Att deklarera aktier och värdepapper
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Att deklarera aktier och värdepapper

Att

Deklarationen av handel med aktier och värdepapper kan kännas som en komplicerad process om man inte har gjort det förut. Alla privatpersoner som säljer eller löser in aktier eller andra värdepapper ska redovisa det i deklarationen året därpå. Säljer du aktier under skatteåret 2021 ska du med andra ord deklarera det i deklarationen för 2022. Här ger vi lite tips om vad du kan tänka på när du ska deklarera dina aktier och värdepapper, men var väldigt noggrann med att alltid kontrollera uppgifterna med Skatteverket. Skatteregler kan förändras och det är viktigt att agera utifrån aktuell information som kommer direkt från myndigheten.

Det enklaste är att deklarera i Skatteverkets e-tjänst som ger dig förifyllda uppgifter i din K4-bilaga samt hjälp att beräkna omkostnadsbeloppet enligt schablonmetoden och automatiska beräkningar och överföringar. K4-bilagan ska alltid användas när du redovisar försäljning av aktier, obligationer och andra värdepapper.

För att kunna redovisa försäljningen måste resultatet av försäljningen räknas ut och finns det inte förifyllt i K4-bilagan så måste det räknas ut manuellt.  Omkostnadsbeloppet är summan av anskaffningsutgifterna, som nästan alltid är det belopp som du har betalat för att köpa dina värdepapper. Försäljningspriset och omkostnadsbeloppet räknas av mot varandra för att visa hur stor vinsten eller förlusten blev. Under 2021 är skatten på aktievinster 30 procent.

Om du äger ett investeringssparkonto (ISK) behöver vare sig kapitalvinst eller kapitalförlust redovisas, för tillgångarna schablonbeskattas och är förtryckt i deklarationen. Shablonskatten ligger på 30 procent under 2021.

För företag som handlar på börsen

Om du äger ett företag och handlar med aktier och värdepapper så gäller inte reglerna ovan och det kan vara lämpligt att få rådgivning från en redovisningsbyrå. Bokoredo är en modern redovisningsbyrå i Stockholm, men deras tjänster är digitala och därför är de tillgängliga för alla företag i hela Sverige. Eftersom det är mer komplicerat att bokföra och deklarera börshandel för bolag än vad det är för privatpersoner, så rekommenderas det att ta in proffshjälp för att det ska bli rätt från början.

I enskild näringsverksamhet kan inte företaget äga aktier eller värdepapper, eftersom det räknas som ägarens privata tillgångar. Handelsbolag och aktiebolag kan äga aktier och andra värdepapper. I företag delas aktier upp skattemässigt och kan vara omsättningstillgångar, kapitalplaceringar eller näringsbetingade. I redovisningen är det syftet med innehavet och den beräknade innehavstiden som bestämmer om aktierna eller värdepapperna ska bokföras som kortfristig placering eller som långfristig placering. För att få reda på mer om hur de olika aktierna och placeringarna bokförs kan du få experthjälp från Bokoredo. De ger alla klienter en personlig kontaktperson som har koll på verksamhetens siffror och som kan ge kvalificerad rådgivning om allt som rör bokföring och redovisning när företaget handlar på börsen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt