tips om aktiebedrägerier i sociala medier. Bedrägeriet går ut på att en person blåser upp en akties värde (haussning) genom att dela med sig av falsk eller överdriven information. Personen som gör det äger själv aktier i bolagen och tjänar därför på om många köper aktien och den stiger i värde.

Brottet kallas för grov marknadsmanipulation och än så länge har bara fyra svenska personer blivit dömda för det. Att medvetet sprida falska aktietips är olagligt, men det kan vara svårt att bevisa att det har hänt. Åklagaren Jan Leopoldson har uttalat sig om situationen till SVT och berättar att Ekobrottsmyndigheten kommer att jobba mer med detta i framtiden:

– Det gäller att koppla ihop det som skrivs med ett konto, och ofta gömmer sig personerna bakom anonyma konton. Men vi håller ögonen på det här och följer utvecklingen, säger Jan Leopoldson.

Trots att haussing sker allt oftare är det inte något nytt fenomen, för Ekobrottsmyndigheten varnade om en ökning redan 2017. Redan då såg de plötsliga och oförklarliga rusningar på små aktier ungefär en gång i veckan, vilket kan vara ett tecken på haussning. Precis som nu är det framförallt nybörjare som blir lurade.

En aktiebubbla på Instagram

Det är framförallt på plattformarna Instagram och Facebook som aktiehandel diskuteras och marknadsmanipulation ökar. På Instagram kan en haussning uppstå genom så kallade aktiebubblor. En person med stor följarskara köper först många aktier i ett okänt eller litet bolag. Genom Instagramkontot får de sina följare att köpa aktier där och det sker genom överdrifter eller rena lögner. När många investerar samtidigt stiger aktiekursen och profilen kan sälja av aktierna till ett högt pris. Följarna står sedan kvar med aktier som börjar förlora i värde.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev