Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Att

Att deklarera aktier och värdepapper

Deklarationen av handel med aktier och värdepapper kan kännas som en komplicerad process om man inte har gjort det förut. Alla privatpersoner som säljer eller löser in aktier eller andra värdepapper ska redovisa det i deklarationen året därpå. Säljer du aktier under skatteåret 2021 ska du med andra ord deklarera det i deklarationen för 2022. Här ger vi lite tips om vad du kan tänka på när du ska deklarera dina aktier och värdepapper, men var väldigt noggrann med att alltid kontrollera uppgifterna med Skatteverket. Skatteregler kan förändras och det är viktigt att agera utifrån aktuell information som kommer direkt från myndigheten.

Det enklaste är att deklarera i Skatteverkets e-tjänst som ger dig förifyllda uppgifter i din K4-bilaga samt hjälp att beräkna omkostnadsbeloppet enligt schablonmetoden och automatiska beräkningar och överföringar. K4-bilagan ska alltid användas när du redovisar försäljning av aktier, obligationer och andra värdepapper.

För att kunna redovisa försäljningen måste resultatet av försäljningen räknas ut och finns det inte förifyllt i K4-bilagan så måste det räknas ut manuellt.  Omkostnadsbeloppet är summan av anskaffningsutgifterna, som nästan alltid är det belopp som du har betalat för att köpa dina värdepapper. Försäljningspriset och omkostnadsbeloppet räknas av mot varandra för att visa hur stor vinsten eller förlusten blev. Under 2021 är skatten på aktievinster 30 procent.

Om du äger ett investeringssparkonto (ISK) behöver vare sig kapitalvinst eller kapitalförlust redovisas, för tillgångarna schablonbeskattas och är förtryckt i deklarationen. Shablonskatten ligger på 30 procent under 2021.

För företag som handlar på börsen

Om du äger ett företag och handlar med aktier och värdepapper så gäller inte reglerna ovan och det kan vara lämpligt att få rådgivning från en redovisningsbyrå. Bokoredo är en modern redovisningsbyrå i Stockholm, men deras tjänster är digitala och därför är de tillgängliga för alla företag i hela Sverige. Eftersom det är mer komplicerat att bokföra och deklarera börshandel för bolag än vad det är för privatpersoner, så rekommenderas det att ta in proffshjälp för att det ska bli rätt från början.

I enskild näringsverksamhet kan inte företaget äga aktier eller värdepapper, eftersom det räknas som ägarens privata tillgångar. Handelsbolag och aktiebolag kan äga aktier och andra värdepapper. I företag delas aktier upp skattemässigt och kan vara omsättningstillgångar, kapitalplaceringar eller näringsbetingade. I redovisningen är det syftet med innehavet och den beräknade innehavstiden som bestämmer om aktierna eller värdepapperna ska bokföras som kortfristig placering eller som långfristig placering. För att få reda på mer om hur de olika aktierna och placeringarna bokförs kan du få experthjälp från Bokoredo. De ger alla klienter en personlig kontaktperson som har koll på verksamhetens siffror och som kan ge kvalificerad rådgivning om allt som rör bokföring och redovisning när företaget handlar på börsen.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt