Så här påverkar inflationen din avkastning – Oberoende fondrobot växer i popularitet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Så här påverkar inflationen din avkastning – Oberoende fondrobot växer i popularitet

Så

2 000 miljarder kronor. Ungefär så mycket ligger på våra sparkonton med mycket låg ränta eller obefintlig sparränta. “Det innebär att en inflation på 2 procent äter upp 44 miljarder av svenskarnas sparpengar varje år”, säger Ulf Ahrner, vd och grundare för fondroboten Fundler.

Vi sparar allt mer, och dagens unga är bättre på att spara än äldre generationer. Många väljer att ha sitt sparande på ett bankkonto, eftersom pengarna anses vara trygga där.

“Att det är tryggt stämmer inte, eftersom du faktiskt utsätter dina pengar för en risk”, säger Ulf Ahrner som efter åtta år som aktiehandlare på Handelsbanken startat fondroboten Fundler som nu har över fem års förvaltningshistorik.

Prognoserna spår en fortsatt hög inflation på 1,5-2 procent. Samtidigt är räntan vi får på ett bankkonto liten, eller hos de flesta banker obefintlig. Det betyder att dina pengar kommer att vara mindre värda när det är dags att använda dem.”

Förlust på 10 000 kronor i köpkraft


Ulf tar ett räkneexempel:

“Om du har 100 000 kronor på ett sparkonto utan ränta, och inflationen är 2 procent så minskar köpkraften med 2 000 kronor under ett år – och pengarna blir i praktiken värda 98 000 kronor vid årets slut. Fortsätter samma utveckling i fem år har du förlorat 10 000 kronor i köpkraft.”

Samtidigt är det inte fel att ha en del av sitt sparande på ett sparkonto. Det är bra att ha en buffert som man enkelt kommer åt.

Men pengarna du sparar på längre sikt bör du investera så att ditt sparande kan växa”, menar Ulf Ahrner.

Inbyggd riskspridning och marknadsledande avkastning

Genom att sprida riskerna minskar sannolikheten att drabbas av värdeminskningar. Fundler erbjuder åtta olika fondportföljer med inbyggd riskspridning och dessutom till en av marknadens lägsta avgifter.

Våra portföljer har olika risknivåer, så det finns portföljer även för den som är lite försiktig av sig”, berättar Ulf Ahrner.

Av Fundlers åtta portföljer finns två renodlade aktieportföljer, Global Framtid och Smart Index Potential, som det senaste året haft en avkastning på hela 34 respektive 32,3 procent [1].

“Det mest relevanta för dig som sparare är att titta på avkastning i förhållande till risknivå. Det innebär att man jämför portföljer eller fonder i samma riskklass. Vi på Fundler är stolta över att vi till en låg avgift kunnat ge våra kunder högst riskjusterad avkastning totalt sett jämför mot likvärdiga konkurrenter”, förklarar Ulf Ahrner.

Erfarna förvaltare optimerar portföljerna

Ulf Ahrner, vd och grundare för fondroboten Fundler.

“Du kan få mer avkastning till lägre risk om du väljer en fondrobot, jämfört med om du sparar i aktier eller endast aktiefonder. Alla Fundlers portföljer innehåller fonder med en bred riskspridning mellan olika tillgångsslag – aktier, obligationer, derivat med mera. Vi säkerställer också geografisk spridning mellan flera olika marknader.”

Fundler har tillgång till hela marknadens över 36 000 fonder.

"Våra erfarna förvaltare väljer bara ut de mest lämpade till våra portföljer genom en omfattande urvals- och optimeringsprocess,” avslutar Ulf Ahrner.

Lär dig mer om fondrobotar och Fundler

Vad är en fondrobot?
En digital tjänst som hjälper dig att få förstklassig förvaltning till ett lågt pris.  Du kommer enkelt igång och får en portfölj med en risknivå som är anpassad till dina sparmål. Fundlers erfarna förvaltare väljer ut fonderna, tillsammans med automatiserade system optimeras kapitalförvaltningen så att du behåller din risknivå även när marknaden svänger.

Vad gör roboten Fundler och vad gör människorna på Fundler?

  • Fundlers portföljförvaltare väljer ut fonder baserat på ingående analys och erfarenhet, och de har tillgång till marknadens cirka 36 000 fonder. Med 5-10 fonder i varje portfölj sprids riskerna så att du får en risknivå som passar ditt sparmål.
  • Roboten hjälper dig att snabbt och enkelt välja rätt portfölj utifrån din sparhorisont och riskprofil. Sedan har den hela tiden koll på kursutvecklingen och optimerar din portfölj långt mycket mer effektivt än vad en människa skulle kunna göra.
  • Fundlers kundtjänst sköts av människor – oavsett om du mailar eller använder vår chat.

Exakt hur jobbar roboten?
Roboten drar nytta av kursrörelser inom portföljen. Den fördelar dina pengar mellan portföljens olika delar, så att du ska få bästa möjliga utveckling för din risknivå. Roboten hjälper dig välja den risknivå som passar ditt sparmål, den automatiserar även insättningar och uttag samt all dokumentation. Och varje dag rapporterar roboten till Fundlers förvaltare vad som hänt under dagens handel.


Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

[1] Källa Morningstar tidsperiod [2020-09-01 – 2021-09-01]

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt