Globala spelaktier under det tredje kvartalet - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Globala spelaktier under det tredje kvartalet

Nästan alla internationella bolag påverkas negativt av pandemin som sveper över världen med en andra våg. Samtidigt har flera företag ökat i värde i den nya, framväxande marknaden. Spel och annan hemmabaserad underhållning är till exempel efterfrågat idag.

Flera spelbolag har ökat i värde under pandemin och allt pekar på att spel kommer att fortsätta vara efterfrågade under nästa år. Både inköp och engagemang för videospel såg en extrem global ökning under 2020. I Italien, som var det första europeiska landet som införde strikta nedstängningar, genomförde YouGov Italy en undersökning om spelande. Den visade att 14 procent av alla deltagare ökade sin speltid för videospel markant. 28 procent svarade att de såg en liten ökning i sin speltid.

Bolag i underhållningssektorn har påverkats rejält av krisen, men spelaktier är några av de få aktierna inom underhållning som är opåverkade eller som har ökat i värde. Magnituden av krisens påverkan på underhållning blir tydlig när man läser om brittiska Cineworld som är världens näst största biokedja. Den 16 oktober rapporterade New York Post att de tillfälligt stänger igen 663 biosalonger i USA och Storbritannien. Deras aktie har rasat i värde under året och har flera gånger legat på det lägsta värdet någonsin.

Spelbolag som inte är beroende av en besökande publik ser istället en ökning. Ett exempel är det svenska spelbolaget Kindred som äger 39 olika spelsidor med svensk licens och några casino utan svensk licens med trustly. Spelbolaget såg en stark tillväxt under det tredje kvartalet 2020 och deras aktie lyfte runt 7 procent. De räknade med ett högre resultat än vad marknaden förväntade sig under det tredje kvartalet. Resultatet berodde på lägre investeringar i marknadsföring på grund av epidemin och en stark intäktstillväxt.

Sony är ikoniskt inom spelaktier och deras aktie har varit stadig under hela året. I veckan rapporterade Sony att de ser en mycket stor efterfrågan på Playstation 5 som ska släppas den 12 november. Enligt Sony Interactives Entertainments VD Jim Ryan har Playstation 5 fått lika många förbeställningar under 12 timmar som PlayStation 4 fick under 12 veckor. Enligt Ryan beror efterfrågan på att fler sitter hemma på grund av pandemin.

Vecka 43 rusade Sonys aktier efter att de ökade sina förväntningar för räkenskapsåret med 13 procent. Prognosen för 700 miljarder yen överträffade analytikerförväntningarna på 658,9 miljarder yen. Sonys aktie ökade med så mycket som 5,8 procent i Tokyo vilket är den största intradagsvinsten sedan mars.

Ett annat spelbolag som ser spännande ut är Microsoft som ska släppa sin Xbox Series X 10 november. Det gör att de tävlar med Sonys släpp av PS5, men trots Microsofts trogna fanskara visar historiken att Sonys aktie förmodligen inte är hotad.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev