Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Få koll på oddsen

Att betta på matcher och att försöka förutse ett resultat är ett spännande tillägg till själva matchen. Utbudet av spelsajter ökar hela tiden och eftersom man kan spela även på internationella sidor kan det dyka upp odds som presenteras på ett sätt som vi kanske inte är vana vid. Vi reder ut begreppen här!

Att förstå hur oddset fungerar ökar dina chanser att lyckas och att minska riskerna för onödiga misstag. Du ska också ta en stund till att jämföra odds mellan olika spelsajter. Det kan skilja mer än ma tror, sajterna resonerar olika om vilka avgifter de tar för att erbjuda spel.

Få mer att spela för

Börja med att titta på vilka bonusar som de olika spelsajterna erbjuder. Med de bästa oddsbonusarna kan du dryga ut ditt spelande och har därmed också större chans att vinna lite mer om din satsning går hem.

Se alltid till att ha koll på ditt spelande så att det fortsätter att vara en kul hobby och inte går över i att bli en ekonomisk och social belastning.

Odds världen över

Europeiska odds (decimalodds):

När du besöker en svensk spelsajt presenteras oddsen i decimaler. Om oddset är 1.5 och du satsar 100 kr och vinner, vinner du 100 kr och får en utbetalning på 150 kr.

Brittiska odds (traditionella):

De brittiska oddsen presenteras som bråktal. 5:1. 5/1 (uttalas som 5 till 1 eller 5 mot 1). I det här fallet vinner du 500kr om du har satsat 100 kr, och utbetalningen blir alltså 600 kr.

Amerikanska odds (Moneyline):

Kanske har du sett eller hört uttrycket moneyline odds, det är ett annat ord för det amerikanska sättet att presentera odds och också det sätt som skiljer mest från de andra.

Här har talet ett plus eller ett minus framför sig. Om ett odds har ett plus framför betyder det att det är så mycket du vinner på varje spelad 100 kr. Om det istället är ett minus framför betyder det att det är så mycket du måste spela för att kunna vinna 100 kr

+300 innebär att du kommer att vinna 300 kr på varje insatt 100 kr och alltså få en utbetalning på 400 kr om du vinner.

-300 innebär istället att du måste spela för 300 kr om du vill kunna vinna 100kr och få en utbetalning på 400 kr.

Asian Handicap:

Att spela med asiatiska odds, eller asian handicap, innebär att man sprider risken. Du kan exempelvis  vinna pengar på en match där du tippat seger för ett lag men som slutar oavgjort.

Den här oddsformen kräver lite förstudie, men det är oddsform som uppskattas av både nybörjare och erfarna tippare. Utdelningen blir lägre, men så även risken. Värt att prova om du inte redan gjort det.

Några avslutande tips

●   Först tipset är som vanligt att vara påläst. Sätt dig in i hur oddsen fungerar och även vad olika lag och spelare har för statistik. På så sätt kan du spela för att vinna - inte bara för att det är kul

●   Ha en långsiktig plan. Gräm dig inte för myckte när det inte går hem, har du en bra plan kommer framgångarna så småningom. Om du förlorar under en period - få inte panik och gör förhastade val som kan sätta dig i en sämre sits.

●   En del spelbolag erbjuder kombinationsspel - det här ska man vara lite försiktig med. Oftast har dessa spel dålig utdelning för dig som spelar och är mest till för att locka spelare till mer spel än de tänkt sig.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt