Lär unga tjäna pengar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Lär unga tjäna pengar

Lär

Börsinvesteringar blir lätt en vana. När man väl börjat göra pengar på börsen försitter man inte en chans att tjäna mer pengar som i sin tur kan ge avkastning med ränta-på-ränta-effekten. Och samma glädje över att spara och tjäna pengar vill vi gärna ge våra barn, exempelvis genom att ge dem en möjlighet att få högre månadspeng i utbyte mot en motprestation och att sporra dem till att jobba extra på loven. De första pengarna man tjänar på börsen ger en underbar känsla, men den första lyckade börsinvesteringen med pengar man tjänat själv är helt fantastisk.

Skolresa

När ungarna kommer upp i ålder för att åka på skolresa, framåt högstadiet-gymnasiet, är det dags för nästa pedagogiska insats. Nu gäller det att övertyga klassen att de ska jobba för att tjäna ihop till sin egen resa. Dels för att det är nyttigt och roligt att tjäna pengar, dels för att det annars kan sluta med att du måste ta ut pengar ur den egna aktieportföljen, och det vore ju skönt att slippa.

Det är inte helt lätt för minderåriga att hitta jobb. De kan baka och samla in grejer till en loppis, men då är risken återigen överhängande att det är du som får öppna plånboken. Ett säkrare sätt är försäljningsarbete ihop med en samarbetspartner. Det finns flera företag som låter skolungdomar sälja deras produkter mot en fast ersättning för varje vara de säljer. Det kan vara kaffe, kryddor eller vad som helst.

Sälj delikatesser

DelikatessKungen har sedan början av 90-talet samarbetat med unga grupper som sålt deras delikatesser. Det är bl a cheddarost, salami och ekologisk olivolja, allihop produkter av toppkvalitet som inte går att köpa i butik.

Först tar man upp beställningar genom att knacka dörr i sitt bostadsområde eller bearbeta lokala näringsidkare. När marknaden är bearbetad skickas de sålda delikatesserna till gruppens kontaktperson. Därefter levererar gruppen varorna till kunderna samtidigt som de tar betalt. Med det här upplägget behöver varken klassen eller kunderna ligga ute med pengar eller riskera att få kvar osålda produkter, och eftersom försäljningen är helt provisionsbaserad väljer man själv hur mycket tid man ska lägga på arbetet. Framgångsrika grupper har både kunnat betala hela skolresan och kommit tillbaka till DelikatessKungen för att inleda nya samarbeten för nya resor.

På det här sättet skapas morgondagens entreprenörer som tidigt får lära sig att hårt arbete lönar sig, och hur kul det är att tjäna egna pengar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt