En jämförelse mellan vadslagning och investering
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

En jämförelse mellan vadslagning och investering

Definitionen för vadslagning är att något av värde satsas på en viss utkomst. Den här vadslagningen sker enligt en överenskommelse mellan en eller flera parter. Definitionen för investering är att en värdeinsats satsas på en enhet och förväntas att öka inom en viss tidsperiod.

Vadslagning, som även kallas betting, och investering dyker allt oftare upp i olika jämförelsestudier. För den som endast är bekant med en av marknaderna kan en jämförelse låta omöjlig, men faktum är att det finns likheter.

Källa: Unsplash

Likheterna

Både betting och investering går ut på att öka sin satsning/sitt kapital, och det finns tydliga likheter i tillvägagångsätten.

Betting och aktiehandel sker på nätet. Det är upp till varje bettare/investerare att välja vilken plattform de vill använda. För aktiehandlare är det möjlighet att gå via specifika aktiemäklare eller via banker. Valet brukar baseras på marknadsutbudet och på avgifterna. Bettare gör en jämförelse av tillgängliga spelbolag. De undersöker sportutbud, utbetalningstider, avgifter och tillgänglighet.

Impulsiva odds- som aktieval löper större risk att leda till förlust än noggrant undersökta alternativ. Valen bör baseras på informationssökande och granskning. Aktiebolaget och dess verksamma marknad kan granskas sett till produktion, tillväxt och historisk utdelning. Den kommande sporthändelsen kan få en prognos genom statistik, tidigare resultat och nuvarande form på deltagarna. Information om väder, starttid och plats kan också spela en viktig roll. Det rekommenderas att bettare, såväl som aktiehandlare, väljer en sport eller marknad som de kan. Om bettaren är fotbollsintresserad är fotbollsmarknaden är en bra start. Om aktiehandlaren är intresserad av teknik är kanske den växande techmarknaden, med bolag som Spotify, Apple, Klarna m.fl., ett alternativ.

Skillnaderna

Det finns samtidigt distinkta skillnader mellan att betta på en sporthändelse och köpa aktier. En av de tydligaste skillnaderna gäller förlusterna. När ett bet förloras är det avslutat. Aktier som rasar i pris, vilket leder till att investeraren förlorar pengar, innebär nödvändigtvis inte förlust. Beroende på hur mycket is i magen investeraren har kan hen avvakta med att sälja de lägre prissatta aktierna. Det finns en chans att marknaden vänder och priset stiger igen.

Investerare kan planera sina köp mer långsiktigt. Investeringar i nya bolag kanske inte kommer att ge avkastning förrän om tre till fem år. Ett vanligt nybörjartips är att investerare ska ha tålamod. Det finns visserligen långtidsspel inom sportsbetting, men dessa sträcker sig oftast inte längre än en ligasäsong. Betting flera år framåt är ovanligt.

Källa: Unsplash

Aktierna är i sin tur ett faktiskt köp. Den som köper en aktie äger den. Ett odds visar sannolikheten att en viss utkomst sker. I William Hills online betting har exempelvis Malmö FF lägst odds att vinna Allsvenskan. Oddset 1.10 är värdet som multipliceras med satsningen och bestämmer vinsten. Det här oddset är baserat på tidigare resultat och hur laget har presterat hittills på säsongen. Ett odds står sällan fast under en hel säsong, utan kan förändras från seriestart till säsongsavslutning.

Vid en närmare jämförelse finns det tydliga likheter mellan betting och investering, även om det också finns skillnader. Den som har bettat tidigare kommer att känna igen sig på aktiemarknaden, och vice versa.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt