Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Lär

Lär unga tjäna pengar

Börsinvesteringar blir lätt en vana. När man väl börjat göra pengar på börsen försitter man inte en chans att tjäna mer pengar som i sin tur kan ge avkastning med ränta-på-ränta-effekten. Och samma glädje över att spara och tjäna pengar vill vi gärna ge våra barn, exempelvis genom att ge dem en möjlighet att få högre månadspeng i utbyte mot en motprestation och att sporra dem till att jobba extra på loven. De första pengarna man tjänar på börsen ger en underbar känsla, men den första lyckade börsinvesteringen med pengar man tjänat själv är helt fantastisk.

Skolresa

När ungarna kommer upp i ålder för att åka på skolresa, framåt högstadiet-gymnasiet, är det dags för nästa pedagogiska insats. Nu gäller det att övertyga klassen att de ska jobba för att tjäna ihop till sin egen resa. Dels för att det är nyttigt och roligt att tjäna pengar, dels för att det annars kan sluta med att du måste ta ut pengar ur den egna aktieportföljen, och det vore ju skönt att slippa.

Det är inte helt lätt för minderåriga att hitta jobb. De kan baka och samla in grejer till en loppis, men då är risken återigen överhängande att det är du som får öppna plånboken. Ett säkrare sätt är försäljningsarbete ihop med en samarbetspartner. Det finns flera företag som låter skolungdomar sälja deras produkter mot en fast ersättning för varje vara de säljer. Det kan vara kaffe, kryddor eller vad som helst.

Sälj delikatesser

DelikatessKungen har sedan början av 90-talet samarbetat med unga grupper som sålt deras delikatesser. Det är bl a cheddarost, salami och ekologisk olivolja, allihop produkter av toppkvalitet som inte går att köpa i butik.

Först tar man upp beställningar genom att knacka dörr i sitt bostadsområde eller bearbeta lokala näringsidkare. När marknaden är bearbetad skickas de sålda delikatesserna till gruppens kontaktperson. Därefter levererar gruppen varorna till kunderna samtidigt som de tar betalt. Med det här upplägget behöver varken klassen eller kunderna ligga ute med pengar eller riskera att få kvar osålda produkter, och eftersom försäljningen är helt provisionsbaserad väljer man själv hur mycket tid man ska lägga på arbetet. Framgångsrika grupper har både kunnat betala hela skolresan och kommit tillbaka till DelikatessKungen för att inleda nya samarbeten för nya resor.

På det här sättet skapas morgondagens entreprenörer som tidigt får lära sig att hårt arbete lönar sig, och hur kul det är att tjäna egna pengar.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt