Att investera i försäkringsbranschen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Att investera i försäkringsbranschen

Att

Försäkringsbolag verkar stå emot det mesta som händer i omvärlden, även om det råder en pandemi, en naturkatastrof bryter ut eller något annat händer som gör att de måste betala ut försäkringspengar. Många vill investera i försäkringsbolag eftersom de brukar ha en stadig utveckling och generösa utdelningar, men det är långt ifrån alla försäkringsbolag som är börsnoterade.

Det finns i nuläget inga svenska försäkringsbolag som är börsnoterade, så om man vill investera i ett försäkringsbolag så får man välja ett från våra grannländer. Många svenskar väljer att investera i danska, norska eller finska försäkringsbolag. Trots att försäkringsbolagens aktier generellt anses komma med låg risk och jämna utdelningar så ska du självklart investera med försiktighet, som vanligt. Alla investeringar ska ses som långsiktiga och du ska aldrig investera pengar som du inte har råd att avvara.

Tre nordiska börsnoterade försäkringsbolag

Ett populärt val är det norska försäkringsbolaget Gjensidige, som även är aktiva i Sverige sedan 2007. De är börsnoterade på Oslobörsen med kortnamnet GJF, har 500 000 000 aktier och ett börsvärde på 99 650 MNOK.

Gjensidige Forsikring är en försäkringskoncern som erbjuder olika försäkringar till privatpersoner och i Norge erbjuder de även allmän pensionsförsäkring, sparande och lån. De har även olika försäkringar och finansprodukter åt företagskunder. För att se hur deras verksamhet ser ut i Sverige kan du besöka deras sida gjensidige.se. I Sverige fokuserar deras verksamhet framförallt på försäkringar till privatpersoner. En fond har innehav i aktien, Handelsbanken Norge Tema (A1 SEK) med andelen 4,48%.

Danska Tryg (kortnamn TRYG) är ett annat alternativ. De är börsnoterade på Köpenhamnsbörsen med 654 653 980 aktier och börsvärdet 98 263,6 MDKK. Tryg är Nordens näst största försäkringsbolag och de är aktiva i Danmark, Norge och Sverige. I Sverige säljer de försäkringar till privatpersoner och små till medelstora företag. De har alla traditionella försäkringar och andra försäkringar som till exempel husdjurs- eller båtförsäkring. Aktien ingår även i fonden Lannebo Norden Hållbar SEK.

Om man vill investera i ett finskt försäkringsbolag så är Sampo Oyj ett populärt val. De är börsnoterade på Helsingforsbörsen med kortnamnet SAMPO. De har 555 351 850 aktier och ett börsvärde på 25 362,9 MEUR. Sampo Oyj driver sin verksamhet genom moderbolaget Plc och dotterbolagen IF Skadeförsäkring och Mandatum Life. De är verksamma i Finland, Sverige, Norge, Danmark, de baltiska länderna och Storbritannien. De olika dotterbolagen har olika specialiseringar och vänder sig både till privatpersoner och företag. Aktien ingår i flera fonder, varav de största är Evli Finland Select B (8,69%), S-Pankki Fenno Osake A (7,71%) och Holberg Norden A (7,54%).

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt