Därför släpar de svenska verkstadsbolagen efter de finska
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Därför släpar de svenska verkstadsbolagen efter de finska

Därför

De senaste månaderna har visat en svagare utveckling för svenska verkstadsbolag jämfört med finska. Enligt Ålandsbanken har den svenska sektorn haft negativ avkastning sedan slutet av mars, vilket till stor del kan förklaras av lägre vinstmultiplar och svag konjunkturdata i både USA och Eurozonen.

  • Svenska verkstadssektorn har haft en genomsnittlig avkastning på minus 2 procent.
  • Svagare konjunkturdata i USA och Eurozonen påverkar investerarnas tilltro.
  • Ålandsbanken ser konjunkturoron som överdriven och bedömer risk/reward som positiv.

Svag utveckling för svenska verkstadsbolag

De svenska verkstadsbolagen har under de senaste månaderna upplevt en betydligt svagare utveckling jämfört med sina finska motsvarigheter. Enligt Finwire har den genomsnittliga avkastningen för den svenska verkstadssektorn varit minus 2 procent sedan slutet av mars. Detta beror till stor del på lägre vinstmultiplar, enligt Ålandsbanken.

Svagare konjunkturdata och pessimistiska investerare

Ålandsbanken noterade att konjunkturdata i både USA och Eurozonen varit svagare än väntat, vilket påverkat investerarnas tilltro till att de påbörjade räntesänkningarna kommer att öka efterfrågan. Banken anser dock att detta synsätt är överdrivet pessimistiskt. "Detta förefaller väl pessimistiskt. Vi noterar också att 2Q24 för många bolag utgör det svåraste jämförelsekvartalet för året – från 3Q24 och framåt blir årsjämförelserna gradvis lättare. Den multipelkontraktion som ägt rum i sektorn framstår därmed som väl stor, speciellt som den i många fall sker från redan låga nivåer."

Positiv bedömning inför rapportsäsongen

Ålandsbanken bedömer att oron kring konjunkturen är fullt diskonterad i sektorn, särskilt i tidigt cykliska bolag. Banken menar att det kommer krävas stora negativa överraskningar i rapporterna för att nedgångarna ska fortsätta. Inför rapportsäsongen har Ålandsbanken övervikter i bolag som Assa Abloy, SKF, Hexagon, Volvo, Sandvik, Metso och Valmet. De har undervikter eller låg exponering i Alfa Laval, Atlas Copco, Epiroc, Wärtsilä, Cargotec samt Electrolux och Volvo Cars. Banken skriver: "Vi ser konjunkturoron som överdriven och att risk/reward för de tidigt cykliska aktierna bedöms vara positiv inför rapporterna."

Vi på Börskollen håller med om att det är en intressant tid att följa utvecklingen inom verkstadssektorn och ser fram emot att se hur rapportsäsongen kommer att påverka marknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Ålandsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt