Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

CFD

CFD låter dig spekulera på finansiella marknader

CFD är ett kontrakt mellan en köpare och säljare som föreskriver att köparen ska betala säljaren skillnaden mellan tillgångens nuvarande värde och värdet när kontraktet öppnas. CFD är en förkortning av den engelska termen Contract for Difference och det är en typ av derivatinstrument som investeraren använder för att spekulera om prisförändringar i tillgångar.

När du handlar CFD:er spekulerar du på en given marknads framtida prisrörelser och om de kommer att gå upp eller ner i värde. De underliggande tillgångarna i CFD:er är vanligtvis aktier, aktieindex, valutor eller råvaror. Majoriteten av CDF:e har inga löptider, utan kontraktet avslutas när investeraren bestämmer det. CFD handel är en överenskommelse mellan investeraren och säljaren att utbyta skillnaden i värdet för ett finansiellt instrument vid den tidpunkt när kontraktet öppnas och då det stängs.

En CFD-investerare äger aldrig den underliggande tillgången, utan får istället vinst genom att priset för tillgången har förändrats. Det innebär att det går att köpa CFD:er till en lägre kostnad än att köpa själva tillgången, att det är enklare att köpa och att det går att köpa “långt” eller “kort”.

Med CFD:er går det att spekulera på prisrörelser i varje riktning. Det går till exempel att trada traditionellt där man får vinst om marknadspriset går upp, samtidigt som man öppnar en CFD-position där man går med vinst om den underliggande marknadskursen faller. Det första exemplet när man tradar traditionellt kallas för att köpa “långt” och motsatsen kallas för att köpa “långt”. För båda positionerna realiseras vinster och förluster när positionen har stängts.

CFD:er är en hävstångsprodukt och därför kan du exponeras mot en stor position utan att du behöver investera hela värdet. Säg att du till exempel öppnar en position som motsvarar 500 Volvoaktier. Om det är en vanlig transaktion är du tvungen att betala totalkostnaden för aktierna, men med CFD-kontrakt behöver du bara lägga 20 procent av kostnaden.

Hävstångseffekten ger större spridning av kapitalet, men det kommer med en risk som är viktig att komma ihåg. Vinst och förlust räknas på positionens totala storlek, så med dina 500 Volvoaktier räknas skillnaden i priset från tidpunkten när positionen öppnas och stängs. Både vinster och förluster kan därmed förstoras i relation till insatsen, och förluster kan överstiga insättningar. Var därför uppmärksam på hävstångseffektens storlek och handla därefter.

Det finns flera plattformar som låter dig handla CFD:er och de har olika funktioner, så jämför gärna deras erbjudanden med varandra. Det är alltid en bra idé att testa trading på ett demokonto först, för då förlorar du inga riktiga pengar när du lär dig hur CFD-handel fungerar. Skapa även en handelsplan och en strategi för hur du ska trada, eftersom det låter dig fatta bättre beslut under press och ger dig strategier för att hantera risk.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt