Nyhet

Information och missuppfattningar om sms-lån

Ibland dyker det upp situationer då du behöver få in pengar så snabbt som möjligt. Det kanske är någonting i hemmet som går sönder, eller bilen som börjar krångla precis när du har låst upp dina buffertpengar på något annat – då skulle ett sms-lån kunna vara lösningen för dig. Det är dock inte ett lån som bör tas utan eftertanke och under vilka förutsättningar som helst.

Nedan ger vi dig några tips på när ett sms-lån kan vara ett bra alternativ, samt reder ut en och annan missuppfattning om låntypen.

Ta hjälp av en jämförelsesida

Att hitta det bästa snabblånet på egen hand kan vara näst intill hopplöst. Det finns extremt många långivare där ute, så vi rekommenderar att du tar hjälp av en jämförelsesida som Sverigekredit för att få en klar överblick över dina alternativ.

Med en jämförelsesajt till hjälp kan du enkelt ställa de olika aktörerna mot varandra, men även få en hel del nyttig information kring vilken lånetyp som passar din situation bäst och andra hjälpsamma tips.

När är det lämpligt med snabblån?

Ett sms-lån, eller snabblån som det också kallas, är en typ av lån som är enkelt att teckna – du kan ofta ansöka om det direkt i telefonen eller datorn, och godkännandet kan komma redan efter någon minut. Det är ett lån som tas utan säkerhet och som gäller relativt små lånebelopp med en kort löptid.

Att snabblån avser mindre belopp och har en kort löptid resulterar i att det är ett lån med hög ränta – med de förutsättningarna finns det vissa situationer då det lämpar sig betydligt bättre med ett snabblån än andra.

Pengarna från ett snabblån kan vanligtvis användas till det du själv önskar, men det är endast fördelaktigt för dig om du tar det som en kortsiktig ekonomisk lösning. Har du djupgående ekonomiska problem är snabblånet troligtvis inte för dig – då kan den höga räntan och kostnaderna istället ställa till det för dig.

Har du däremot en stabil ekonomi och är helt säker på att du kommer att få in pengarna som du lånar, så kan ett snabblån vara en sann räddare i nöden.

Vanliga missförstånd om sms-lån

Det finns en tendens att måla upp snabblån som både bättre och sämre än vad de egentligen är. En del pratar om sms-lån som det värsta som finns, medan andra kan få det att låta som att vinna på lotto – men snabblån från seriösa långivare är givetvis varken det ena eller det andra.

En av de vanligaste missuppfattningarna om snabblån är att den höga räntan och kostnaderna kommer att kosta dig multum. Alla typer av lån kommer med en viss risk, men följer du råden under den föregående rubriken, och ser till att enbart ta ett snabblån under rätt förutsättningar, så behöver det inte bli hopplöst dyrt och det behöver inte försätta dig i ekonomiskt trångmål. Räntan är visserligen hög på den här typen av lån, men eftersom löptiden samtidigt är kort bör kostnaderna inte sticka iväg alltför mycket.

På andra sidan myntet kan sms-lån ibland påstås vara möjligt att ta helt anonymt, vilket inte är sant. Ansöker du om ett snabblån från en legitim aktör så kommer du att behöva verifiera din identitet. Den vanligaste metoden för det är BankID.

Ytterligare en missuppfattning är att det inte spelar någon roll vad du har för ekonomisk bakgrund när du ska ta ett sms-lån. Snabblån är den lånetyp som ger dig mest svängrum, men långivaren kommer trots allt att undersöka ditt kreditvärde.

Missuppfattningen har sannolikt växt fram ur att det finns aktörer som utfärdar snabblån även till personer som har betalningsanmärkningar, och att en del av dem använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag till UC (Upplysningscentralen). Detta skulle kunna tala till fördel för dig som har vissa betalningsanmärkningar, men även den typen av långivare har kriterier för vem de lånar ut pengar till. Din ekonomiska bakgrund skulle med andra ord mycket väl kunna ha en påverkan på om du får ta lånet eller ej.

Snabblån är med andra ord varken magiska pengar som du kan stoppa direkt i fickan utan några förbehåll, eller en ondskefull ploj. Tecknar du ditt snabblån med eftertänksamhet och på en stadig ekonomisk grund, så är det med största sannolikhet helt rätt beslut för dig.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt