Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Globala

Globala spelaktier under det tredje kvartalet

Nästan alla internationella bolag påverkas negativt av pandemin som sveper över världen med en andra våg. Samtidigt har flera företag ökat i värde i den nya, framväxande marknaden. Spel och annan hemmabaserad underhållning är till exempel efterfrågat idag.

Flera spelbolag har ökat i värde under pandemin och allt pekar på att spel kommer att fortsätta vara efterfrågade under nästa år. Både inköp och engagemang för videospel såg en extrem global ökning under 2020. I Italien, som var det första europeiska landet som införde strikta nedstängningar, genomförde YouGov Italy en undersökning om spelande. Den visade att 14 procent av alla deltagare ökade sin speltid för videospel markant. 28 procent svarade att de såg en liten ökning i sin speltid.

Bolag i underhållningssektorn har påverkats rejält av krisen, men spelaktier är några av de få aktierna inom underhållning som är opåverkade eller som har ökat i värde. Magnituden av krisens påverkan på underhållning blir tydlig när man läser om brittiska Cineworld som är världens näst största biokedja. Den 16 oktober rapporterade New York Post att de tillfälligt stänger igen 663 biosalonger i USA och Storbritannien. Deras aktie har rasat i värde under året och har flera gånger legat på det lägsta värdet någonsin.

Spelbolag som inte är beroende av en besökande publik ser istället en ökning. Ett exempel är det svenska spelbolaget Kindred som äger 39 olika spelsidor med svensk licens och några casino utan svensk licens med trustly. Spelbolaget såg en stark tillväxt under det tredje kvartalet 2020 och deras aktie lyfte runt 7 procent. De räknade med ett högre resultat än vad marknaden förväntade sig under det tredje kvartalet. Resultatet berodde på lägre investeringar i marknadsföring på grund av epidemin och en stark intäktstillväxt.

Sony är ikoniskt inom spelaktier och deras aktie har varit stadig under hela året. I veckan rapporterade Sony att de ser en mycket stor efterfrågan på Playstation 5 som ska släppas den 12 november. Enligt Sony Interactives Entertainments VD Jim Ryan har Playstation 5 fått lika många förbeställningar under 12 timmar som PlayStation 4 fick under 12 veckor. Enligt Ryan beror efterfrågan på att fler sitter hemma på grund av pandemin.

Vecka 43 rusade Sonys aktier efter att de ökade sina förväntningar för räkenskapsåret med 13 procent. Prognosen för 700 miljarder yen överträffade analytikerförväntningarna på 658,9 miljarder yen. Sonys aktie ökade med så mycket som 5,8 procent i Tokyo vilket är den största intradagsvinsten sedan mars.

Ett annat spelbolag som ser spännande ut är Microsoft som ska släppa sin Xbox Series X 10 november. Det gör att de tävlar med Sonys släpp av PS5, men trots Microsofts trogna fanskara visar historiken att Sonys aktie förmodligen inte är hotad.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.