Därför minskar antalet bolag på börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Därför minskar antalet bolag på börsen

Läget på börsen är ett föränderligt sådant. Nya bolag noteras och redan noterade sådana köps ut. Antalet bolag på börsen är långt ifrån statiskt. Faktum är att vi på lång sikt har kunnat se en tydlig minskning.

Sedan år 1996 har antalet noterade bolag på de amerikanska börserna minskat med cirka 50%. Minskningen beror till stor del på att fler bolag köps upp än vad som noteras.

Stora drakar köper upp de mindre aktörerna

De stora företagen på börsen vill tillskansa sig större del av marknaden. Många av dessa väljer att blicka åt de små- och mellanstora aktörerna, för att hitta företag att förvärva. Genom en M&A konsolideras intressenten och målföretaget i varandra och bygger på så sätt ett stort, konkurrenskraftigt bolag. Ett företagsförvärv föregås av en komplex process (läs mer om m&a här) och för att den ska bli lyckad krävs noggranna förberedelser.

När intressenten ställt in siktet på ett företag att förvärva genomförs en due diligence. Med due diligence menas en företagsbesiktning som görs i syfte att identifiera risker och möjligheter i det tänkta målföretaget. I besiktningen inhämtas och analyseras information om företaget i fråga, för att baserat på detta kunna fatta ett välgrundat beslut. Klicka här för att läsa mer om due diligence.

Stark marknad för M&A

Marknaden för M&A (Mergers & Acquisitions) har stått för en stark tillväxt under 2021:s nio första månader. Ur ett globalt perspektiv har M&A-affärernas värde ökat med 91,7%, samtidigt som antalet affärer är 28,8% fler än under fjolåret. Detta enligt en analys från advokatbyrån Baker McKenzie.

Analysen menar att utvecklingen beror på det låga ränteläget och att tillgången till kapital är god. Baserat på detta förutspås att marknaden för M&A-affärer kommer stå sig fortsatt stark inom den närmsta framtiden.

Trenden synlig även i Sverige

Att noterade bolag blir färre syns som tydligast på de amerikanska börserna. Även om minskningen av bolag på den svenska börsen inte är lika kraftig, så går trenden att se även på Stockholmsbörsen. Även här köps fler bolag upp än vad som väljer att genomgå en börsnotering, enligt samma princip som beskrivet ovan.

Detta är framför allt fallet på Nasdaq Stockholm. Men i Sverige finns flertalet mindre marknadsplatser, såsom Spotlight – där den generella trenden är att antalet bolag ökar. Detta beror till stor del på att kraven för notering på dessa marknadsplatser är betydligt lägre än för en notering på Nasdaq Stockholm.

Djursjukvården tydligt exempel

Stora bolag som vill tillskansa sig större marknadsandelar genom uppköp går i dag att se i flertalet branscher. En av de mest omtalade är inom djursjukvården. För cirka 10 år sedan bestod branschen till stor majoritet av fristående djursjukhus och veterinärkliniker eller mindre koncerner.

Nu för tiden, däremot, ser marknaden helt annorlunda ut. SVT har tidigare rapporterat om att två riskkapitalbolag som omsätter flertalet miljarder äger över 60% av alla kliniker.

Hur påverkas konsumenterna?

Antalet uppköp kontra IPO:s resulterar i färre bolag på börsen, vilket i sin tur kan leda till minskad konkurrens. Om de mindre företagen låter sig köpas upp av de stora jättarna kan inte bara innovationskraften bli lidande, utan även urvalet av tjänster och dess priser.

För aktiehandlarna kan utvecklingen leda till färre lukrativa investeringsmöjligheter. På börserna kan i stort sett vem som helst köpa aktier i ett noterat bolag, men om bolagen är privatägda blir dess aktier endast tillgängliga för en viss utvald grupp.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt