Investera i krypto med säkerhet - Börskollen

Nyhet

Investera i krypto med säkerhet

2021 såg ut att bli året då kryptovalutan tog steget från att anses vara en riskabel investering, till en pålitlig investering. När vänner och kollegor investerar i krypto är det lätt att dras med, eller att lockas av att hoppa på en marknad när priserna faller och det finns stora förväntningar på framtiden.

För den som är ny på kryptovalutor

Är du inte en av dem som avskräcks lätt utan snarare lockas av en volatil marknad, då kan investering i krypto vara rätt för dig.

Det första man bör vara medveten om som investerare, är att marknaden för krypto inte är reglerad på samma sätt som aktiemarknaden. Därför finns högre risker att bli lurad och besviken när värdet plötsligt faller.

För att börja din karriär inom krypto måste du först öppna ett konto på en pålitlig plattform, så kallad “exchange”, där du kan föra in pengar från din bank till din digitala plånbok.

När det kommer till hur mycket man bör investera finns endast en regel: Investera aldrig mer än du har råd att förlora. Satsa på kryptovalutor som visat sig hålla under många år och har ett någorlunda stabilt värde. Ju fler som sitter i samma båt, desto mindre risk för dig personligen.

Efter att du fått viss erfarenhet av hur marknaden fungerar, kan du överväga att diversifiera din investering något mer, till exempel genom att investera i så kallade altcoins. Altcoins är alternativa kryptovalutor.

Vad är en plånbok för kryptovaluta?

En krypto-plånbok är det virtuella stället du lagrar dina tillgångar i krypto. Denna plånbok låter dig även genomföra transaktioner. Det finns två sorters plånböcker, så kallade Hot wallets och Cold wallets.

De förstnämnda är uppkopplade till internet; de är en mjukvara och en app som lagrar dina tillgångar samt dina privata nycklar, som du kommer använda när du vill genomföra en transaktion eller spendera dina Bitcoins. Denna sorts plånbok är mycket praktisk när du vill använda dina kryptovalutor på en daglig basis och endast hanterar mindre eller medelstora summor. Men, då hot wallets alltid är uppkopplade till internet, innebär det även att denna sorts plånbok får utstå långt fler attacker från hackare jämfört med plånböcker som lagrar dina tillgångar offline.

De kalla plånböckerna, eller cold wallets, är det säkraste sättet att förvara dina privata nycklar. Vanligtvis består dessa av ett fysiskt objekt, till exempel som en USB-nyckel, där internetuppkoppling inte är nödvändig. Bland de mest kända och populära är Ledger Nano S eller Safe-T. En cold wallet är definitivt det mest säkra sättet att förvara sina kryptovalutor om man har investerat större summor.

Vilka är riskerna med att investera i kryptovalutor?

Som de flesta redan förstått är marknaden för krypto extremt volatil. Ibland sker drastiska prisfall på endast några timmar. Det är av denna anledning som investering i krypto kräver försiktighet och kunskap. Man måste ta sig tiden att kontrollera priser och nyheter för att hänga med i svängarna.

Ytterligare en risk med investeringar i krypto är risken för cyberattacker. Eftersom krypto existerar i ett digitalt universum och personliga data byts ut och lagras, finns risker för digitala attacker och stölder.

Slutligen finns också risken för att finansiella institutioner i framtiden kommer att reglera marknaden för krypto eller begränsa den, vilket är något man som investerare bör vara medveten om.

Det bästa sättet att skydda sina kryptovalutor och transaktioner

Det är av största vikt att ta alla säkerhetsåtgärder när man investerar i krypto, av anledningarna nämnda ovan. På följande sätt gör du dina investeringar säkrare:

Ladda ner Google authenticator för tvåfaktorsautentisering. Programmet genererar unika lösenord som skapar maximal säkerhet för dina plånböcker. Du rekommenderas inte installera identifikation via sms få vissa hackare nu kan klona sim-kort.

Installera ett antivirus som till exempel McAfee på alla enheter du använder för dina transaktioner med krypto.

Skaffa protonmail och separera mejlkommunikationen som gäller din krypto från din andra meljkommunikation, för ökad säkerhet.

Använd säker och krypterad kommunikation när det gäller din krypto. Använd en pålitlig VPN som krypterar din data och trafik. De bästa tjänsterna är betaltjänster, men erbjuder test av gratis VPN.

Slutligen, tänk över om du har tiden och orken för att investera i en volatil kryptovaluta, och investera som sagt aldrig mer än du har råd att förlora.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev