Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Hårdvaruplånböcker

Hårdvaruplånböcker är säkrast vid förvaring av krypto - så här bör du förvara plånboken hemma

Kryptovalutor har varit populära investeringar under några år och det finns idag över 6000 olika valutor, men de flesta investerar i de tio största valutorna. Det är dock inte bara investerare som lockas av kryptovalutornas potential, utan i takt med att en del valutor har rusat i värde så har hackerattacker blivit vanligare.

Alla som äger kryptovalutor har en privat nyckel som ger tillgång till kryptovalutan. Den är endast tillgänglig för ägaren och används som en digital signatur för att auktorisera transaktioner. Den privata nyckeln förvaras i en kryptoplånbok som kan vara digital eller fysisk. Hackers kan infiltrera plånböcker och stjäla kryptovalutor om de känner till en användares privata nyckel. Får de tillgång till nyckeln kan de föra över alla valutor till sina plånböcker och eftersom det är så svårt att spåra kryptotransaktioner så är pengarna borta för alltid.

Digitala plånböcker kan även gå förlorade om den privata nyckeln tappas bort, om datorns hårddisk kraschar bortom reparation eller genom att man förlorar datorn på något sätt.

Hårdvaruplånböcker ger en extra säkerhet

Det brukar rekommenderas att kryptovalutor förvaras i hårdvaruplånböcker och det finns flera anledningar till det. En hårdvaruplånbok som heter “cold wallet” på engelska, är inte ansluten till internet och kan därför inte hackas på samma sätt som digitala plånböcker. Hårdvaruplånböcker liknar USB-minnen och på enheterna lagras valutan och de privata nycklarna lokalt utan internetuppkoppling. De kommer även vanligtvis med mjukvara som arbetar parallellt, så att användaren kan se sin portfolio utan att riskera sin privata nyckel på något sätt.

Ett annat alternativ är en pappersplånbok som går att få på olika webbsidor. De ger både publika och privata nycklar som man skriver ut på papper. Att få tillgång till kryptovalutorna är endast möjligt om man har pappret. Många väljer att laminera sin pappersplånbok och förvarar den i hemmet eller i ett bankfack.

Måste förvaras säkert hemma

Både hårdvaru- och pappersplånboken måste förvaras på ett säkert sätt hemma eftersom det finns en risk att plånböckerna stjäls eller att man tappar bort dem. De kan även brand- eller vattenskadas om olyckan är framme och plånboken inte är tillräckligt skyddad. Att förvara värdesaker, pappers- eller hårdvaruplånboken i ett kassaskåp rekommenderas.

Ett kassaskåp behöver inte vara skrymmande, utan det finns modeller som passar perfekt för dig som letar efter ett litet kassaskåp. För hårdvaruplånboken är det viktigt att välja ett kassaskåp som är särskilt utformat för datamedia som USB-stickor, hårddiskar, datorer, mobiler och så vidare. Ett dokumentskåp har till exempel inte samma brandskydd som ett datamediaskåp och de tekniska enheterna är därmed inte skyddade vid brand om de förvaras i ett sådant skåp. För pappersplånboken kan dock ett dokumentskåp vara ett bra val. Många gånger passar det bäst med ett kombinerat dokument- och datamediaskåp.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.