Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Information och missuppfattningar om sms-lån

Ibland dyker det upp situationer då du behöver få in pengar så snabbt som möjligt. Det kanske är någonting i hemmet som går sönder, eller bilen som börjar krångla precis när du har låst upp dina buffertpengar på något annat – då skulle ett sms-lån kunna vara lösningen för dig. Det är dock inte ett lån som bör tas utan eftertanke och under vilka förutsättningar som helst.

Nedan ger vi dig några tips på när ett sms-lån kan vara ett bra alternativ, samt reder ut en och annan missuppfattning om låntypen.

Ta hjälp av en jämförelsesida

Att hitta det bästa snabblånet på egen hand kan vara näst intill hopplöst. Det finns extremt många långivare där ute, så vi rekommenderar att du tar hjälp av en jämförelsesida som Sverigekredit för att få en klar överblick över dina alternativ.

Med en jämförelsesajt till hjälp kan du enkelt ställa de olika aktörerna mot varandra, men även få en hel del nyttig information kring vilken lånetyp som passar din situation bäst och andra hjälpsamma tips.

När är det lämpligt med snabblån?

Ett sms-lån, eller snabblån som det också kallas, är en typ av lån som är enkelt att teckna – du kan ofta ansöka om det direkt i telefonen eller datorn, och godkännandet kan komma redan efter någon minut. Det är ett lån som tas utan säkerhet och som gäller relativt små lånebelopp med en kort löptid.

Att snabblån avser mindre belopp och har en kort löptid resulterar i att det är ett lån med hög ränta – med de förutsättningarna finns det vissa situationer då det lämpar sig betydligt bättre med ett snabblån än andra.

Pengarna från ett snabblån kan vanligtvis användas till det du själv önskar, men det är endast fördelaktigt för dig om du tar det som en kortsiktig ekonomisk lösning. Har du djupgående ekonomiska problem är snabblånet troligtvis inte för dig – då kan den höga räntan och kostnaderna istället ställa till det för dig.

Har du däremot en stabil ekonomi och är helt säker på att du kommer att få in pengarna som du lånar, så kan ett snabblån vara en sann räddare i nöden.

Vanliga missförstånd om sms-lån

Det finns en tendens att måla upp snabblån som både bättre och sämre än vad de egentligen är. En del pratar om sms-lån som det värsta som finns, medan andra kan få det att låta som att vinna på lotto – men snabblån från seriösa långivare är givetvis varken det ena eller det andra.

En av de vanligaste missuppfattningarna om snabblån är att den höga räntan och kostnaderna kommer att kosta dig multum. Alla typer av lån kommer med en viss risk, men följer du råden under den föregående rubriken, och ser till att enbart ta ett snabblån under rätt förutsättningar, så behöver det inte bli hopplöst dyrt och det behöver inte försätta dig i ekonomiskt trångmål. Räntan är visserligen hög på den här typen av lån, men eftersom löptiden samtidigt är kort bör kostnaderna inte sticka iväg alltför mycket.

På andra sidan myntet kan sms-lån ibland påstås vara möjligt att ta helt anonymt, vilket inte är sant. Ansöker du om ett snabblån från en legitim aktör så kommer du att behöva verifiera din identitet. Den vanligaste metoden för det är BankID.

Ytterligare en missuppfattning är att det inte spelar någon roll vad du har för ekonomisk bakgrund när du ska ta ett sms-lån. Snabblån är den lånetyp som ger dig mest svängrum, men långivaren kommer trots allt att undersöka ditt kreditvärde.

Missuppfattningen har sannolikt växt fram ur att det finns aktörer som utfärdar snabblån även till personer som har betalningsanmärkningar, och att en del av dem använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag till UC (Upplysningscentralen). Detta skulle kunna tala till fördel för dig som har vissa betalningsanmärkningar, men även den typen av långivare har kriterier för vem de lånar ut pengar till. Din ekonomiska bakgrund skulle med andra ord mycket väl kunna ha en påverkan på om du får ta lånet eller ej.

Snabblån är med andra ord varken magiska pengar som du kan stoppa direkt i fickan utan några förbehåll, eller en ondskefull ploj. Tecknar du ditt snabblån med eftertänksamhet och på en stadig ekonomisk grund, så är det med största sannolikhet helt rätt beslut för dig.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.