Nyhet

Hårdvaruplånböcker

Hårdvaruplånböcker är säkrast vid förvaring av krypto - så här bör du förvara plånboken hemma

Kryptovalutor har varit populära investeringar under några år och det finns idag över 6000 olika valutor, men de flesta investerar i de tio största valutorna. Det är dock inte bara investerare som lockas av kryptovalutornas potential, utan i takt med att en del valutor har rusat i värde så har hackerattacker blivit vanligare.

Alla som äger kryptovalutor har en privat nyckel som ger tillgång till kryptovalutan. Den är endast tillgänglig för ägaren och används som en digital signatur för att auktorisera transaktioner. Den privata nyckeln förvaras i en kryptoplånbok som kan vara digital eller fysisk. Hackers kan infiltrera plånböcker och stjäla kryptovalutor om de känner till en användares privata nyckel. Får de tillgång till nyckeln kan de föra över alla valutor till sina plånböcker och eftersom det är så svårt att spåra kryptotransaktioner så är pengarna borta för alltid.

Digitala plånböcker kan även gå förlorade om den privata nyckeln tappas bort, om datorns hårddisk kraschar bortom reparation eller genom att man förlorar datorn på något sätt.

Hårdvaruplånböcker ger en extra säkerhet

Det brukar rekommenderas att kryptovalutor förvaras i hårdvaruplånböcker och det finns flera anledningar till det. En hårdvaruplånbok som heter “cold wallet” på engelska, är inte ansluten till internet och kan därför inte hackas på samma sätt som digitala plånböcker. Hårdvaruplånböcker liknar USB-minnen och på enheterna lagras valutan och de privata nycklarna lokalt utan internetuppkoppling. De kommer även vanligtvis med mjukvara som arbetar parallellt, så att användaren kan se sin portfolio utan att riskera sin privata nyckel på något sätt.

Ett annat alternativ är en pappersplånbok som går att få på olika webbsidor. De ger både publika och privata nycklar som man skriver ut på papper. Att få tillgång till kryptovalutorna är endast möjligt om man har pappret. Många väljer att laminera sin pappersplånbok och förvarar den i hemmet eller i ett bankfack.

Måste förvaras säkert hemma

Både hårdvaru- och pappersplånboken måste förvaras på ett säkert sätt hemma eftersom det finns en risk att plånböckerna stjäls eller att man tappar bort dem. De kan även brand- eller vattenskadas om olyckan är framme och plånboken inte är tillräckligt skyddad. Att förvara värdesaker, pappers- eller hårdvaruplånboken i ett kassaskåp rekommenderas.

Ett kassaskåp behöver inte vara skrymmande, utan det finns modeller som passar perfekt för dig som letar efter ett litet kassaskåp. För hårdvaruplånboken är det viktigt att välja ett kassaskåp som är särskilt utformat för datamedia som USB-stickor, hårddiskar, datorer, mobiler och så vidare. Ett dokumentskåp har till exempel inte samma brandskydd som ett datamediaskåp och de tekniska enheterna är därmed inte skyddade vid brand om de förvaras i ett sådant skåp. För pappersplånboken kan dock ett dokumentskåp vara ett bra val. Många gånger passar det bäst med ett kombinerat dokument- och datamediaskåp.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt