Så mycket sparar svenska föräldrar – Gör ditt barn till miljonär
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Så mycket sparar svenska föräldrar – Gör ditt barn till miljonär

Så

Tiden är din bästa vän när det kommer till sparande och investeringar. Det är viktigt att komma i gång tidigt för att få bästa möjlighet till avkastning genom ränta-på-ränta. Detsamma gäller ett sparande till barnen. I Sverige lägger åtta av tio småbarnsföräldrar därför undan pengar till sina barn varje månad. Sparmålet är framför allt en insats till barnens första egna bostad och till körkort. Det visar en ny undersökning från Fundler – fondroboten med drygt 55 000 kunder.

Förutom att föräldraskapet innebär ökade utgifter, så väljer många att prioritera ett sparande till sina barn. En tuff kombination för många att få ihop, men som många ändå anser är viktig. Hur mycket man avsätter till sitt barnsparande är individuellt och avgörs till stor av ekonomiska förutsättningar.

Så hur mycket sparar föräldrar till sina barn? Fundler frågade svenska föräldrar och så här svarade de:

Hur mycket sparar svenskarna till sina barn varje månad?

Beloppet som svenska föräldrar sparar till sina barn varje månad skiljer sig åt. För alla gäller dock att det är viktigt att placera sparandet rätt, så att det växer över tid. Ett långsiktigt sparande kan skapa bra förutsättningar trots att det är en förhållandevis liten summa som läggs undan varje månad”, säger Jacob Liebermann, rådgivningschef hos Fundler.

Belopp Andel
Mindre än 100 kronor 4%
101–200 kronor 11%
201–300 kronor 10%
301–400 kronor 5%
401–500 kronor 11%
501–600 kronor 8%
601–700 kronor 4%
701–800 kronor 2%
801–900 kronor 1%
901–1000 kronor 6%
Över 1000 kronor 14%
Över 2000 kronor 3%
Ingenting 14%

Undersökningen visar att 20 procent sparar mellan 900 – 1000 kronor varje månad. Men en större andel, 26 procent, sparar mellan 200 och 500 kronor till sina barn. Och storleken på beloppet har såklart påverkan på den slutliga summan. Men även mindre belopp gör stor skillnad över tid.

Oavsett de ekonomiska förutsättningarna, så är det bra att börja spara till barnen så tidigt som möjligt. Eftersom denna typ av sparande normalt sker under en lång tid, blir även små summor stora med tiden.

Drygt en halv miljon på 20-årsdagen

Det gör att även ett par hundralappar i månaden kan växa sig stora. De senaste tjugo åren har börsens genomsnittliga avkastning varit cirka 8 procent. Med ett sparande på 400 kronor i månaden, så kommer man att kunna ge sitt barn ett bidrag in i vuxenlivet på närmare 220 000 kronor med en avkastning på 8 procent under 20 år. Den största tillväxten sker i slutet av perioden, där sparkapitalet de sista fem åren växer med närmare 100 000 kronor.

Graf över ränta-på-ränta-effekten för ett månadssparande på 400 kronor i månaden under 20 år och med en genomsnittlig avkastning på 8 procent per år.

Tips: Laborera gärna själv med Börskollens smidiga ränta-på-ränta-kalkylator för att se vad som krävs för att ditt barn ska bli miljonär på sin 20-årsdag!

Väljer man istället att spara 1 000 kronor i månaden med en avkastning på 8 procent ger det närmare 550 000 kronor till barnet på 20 årsdagen. Det är nästan dubbelt så mycket som om pengarna sparats på ett bankkonto med 1 procent ränta. Sanningen är också att pengarna till och med minskar i köpvärde på ett bankkonto om inte räntan är högre än inflationen som i genomsnitt brukar vara runt 1,5-2 procent.

Bostadssparande – vanligaste sparmålet

Syftet med sparandet är tydligt. Nästan hälften av de som svarade i undersökningen sparar till en kontantinsats till barnens framtida bostad. 38 procent säger att körkort är det primära sparmålet och ungefär lika många ser pengarna som en buffert.

Typ Total
Bostad 49%
Körkort 38%
Buffert 37%
Valfritt 28%
Utbildning 24%
Resa 7%
Annat 6%
Vet ej 4%

5 tips för ett lyckat barnsparande

  • Börja tidigt! Ju tidigare du startar sparandet, desto mer får du glädje av ränta-på-ränta-effekten.
  • Månadsspara! En liten summa varje månad gör stor skillnad över tid. Dessutom behöver du inte bry dig om börsens upp- och nedgångar när du månadssparar då du löpande köper fondandelar både när det är det är billigare och lite dyrare, vilket ger bra möjlighet till långsiktig avkastning.
  • Undvik bankkonton! Är spartiden över 2 år bör du välja ett annat alternativ än bankkontot för ditt sparande. För en långsiktig investering äter inflationen upp mellan 1,5–2 procent av pengarnas köpvärde varje år. Välj en fondportfölj anpassad till spartiden. Fundler hjälper dig att hitta anpassa och hitta rätt!
  • Spara i eget namn! Sparar du i barnets namn, kommer pengarna automatiskt att tillskrivas barnet på 18-årsdagen. Många väljer därför att spara i eget namn för att enklare kunna styra vad pengarna ska gå till och när barnet ska få tillgång till pengarna.
  • Håll koll på avgiften! Se till att välja ett fondalternativ med låga avgifter och helst där företaget inte får någon “kickback”. Då vet du att fonderna är valda med fokus att ge dig så hög avkastning som möjligt, snarare än att gynna rådgivaren själv. En lägre avgift gör stor skillnad för din avkastning på lång sikt.


Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm på uppdrag av Fundler. Under Q1 2021 har sammanlagt 1 000 intervjuer genomförts med män och kvinnor 18–65 år i Sverige. Undersökningen är riksrepresentativ och statistiskt säkerställd.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt