Nyckeln till att bli rik – Så här gör proffsen!
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyckeln till att bli rik – Så här gör proffsen!

Nyckeln

Intresset för sparande och investeringar har ökat i rekordtakt det senaste året. En stark börs tillsammans med åtgärderna under pandemin, har gjort att många vänt sig till börsen för att investera sitt kapital. Den som investerar regelbundet och långsiktigt är vinnaren. Så här snabbt kan man uppnå en miljon kronor – tack vare ränta-på-ränta-effekten!

Den som förstår ränta-på-ränta tjänar på det, den som inte förstår betalar för den.”

– Albert Einstein

Rätt sparform för att nå miljonen!

För att dina pengar ska få bästa möjlighet att växa, så är den sparform du väljer helt avgörande för när du kan nå ditt sparmål. Under pandemin har intresset för börsen och aktiesparande ökat generellt. Ulf Ahrner, grundare och förvaltningschef på fondroboten Fundler, berättar:

Det kan nästan beskrivas som en folkvandring. Allt fler upptäcker potentialen med att investera regelbundet och långsiktigt, oavsett börsens upp- och nedgångar.”

Ett sparkonto ger idag ingen eller max någon procents avkastning. Om du sparar 1 000 kronor per månad på ett konto helt utan ränta, så kommer det ta 1 000 månader att nå miljonen, eller 83 år. Med 1 procent avkastningen minskar tiden till 61 år.

Gör som en av världens bästa investerare

Nyckeln till att nå ditt sparmål är att ta hjälp av exponentiell tillväxt genom ränta-på- ränta. Det innebär att varje procentuell ökning av ditt kapital påverkar nästkommande ökning på ett sätt som gör att ökningen accelererar kraftigare och kraftigare varje gång. Om du börjar med 20 000 kr kräver det sex dubblingar av kapitalet för att uppnå en miljon.

Exponentiell tillväxt är en fantasieggande matematisk kraft. Det mesta som Warren Buffett, en av världens rikaste finansiella placerare, fått i avkastning har han fått efter att han fyllt 50 år. Att spara under lång tid ger den bästa ränta-på-ränta-effekten.

Tabellen nedan illustrerar ett sparande på 3 000 kr per månad under 30 år med en avkastning på 8 procent. Som du kan se växer grafen långsamt till en början och i slutet blir lutningen brantare och brantare.


Delar man upp samma sparande i två kurvor, en för månadssparandet och en för avkastningen syns effekten av ränta-på-ränta ännu tydligare. Utan avkastningen och ränta-på-ränta-effekten hade sparande landat på drygt 1 miljon kronor efter 30 år. Tack vare utvecklingen på 8 procent per år står avkastningen för drygt 3 miljoner av den slutliga summan på 4,2 miljoner kronor. Inte illa!


Tips: Kika gärna in Börskollens smidiga ränta-på-ränta-kalkylator och laborera med dina egna individuella förutsättningar!

Se till så att pengarna jobbar för dig!

Att investera kräver långsiktighet, men det är näst intill omöjligt att förutse toppen eller botten för ett värdepapper. Därför är det en förutsättning att investera över tid och välja fonder som har en anpassad risk.

Fondrobotar är en smidig och enkel sparform som öppnar för att fler får möjlighet till bra avkastning. Fondroboten optimerar och anpassar fondsparandet efter användarens risknivåer – en svår uppgift för många att göra på egen hand.


Åtta av tio som sparar i fondrobot skulle rekommendera sparformen till vänner och familj, enligt en undersökning från våren 2021 av Ipsos Norm på uppdrag av Fundler.

“Fondrobotar fyller en viktig samhällsfunktion då de effektiviserar och demokratiserar sparandet. De gör börsen och ekonomisk tillväxt tillgänglig för alla och till mycket bättre villkor än andra traditionella alternativ,” säger Ulf Ahrner.

Så här maximerar du ränta-på-ränta-effekten

  • Sätt ett långsiktigt mål för ditt sparande. Alla framgångsrika investerare, med få undantag, har haft en mycket långsiktig plan med sitt sparande och sina placeringar.
  • Investera regelbundet. Det ideala hade varit att köpa när aktiemarknaden är i bottenläge och sälja när den är på topp. Men om man istället köper regelbundet kommer vinsterna och förluster att jämnas ut, vilket medför en lägre risk. Månadssparande är således ett bra sätt att både sprida sina risker samt ta del av ränta-på-ränta-effekten.
  • Håll koll på avgiften! Med en låg avgift får du ut så mycket som möjligt av ränta-på-ränta och ger dina pengar en bra möjlighet att växa.
  • Se till så att du väljer en aktör som är oberoende i valet av fonder. Det gör att urvalet av fonder blir bredare och gynnar dig som kund i första hand.

Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.