En introduktion till CFD-aktier och hur de fungerar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

En introduktion till CFD-aktier och hur de fungerar

En

Aktier och andelar är några av de mest populära tillgångarna bland investerare. Marknaden upplever en hög grad av likviditet och det finns många sätt att få exponering.

Ett av dessa är kontrakt för skillnad (CFD). Det finns fördelar och nackdelar med CFD-handel med aktier, och genom denna typ av handel kan du få exponering för en större del av marknaden.

Som med alla investeringar bör du göra omfattande undersökningar innan du delar med dig av ditt kapital. Med det i åtanke kommer vi i den här artikeln att förklara mer om CFD-aktiehandel och hur det fungerar.

Vad är CFD-handel?

Det första stället att börja är att besvara frågan: Vad är CFD-handel? CFD står för contract for difference och är ett finansiellt derivat, eftersom priset härleds från priset på den grundläggande tillgången.

Kontraktet, även kallat enhet, sker mellan två parter, vanligtvis köparen (en investerare) och säljaren (en mäklare). Vinsten eller förlusten beräknas utifrån skillnaden mellan det ursprungliga priset när kontraktet ingås och slutpriset när kontraktet avslutas.

Den största skillnaden mellan CFD-handel och traditionell aktiehandel är att du inte äger den underliggande tillgången. Detta ger möjlighet att spekulera i aktiers prisrörelser och att ta en position på både en stigande och fallande marknad.

Om du förväntar dig att priset på aktien kommer att stiga skulle du köpa ett visst antal CFD-enheter. Däremot skulle du sälja dem om du förväntar dig att priset kommer att sjunka. CFD:ns pris speglar hela tiden priset på den underliggande aktiemarknaden.

Hur fungerar CFD-handel med aktier?

För det första bör du göra research om marknaden samt om det företag och de aktier du vill spekulera i. Därifrån bör du välja en välrenommerad och reglerad CFD-handelsplattform för att se till att du erbjuds de bästa hävstångsförhållandena.

Du kan sedan skapa ett konto och sätta in ditt kapital, och om du vill kan du utnyttja ett demokonto för att prova och testa dina strategier för aktiehandel. Du kan sedan gå över till riktiga pengar och förutsäga marknadsrörelsen för de aktier du vill investera i och agera därefter genom att öppna eller stänga ett antal CFD-enheter.

Genom en CFD-handelsplattform kan du köpa så många aktie-CFD-enheter som du vill, och du kan undersöka marknader från hela världen, inklusive handlarnas favoriter och stora namn som Amazon, Facebook, Alibaba och Netflix.

Fördelar och nackdelar med CFD-aktiehandel

Till skillnad från traditionell aktiehandel äger du, när du spekulerar på marknaden med CFD:er, inte den underliggande aktien i företaget i fråga. Det innebär att du inte kan dra nytta av eventuella rösträtter som följer med att äga en aktie i ett företag, eller dra nytta av utdelningar.

Med CFD-aktiehandel kan du dock utnyttja hävstångseffekten, vilket innebär att du får tillgång till en större del av marknaden och kan förutsäga prisrörelserna för en eller flera aktier utan att behöva ett stort startkapital.

Dessutom är hävstångsförhållandena som finns på en CFD-handelsplattform vanligtvis högre än vid traditionell handel, vilket kan leda till en större vinstpotential. Att använda hävstång vid handel innebär också att eventuella förluster som uppstår också kommer att förstoras.

Slutligen, när det gäller att använda en CFD-handelsplattform har du möjlighet att få tillgång till stora globala marknader och aktier, allt i en enda handelsmiljö. Det kan vara fördelaktigt för både kortsiktiga och långsiktiga investeringar, och du kan få chansen att bygga, växa och diversifiera din portfölj med CFD-aktiehandel.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt