Information och missuppfattningar om sms-lån - Börskollen

Nyhet

Information och missuppfattningar om sms-lån

Ibland dyker det upp situationer då du behöver få in pengar så snabbt som möjligt. Det kanske är någonting i hemmet som går sönder, eller bilen som börjar krångla precis när du har låst upp dina buffertpengar på något annat – då skulle ett sms-lån kunna vara lösningen för dig. Det är dock inte ett lån som bör tas utan eftertanke och under vilka förutsättningar som helst.

Nedan ger vi dig några tips på när ett sms-lån kan vara ett bra alternativ, samt reder ut en och annan missuppfattning om låntypen.

Ta hjälp av en jämförelsesida

Att hitta det bästa snabblånet på egen hand kan vara näst intill hopplöst. Det finns extremt många långivare där ute, så vi rekommenderar att du tar hjälp av en jämförelsesida som Sverigekredit för att få en klar överblick över dina alternativ.

Med en jämförelsesajt till hjälp kan du enkelt ställa de olika aktörerna mot varandra, men även få en hel del nyttig information kring vilken lånetyp som passar din situation bäst och andra hjälpsamma tips.

När är det lämpligt med snabblån?

Ett sms-lån, eller snabblån som det också kallas, är en typ av lån som är enkelt att teckna – du kan ofta ansöka om det direkt i telefonen eller datorn, och godkännandet kan komma redan efter någon minut. Det är ett lån som tas utan säkerhet och som gäller relativt små lånebelopp med en kort löptid.

Att snabblån avser mindre belopp och har en kort löptid resulterar i att det är ett lån med hög ränta – med de förutsättningarna finns det vissa situationer då det lämpar sig betydligt bättre med ett snabblån än andra.

Pengarna från ett snabblån kan vanligtvis användas till det du själv önskar, men det är endast fördelaktigt för dig om du tar det som en kortsiktig ekonomisk lösning. Har du djupgående ekonomiska problem är snabblånet troligtvis inte för dig – då kan den höga räntan och kostnaderna istället ställa till det för dig.

Har du däremot en stabil ekonomi och är helt säker på att du kommer att få in pengarna som du lånar, så kan ett snabblån vara en sann räddare i nöden.

Vanliga missförstånd om sms-lån

Det finns en tendens att måla upp snabblån som både bättre och sämre än vad de egentligen är. En del pratar om sms-lån som det värsta som finns, medan andra kan få det att låta som att vinna på lotto – men snabblån från seriösa långivare är givetvis varken det ena eller det andra.

En av de vanligaste missuppfattningarna om snabblån är att den höga räntan och kostnaderna kommer att kosta dig multum. Alla typer av lån kommer med en viss risk, men följer du råden under den föregående rubriken, och ser till att enbart ta ett snabblån under rätt förutsättningar, så behöver det inte bli hopplöst dyrt och det behöver inte försätta dig i ekonomiskt trångmål. Räntan är visserligen hög på den här typen av lån, men eftersom löptiden samtidigt är kort bör kostnaderna inte sticka iväg alltför mycket.

På andra sidan myntet kan sms-lån ibland påstås vara möjligt att ta helt anonymt, vilket inte är sant. Ansöker du om ett snabblån från en legitim aktör så kommer du att behöva verifiera din identitet. Den vanligaste metoden för det är BankID.

Ytterligare en missuppfattning är att det inte spelar någon roll vad du har för ekonomisk bakgrund när du ska ta ett sms-lån. Snabblån är den lånetyp som ger dig mest svängrum, men långivaren kommer trots allt att undersöka ditt kreditvärde.

Missuppfattningen har sannolikt växt fram ur att det finns aktörer som utfärdar snabblån även till personer som har betalningsanmärkningar, och att en del av dem använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag till UC (Upplysningscentralen). Detta skulle kunna tala till fördel för dig som har vissa betalningsanmärkningar, men även den typen av långivare har kriterier för vem de lånar ut pengar till. Din ekonomiska bakgrund skulle med andra ord mycket väl kunna ha en påverkan på om du får ta lånet eller ej.

Snabblån är med andra ord varken magiska pengar som du kan stoppa direkt i fickan utan några förbehåll, eller en ondskefull ploj. Tecknar du ditt snabblån med eftertänksamhet och på en stadig ekonomisk grund, så är det med största sannolikhet helt rätt beslut för dig.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev