CFD låter dig spekulera på finansiella marknader - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

CFD låter dig spekulera på finansiella marknader

CFD är ett kontrakt mellan en köpare och säljare som föreskriver att köparen ska betala säljaren skillnaden mellan tillgångens nuvarande värde och värdet när kontraktet öppnas. CFD är en förkortning av den engelska termen Contract for Difference och det är en typ av derivatinstrument som investeraren använder för att spekulera om prisförändringar i tillgångar.

När du handlar CFD:er spekulerar du på en given marknads framtida prisrörelser och om de kommer att gå upp eller ner i värde. De underliggande tillgångarna i CFD:er är vanligtvis aktier, aktieindex, valutor eller råvaror. Majoriteten av CDF:e har inga löptider, utan kontraktet avslutas när investeraren bestämmer det. CFD handel är en överenskommelse mellan investeraren och säljaren att utbyta skillnaden i värdet för ett finansiellt instrument vid den tidpunkt när kontraktet öppnas och då det stängs.

En CFD-investerare äger aldrig den underliggande tillgången, utan får istället vinst genom att priset för tillgången har förändrats. Det innebär att det går att köpa CFD:er till en lägre kostnad än att köpa själva tillgången, att det är enklare att köpa och att det går att köpa “långt” eller “kort”.

Med CFD:er går det att spekulera på prisrörelser i varje riktning. Det går till exempel att trada traditionellt där man får vinst om marknadspriset går upp, samtidigt som man öppnar en CFD-position där man går med vinst om den underliggande marknadskursen faller. Det första exemplet när man tradar traditionellt kallas för att köpa “långt” och motsatsen kallas för att köpa “långt”. För båda positionerna realiseras vinster och förluster när positionen har stängts.

CFD:er är en hävstångsprodukt och därför kan du exponeras mot en stor position utan att du behöver investera hela värdet. Säg att du till exempel öppnar en position som motsvarar 500 Volvoaktier. Om det är en vanlig transaktion är du tvungen att betala totalkostnaden för aktierna, men med CFD-kontrakt behöver du bara lägga 20 procent av kostnaden.

Hävstångseffekten ger större spridning av kapitalet, men det kommer med en risk som är viktig att komma ihåg. Vinst och förlust räknas på positionens totala storlek, så med dina 500 Volvoaktier räknas skillnaden i priset från tidpunkten när positionen öppnas och stängs. Både vinster och förluster kan därmed förstoras i relation till insatsen, och förluster kan överstiga insättningar. Var därför uppmärksam på hävstångseffektens storlek och handla därefter.

Det finns flera plattformar som låter dig handla CFD:er och de har olika funktioner, så jämför gärna deras erbjudanden med varandra. Det är alltid en bra idé att testa trading på ett demokonto först, för då förlorar du inga riktiga pengar när du lär dig hur CFD-handel fungerar. Skapa även en handelsplan och en strategi för hur du ska trada, eftersom det låter dig fatta bättre beslut under press och ger dig strategier för att hantera risk.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev