Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Att

Att investera i försäkringsbranschen

Försäkringsbolag verkar stå emot det mesta som händer i omvärlden, även om det råder en pandemi, en naturkatastrof bryter ut eller något annat händer som gör att de måste betala ut försäkringspengar. Många vill investera i försäkringsbolag eftersom de brukar ha en stadig utveckling och generösa utdelningar, men det är långt ifrån alla försäkringsbolag som är börsnoterade.

Det finns i nuläget inga svenska försäkringsbolag som är börsnoterade, så om man vill investera i ett försäkringsbolag så får man välja ett från våra grannländer. Många svenskar väljer att investera i danska, norska eller finska försäkringsbolag. Trots att försäkringsbolagens aktier generellt anses komma med låg risk och jämna utdelningar så ska du självklart investera med försiktighet, som vanligt. Alla investeringar ska ses som långsiktiga och du ska aldrig investera pengar som du inte har råd att avvara.

Tre nordiska börsnoterade försäkringsbolag

Ett populärt val är det norska försäkringsbolaget Gjensidige, som även är aktiva i Sverige sedan 2007. De är börsnoterade på Oslobörsen med kortnamnet GJF, har 500 000 000 aktier och ett börsvärde på 99 650 MNOK.

Gjensidige Forsikring är en försäkringskoncern som erbjuder olika försäkringar till privatpersoner och i Norge erbjuder de även allmän pensionsförsäkring, sparande och lån. De har även olika försäkringar och finansprodukter åt företagskunder. För att se hur deras verksamhet ser ut i Sverige kan du besöka deras sida gjensidige.se. I Sverige fokuserar deras verksamhet framförallt på försäkringar till privatpersoner. En fond har innehav i aktien, Handelsbanken Norge Tema (A1 SEK) med andelen 4,48%.

Danska Tryg (kortnamn TRYG) är ett annat alternativ. De är börsnoterade på Köpenhamnsbörsen med 654 653 980 aktier och börsvärdet 98 263,6 MDKK. Tryg är Nordens näst största försäkringsbolag och de är aktiva i Danmark, Norge och Sverige. I Sverige säljer de försäkringar till privatpersoner och små till medelstora företag. De har alla traditionella försäkringar och andra försäkringar som till exempel husdjurs- eller båtförsäkring. Aktien ingår även i fonden Lannebo Norden Hållbar SEK.

Om man vill investera i ett finskt försäkringsbolag så är Sampo Oyj ett populärt val. De är börsnoterade på Helsingforsbörsen med kortnamnet SAMPO. De har 555 351 850 aktier och ett börsvärde på 25 362,9 MEUR. Sampo Oyj driver sin verksamhet genom moderbolaget Plc och dotterbolagen IF Skadeförsäkring och Mandatum Life. De är verksamma i Finland, Sverige, Norge, Danmark, de baltiska länderna och Storbritannien. De olika dotterbolagen har olika specialiseringar och vänder sig både till privatpersoner och företag. Aktien ingår i flera fonder, varav de största är Evli Finland Select B (8,69%), S-Pankki Fenno Osake A (7,71%) och Holberg Norden A (7,54%).

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt