Globala spelaktier under det tredje kvartalet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Globala spelaktier under det tredje kvartalet

Globala

Nästan alla internationella bolag påverkas negativt av pandemin som sveper över världen med en andra våg. Samtidigt har flera företag ökat i värde i den nya, framväxande marknaden. Spel och annan hemmabaserad underhållning är till exempel efterfrågat idag.

Flera spelbolag har ökat i värde under pandemin och allt pekar på att spel kommer att fortsätta vara efterfrågade under nästa år. Både inköp och engagemang för videospel såg en extrem global ökning under 2020. I Italien, som var det första europeiska landet som införde strikta nedstängningar, genomförde YouGov Italy en undersökning om spelande. Den visade att 14 procent av alla deltagare ökade sin speltid för videospel markant. 28 procent svarade att de såg en liten ökning i sin speltid.

Bolag i underhållningssektorn har påverkats rejält av krisen, men spelaktier är några av de få aktierna inom underhållning som är opåverkade eller som har ökat i värde. Magnituden av krisens påverkan på underhållning blir tydlig när man läser om brittiska Cineworld som är världens näst största biokedja. Den 16 oktober rapporterade New York Post att de tillfälligt stänger igen 663 biosalonger i USA och Storbritannien. Deras aktie har rasat i värde under året och har flera gånger legat på det lägsta värdet någonsin.

Spelbolag som inte är beroende av en besökande publik ser istället en ökning. Ett exempel är det svenska spelbolaget Kindred som äger 39 olika spelsidor med svensk licens och några casino utan svensk licens med trustly. Spelbolaget såg en stark tillväxt under det tredje kvartalet 2020 och deras aktie lyfte runt 7 procent. De räknade med ett högre resultat än vad marknaden förväntade sig under det tredje kvartalet. Resultatet berodde på lägre investeringar i marknadsföring på grund av epidemin och en stark intäktstillväxt.

Sony är ikoniskt inom spelaktier och deras aktie har varit stadig under hela året. I veckan rapporterade Sony att de ser en mycket stor efterfrågan på Playstation 5 som ska släppas den 12 november. Enligt Sony Interactives Entertainments VD Jim Ryan har Playstation 5 fått lika många förbeställningar under 12 timmar som PlayStation 4 fick under 12 veckor. Enligt Ryan beror efterfrågan på att fler sitter hemma på grund av pandemin.

Vecka 43 rusade Sonys aktier efter att de ökade sina förväntningar för räkenskapsåret med 13 procent. Prognosen för 700 miljarder yen överträffade analytikerförväntningarna på 658,9 miljarder yen. Sonys aktie ökade med så mycket som 5,8 procent i Tokyo vilket är den största intradagsvinsten sedan mars.

Ett annat spelbolag som ser spännande ut är Microsoft som ska släppa sin Xbox Series X 10 november. Det gör att de tävlar med Sonys släpp av PS5, men trots Microsofts trogna fanskara visar historiken att Sonys aktie förmodligen inte är hotad.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt