Nyhet

Lös

Lös dina dyra smålån med ett samlingslån

Är du en av dem som har samlat på dig många smålån som kostar mycket i ränta varje månad? Kanske var du tvungen att köpa en ny kyl för den gamla gick sönder och det var den enda utvägen för att snabbt lösa problemet. Nu finns det dock möjlighet att lösa problemet mer långsiktigt. Med ett blancolån kan du baka ihop lån till samlingslån. Då samlar du alla dina dyra lån och krediter till ett stort lån istället, ett så kallat hopbakslån.

De flesta av oss har ett intresse för ekonomi, men det är olika stort. Man får in sin lön och betalar sina räkningar. Man köper både nödvändiga och mindre nödvändiga saker. Det har vi alla mer eller mindre gemensamt. Men det kan vara så att man tar sig vatten över huvudet och handlar lite för mycket på kredit men det kan också vara så att man helt enkelt hamnar i situationer där man tvingas ta smålån till väldigt höga räntor. Detta kan vara startskottet på en lång och ganska jobbig process om man inte kan betala i tid. Det blir påminnelseavgifter, inkassoföretag kopplas in och tillslut, om det vill sig illa, hamnar ärendet hos kronofogden.

Om du får problem med att betala din skuld blunda aldrig för problemet. Det kan både bli kostsamt och få långvariga effekter.

  • Påminnelseavgift – en lite mindre summa adderas till fakturabeloppet.
  • Inkassoavgift – ofta flera hundra kronor.
  • Betalningsanmärkning – försämrar din kreditvärdighet avsevärt.
  • Ärendet går till Kronofogden

Genom att vara observant och proaktiv i sitt förhållningssätt kan man enkelt jämföra vilka långivare som kan ge bäst villkor när det gäller samlingslån. Även om du har många förfrågningar hos UC kan en del långivare erbjuda samlingslån. Det kan alltså vara värt att undersöka marknaden och se vilka långivare som är det bästa alternativet för just dig.

Fundera över vilka behov du har, hur mycket du behöver låna och hur länge du behöver låna pengarna (löptiden på lånet). Genom att överväga hur den ekonomiska situationen ser ut just nu och hur den förväntas se ut på längre sikt kan hjälpa dig att komma fram till det mest fördelaktiga beslutet när det gäller vilket lån som passar dig. Gör det till en vana att alltid jämföra olika lån och deras villkor innan du bestämmer dig.

Ett blancolån är helt enkelt ett lån utan säkerhet där du som låntagare bestämmer själv vad pengarna ska användas till. Det kan vara ett attraktivt och billigare alternativ om du har flera mindre lån eller kreditkortsräkningar. Det kan helt enkelt vara billigare att samla flera mindre lån och ta ett större lån med lägre ränta. De senaste åren har detta sätt att använda blancolån blivit populärt, då det är ett smidigt sätt att utan säkerhet samla flera mindre lån i ett enda. Det är också lättare att hålla reda på ett lån jämfört med en grupp med flera mindre lån.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt