Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

En jämförelse mellan vadslagning och investering

Definitionen för vadslagning är att något av värde satsas på en viss utkomst. Den här vadslagningen sker enligt en överenskommelse mellan en eller flera parter. Definitionen för investering är att en värdeinsats satsas på en enhet och förväntas att öka inom en viss tidsperiod.

Vadslagning, som även kallas betting, och investering dyker allt oftare upp i olika jämförelsestudier. För den som endast är bekant med en av marknaderna kan en jämförelse låta omöjlig, men faktum är att det finns likheter.

Källa: Unsplash

Likheterna

Både betting och investering går ut på att öka sin satsning/sitt kapital, och det finns tydliga likheter i tillvägagångsätten.

Betting och aktiehandel sker på nätet. Det är upp till varje bettare/investerare att välja vilken plattform de vill använda. För aktiehandlare är det möjlighet att gå via specifika aktiemäklare eller via banker. Valet brukar baseras på marknadsutbudet och på avgifterna. Bettare gör en jämförelse av tillgängliga spelbolag. De undersöker sportutbud, utbetalningstider, avgifter och tillgänglighet.

Impulsiva odds- som aktieval löper större risk att leda till förlust än noggrant undersökta alternativ. Valen bör baseras på informationssökande och granskning. Aktiebolaget och dess verksamma marknad kan granskas sett till produktion, tillväxt och historisk utdelning. Den kommande sporthändelsen kan få en prognos genom statistik, tidigare resultat och nuvarande form på deltagarna. Information om väder, starttid och plats kan också spela en viktig roll. Det rekommenderas att bettare, såväl som aktiehandlare, väljer en sport eller marknad som de kan. Om bettaren är fotbollsintresserad är fotbollsmarknaden är en bra start. Om aktiehandlaren är intresserad av teknik är kanske den växande techmarknaden, med bolag som Spotify, Apple, Klarna m.fl., ett alternativ.

Skillnaderna

Det finns samtidigt distinkta skillnader mellan att betta på en sporthändelse och köpa aktier. En av de tydligaste skillnaderna gäller förlusterna. När ett bet förloras är det avslutat. Aktier som rasar i pris, vilket leder till att investeraren förlorar pengar, innebär nödvändigtvis inte förlust. Beroende på hur mycket is i magen investeraren har kan hen avvakta med att sälja de lägre prissatta aktierna. Det finns en chans att marknaden vänder och priset stiger igen.

Investerare kan planera sina köp mer långsiktigt. Investeringar i nya bolag kanske inte kommer att ge avkastning förrän om tre till fem år. Ett vanligt nybörjartips är att investerare ska ha tålamod. Det finns visserligen långtidsspel inom sportsbetting, men dessa sträcker sig oftast inte längre än en ligasäsong. Betting flera år framåt är ovanligt.

Källa: Unsplash

Aktierna är i sin tur ett faktiskt köp. Den som köper en aktie äger den. Ett odds visar sannolikheten att en viss utkomst sker. I William Hills online betting har exempelvis Malmö FF lägst odds att vinna Allsvenskan. Oddset 1.10 är värdet som multipliceras med satsningen och bestämmer vinsten. Det här oddset är baserat på tidigare resultat och hur laget har presterat hittills på säsongen. Ett odds står sällan fast under en hel säsong, utan kan förändras från seriestart till säsongsavslutning.

Vid en närmare jämförelse finns det tydliga likheter mellan betting och investering, även om det också finns skillnader. Den som har bettat tidigare kommer att känna igen sig på aktiemarknaden, och vice versa.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.