Hårdvaruplånböcker är säkrast vid förvaring av krypto - så här bör du förvara plånboken hemma
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Hårdvaruplånböcker är säkrast vid förvaring av krypto - så här bör du förvara plånboken hemma

Hårdvaruplånböcker

Kryptovalutor har varit populära investeringar under några år och det finns idag över 6000 olika valutor, men de flesta investerar i de tio största valutorna. Det är dock inte bara investerare som lockas av kryptovalutornas potential, utan i takt med att en del valutor har rusat i värde så har hackerattacker blivit vanligare.

Alla som äger kryptovalutor har en privat nyckel som ger tillgång till kryptovalutan. Den är endast tillgänglig för ägaren och används som en digital signatur för att auktorisera transaktioner. Den privata nyckeln förvaras i en kryptoplånbok som kan vara digital eller fysisk. Hackers kan infiltrera plånböcker och stjäla kryptovalutor om de känner till en användares privata nyckel. Får de tillgång till nyckeln kan de föra över alla valutor till sina plånböcker och eftersom det är så svårt att spåra kryptotransaktioner så är pengarna borta för alltid.

Digitala plånböcker kan även gå förlorade om den privata nyckeln tappas bort, om datorns hårddisk kraschar bortom reparation eller genom att man förlorar datorn på något sätt.

Hårdvaruplånböcker ger en extra säkerhet

Det brukar rekommenderas att kryptovalutor förvaras i hårdvaruplånböcker och det finns flera anledningar till det. En hårdvaruplånbok som heter “cold wallet” på engelska, är inte ansluten till internet och kan därför inte hackas på samma sätt som digitala plånböcker. Hårdvaruplånböcker liknar USB-minnen och på enheterna lagras valutan och de privata nycklarna lokalt utan internetuppkoppling. De kommer även vanligtvis med mjukvara som arbetar parallellt, så att användaren kan se sin portfolio utan att riskera sin privata nyckel på något sätt.

Ett annat alternativ är en pappersplånbok som går att få på olika webbsidor. De ger både publika och privata nycklar som man skriver ut på papper. Att få tillgång till kryptovalutorna är endast möjligt om man har pappret. Många väljer att laminera sin pappersplånbok och förvarar den i hemmet eller i ett bankfack.

Måste förvaras säkert hemma

Både hårdvaru- och pappersplånboken måste förvaras på ett säkert sätt hemma eftersom det finns en risk att plånböckerna stjäls eller att man tappar bort dem. De kan även brand- eller vattenskadas om olyckan är framme och plånboken inte är tillräckligt skyddad. Att förvara värdesaker, pappers- eller hårdvaruplånboken i ett kassaskåp rekommenderas.

Ett kassaskåp behöver inte vara skrymmande, utan det finns modeller som passar perfekt för dig som letar efter ett litet kassaskåp. För hårdvaruplånboken är det viktigt att välja ett kassaskåp som är särskilt utformat för datamedia som USB-stickor, hårddiskar, datorer, mobiler och så vidare. Ett dokumentskåp har till exempel inte samma brandskydd som ett datamediaskåp och de tekniska enheterna är därmed inte skyddade vid brand om de förvaras i ett sådant skåp. För pappersplånboken kan dock ett dokumentskåp vara ett bra val. Många gånger passar det bäst med ett kombinerat dokument- och datamediaskåp.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt