Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Att

Att investera i mobiltelefoni - inte bara tillverkare

Idag används mobiltelefoner till nästan allt och för många är det ett oumbärligt verktyg i vardagen. Över de senaste tre decennierna har mobiltelefoner omdefinierat sättet som människor kommunicerar på och utvecklingen fortsätter att gå framåt i rasande takt. När 5G börjar bli vanligare så måste nya mobiltelefoner utvecklas som har stöd för nätverket. Samtidigt börjar många länder som inte har haft tillgång till samma mobiltelefoni förut att komma ifatt västvärlden. Investeringar i mobiltelefoni är därför fortfarande ett spännande område som erbjuder en bra bredd, oavsett om man investerar i själva teknologin eller något annat segment inom mobiltelefoni.

Inte bara teknologi

Genom att tänka lite bredare än bara vilka företag det finns som tillverkar mobiltelefoner kan vi identifiera flera investeringsmöjligheter. Det existerar många börsnoterade företag som arbetar med att utveckla teknologi runtomkring mobiltelefoner och butiker som säljer accessoarer till mobiler. Som alltid med investeringar är det en bra idé att investera i något som du faktiskt är intresserad av. Här kommer några idéer:

Accessoarer och tillbehör

Att köpa aktier i ett företag som arbetar med något runt omkring mobiler och inte teknologi kan passa dig som inte är tekniskt lagd eller har ett teknikintresse. Som ett exempel kan vi se på Danira Telecom AB som driver sidan The Mobile Store och en fysisk butik i Botkyrka. Där säljer de fräscha skal till iPhone 13 som kommer snart och andra eftertraktade mobiltillbehör. Det är ett intressant segment, för varje gång som en ny mobil släpps så ökar även försäljningen av accessoarer och andra kringprodukter. Du kan även få en bra spridning genom att välja att köpa Samsungs aktier och investera i företag som tillverkar accessoarer eller skal till Samsungs senaste modell S21 FE.

Almi Invest investerar i MyPauzes

Almi Invest har nyligen gjort en intressant investering i mobiltelefoni. De investerar 1,2 miljoner kronor i det Växjöbaserade företaget MyPauzes som tillverkar signalblockerande mobilfodral som blockerar kommunikation och minskar strålning. Emissionen ligger på totalt 2,5 miljoner kronor och i den delar även privata investerare. Fodralet ger en digital paus eftersom inga meddelanden eller notiser kan levereras till mobilen när man sover, vid möten eller vid andra tillfällen då man inte vill störas.

Mobiloperatörer är intressanta

De mest använda mobiloperatörerna i Sverige är väletablerade och dominerar marknaden, men det finns några uppstickare som kan vara intressant att investera i. Ett exempel är MyBeat som erbjuder abonnemang utan bindningstid och bra kundservice. De är med andra ord aktiva inom två områden som konsumenter brukar irritera sig på. MyBeat kombinerar dessutom återanvända mobiltelefoner med abonnemang, vilket de är ensamma med i Sverige. I deras emission på totalt 8 miljoner kronor deltar befintliga ägare, privata investerare och Almi Invest som har investerat 3 miljoner kronor.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt