Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Därför minskar antalet bolag på börsen

Läget på börsen är ett föränderligt sådant. Nya bolag noteras och redan noterade sådana köps ut. Antalet bolag på börsen är långt ifrån statiskt. Faktum är att vi på lång sikt har kunnat se en tydlig minskning.

Sedan år 1996 har antalet noterade bolag på de amerikanska börserna minskat med cirka 50%. Minskningen beror till stor del på att fler bolag köps upp än vad som noteras.

Stora drakar köper upp de mindre aktörerna

De stora företagen på börsen vill tillskansa sig större del av marknaden. Många av dessa väljer att blicka åt de små- och mellanstora aktörerna, för att hitta företag att förvärva. Genom en M&A konsolideras intressenten och målföretaget i varandra och bygger på så sätt ett stort, konkurrenskraftigt bolag. Ett företagsförvärv föregås av en komplex process (läs mer om m&a här) och för att den ska bli lyckad krävs noggranna förberedelser.

När intressenten ställt in siktet på ett företag att förvärva genomförs en due diligence. Med due diligence menas en företagsbesiktning som görs i syfte att identifiera risker och möjligheter i det tänkta målföretaget. I besiktningen inhämtas och analyseras information om företaget i fråga, för att baserat på detta kunna fatta ett välgrundat beslut. Klicka här för att läsa mer om due diligence.

Stark marknad för M&A

Marknaden för M&A (Mergers & Acquisitions) har stått för en stark tillväxt under 2021:s nio första månader. Ur ett globalt perspektiv har M&A-affärernas värde ökat med 91,7%, samtidigt som antalet affärer är 28,8% fler än under fjolåret. Detta enligt en analys från advokatbyrån Baker McKenzie.

Analysen menar att utvecklingen beror på det låga ränteläget och att tillgången till kapital är god. Baserat på detta förutspås att marknaden för M&A-affärer kommer stå sig fortsatt stark inom den närmsta framtiden.

Trenden synlig även i Sverige

Att noterade bolag blir färre syns som tydligast på de amerikanska börserna. Även om minskningen av bolag på den svenska börsen inte är lika kraftig, så går trenden att se även på Stockholmsbörsen. Även här köps fler bolag upp än vad som väljer att genomgå en börsnotering, enligt samma princip som beskrivet ovan.

Detta är framför allt fallet på Nasdaq Stockholm. Men i Sverige finns flertalet mindre marknadsplatser, såsom Spotlight – där den generella trenden är att antalet bolag ökar. Detta beror till stor del på att kraven för notering på dessa marknadsplatser är betydligt lägre än för en notering på Nasdaq Stockholm.

Djursjukvården tydligt exempel

Stora bolag som vill tillskansa sig större marknadsandelar genom uppköp går i dag att se i flertalet branscher. En av de mest omtalade är inom djursjukvården. För cirka 10 år sedan bestod branschen till stor majoritet av fristående djursjukhus och veterinärkliniker eller mindre koncerner.

Nu för tiden, däremot, ser marknaden helt annorlunda ut. SVT har tidigare rapporterat om att två riskkapitalbolag som omsätter flertalet miljarder äger över 60% av alla kliniker.

Hur påverkas konsumenterna?

Antalet uppköp kontra IPO:s resulterar i färre bolag på börsen, vilket i sin tur kan leda till minskad konkurrens. Om de mindre företagen låter sig köpas upp av de stora jättarna kan inte bara innovationskraften bli lidande, utan även urvalet av tjänster och dess priser.

För aktiehandlarna kan utvecklingen leda till färre lukrativa investeringsmöjligheter. På börserna kan i stort sett vem som helst köpa aktier i ett noterat bolag, men om bolagen är privatägda blir dess aktier endast tillgängliga för en viss utvald grupp.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt