Morgonkollen 11 juni - Aktuella händelser du bör ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Morgonkollen 11 juni - Aktuella händelser du bör ha koll på

Morgonkollen

Sammanfattning med allt du behöver veta om nattens och dagens viktigaste börshändelser. Morgonkollen är framtagen i samarbete med Finwire News.

11 juni 2024


God morgon

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen oregelbundet.

Euro Stoxx 50-terminen stiger med 0,20 procent, FTSE 100-terminen ökar 0,06 procent och DAX terminen stiger 0,06 procent.

New York


De amerikanska börserna noterade nya rekordstängningar på måndagen med stöd av uppgång för Nvidia som steg efter aktiesplit. I fokus stod också Apple som släppte flera produktnyheter. Marknaden laddade annars upp inför onsdagens inflationssiffror och penningpolitiska besked från Federal Reserve. Den tioåriga marknadsräntan steg ytterligare några punkter.

På den breda marknaden ökade S&P 500-index med 0,26 procent till 5 360,79. S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -0,29 procent som lägst och 0,35 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite steg med 0,35 procent till 17 192,53. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,44 procent som lägst och 0,47 procent som högst.

Sektormässigt hade kraft den bästa utvecklingen, plus 1,28 procent, medan finans noterades för den svagaste utvecklingen, minus 0,39 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen steg 3 punkter till 4,47 procent. I dag på morgonen noteras räntan till 4,45 procent.

Brentoljan steg 2,52 procent till 81,63 dollar och WTI-oljan ökade 2,93 procent till 77,74 dollar. Brent står i dag i 81,54 dollar, medan WTI-noteringen är 77,72 dollar.

Guldpriset (termin) steg 0,09 procent till 2 327,00 dollar. I dag står guldet i 2 319,00 dollar.

Dollarn stärktes till 1,0766 mot euron, från 1,0803 dagen innan. I dag står dollarn i 1,0772. En dollar kostar i dag 10,4792 kronor, att jämföra med 10,4883 föregående handelsdag.

Nyfiken på att börja analysera de globala världsmarknaderna? Gör som oss på Börskollen, prova TradingViews kraftfulla analysplattform! (affiliatelänk).

Asien


Börserna i Asien uppvisade en blandad utveckling på tisdagen där Kina-relaterade börser backade efter långhelgen.

Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 steg med 0,25 procent till 39 134,79. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet 0,09 procent som lägst och 0,76 procent som högst.

Det bredare japanska Topix-indexet backade med 0,20 procent till 2 776,80. Under dagen rörde sig indexet inom intervallet -0,30 procent som lägst och 0,70 procent som högst.


Svenska delårsrapporter:

Teknikkonsulten Sibek redovisar ökande omsättning och rörelsevinst under det fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Den starka trenden med god tillväxt och lönsamhet höll i sig. Styrelsen kommer att föreslå en utdelning om 1,20 kronor per aktie för räkenskapsåret 2023-24.

Företagsnytt


Investmentbolaget Flerie, som är noterat på First North genom ett omvänt förvärv med Index Pharma, avser att genomföra en riktad nyemission av stamaktier med ett preliminärt värde om cirka 600 miljoner kronor.

Dagligvarubolaget Axfood förvärvar butikskedjan City Gross. Axfood är redan minoritetsägare och har nu ingått avtal med Bergendahls om att förvärva 90,1 procent av aktierna och tar därmed full kontroll över City Gross. Köpeskillingen är 2 miljarder kronor.

Fastighetsbolaget Genova Property säljer två fastigheter i Norrtälje till ett nybildat samriskbolag där man är hälftenägare ihop med fastighetsfonden Nrep. Affären sker till ett underliggande fastighetsvärde om 1 286 kronor, vilket motsvarar bokförda värden.

Veterinärbolaget Vimian förlikas via dotterbolag med en av säljarna i förvärvet av Veterinary Orthopedic Implants, VOI. Säljaren kommer att kompensera Vimian för hela sin andel på 37 procent, vilket motsvarar cirka 26 miljoner dollar av de 70 miljoner dollar som utbetalades i förlikningen med DePuy Synthes.

Flygbolaget SAS har offentliggjort och skickat sin rekonstruktionsplan i den pågående företagsrekonstruktionen i Sverige till berörda parter. Bolaget avser att begära att Stockholms tingsrätt beslutar om rekonstruktionsplanen (så kallad planförhandling) inom kort.

Forskningsbolaget Cantargia rekryterar Ton Berkien som Chief Business Officer, CBO. Han kommer tillträda rollen den 1 oktober i år.

Teknikbolaget Micro Systemation byter ut sin vd Peter Heuman efter drygt nio månader. Istället tar styrelseordförande Peter Gille över som tillförordnad vd med omedelbar verkan.

Sverige


Totalt tre av fyra exportbolag bedömer att den geopolitiska oron har en direkt påverkan på företagets verksamhet, enligt en ny undersökning från Business Sweden. En svag krona är samtidigt ett stöd.

Från omvärlden


FN:s säkerhetsråd har röstat ja till det amerikanska förslaget om en omedelbar vapenvila i Gaza, rapporterar Sveriges Radio. Förslaget består av tre steg, varav det första inkluderar en vapenvila på sex veckor och att flera Hamas-gisslan släpps i utbyte mot palestinska fångar.

Teknikjätten Apple lanserade under måndagskvällen Apple Intelligence. Satsningen innebär bland annat att Apples användare kommer att få tillgång till OpenAI:s Chat GPT gratis via Siri.

Efter att satsningen presenterades gick techmiljardären Elon Musk till attack i inlägg på plattformen X. Musk hotar att förbjuda Apples enheter på de egna företagen, vilka inkluderar bland annat Tesla, X Corp och xAI. Elon Musk är oroad huruvida Apple kommer att skydda användarnas information.

Chefen för Kaliforniens pensionsfond, Calstrs, säger att man kommer rösta emot det jättelika ersättningspaketet för Teslas vd och storägare Elon Musk. Paketet inkluderar prestationsbaserade aktieoptioner värda cirka 50 miljarder dollar, vilket Calstrs-chefen Chris Ailman har svårt att svälja.

Europeiska tjänstemän för samtal om att hålla gasflödet igång i en viktig ledning mellan Ryssland och Ukraina. Det för att se till att Rysslands anfallskrig mot Ukraina inte ytterligare skadar Europas energiförsörjning, enligt Bloombergs källor.

En rådgivarpanel till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har enhälligt röstat för att backa upp Eli Lillys experimentella alzheimerläkemedel donanemab. Bedömningen är att behandlingen överväger riskerna, samtidigt som studiedatan visar att läkemedlet har effekt på patienter i det tidiga stadiet av sjukdomen. FDA är inte skyldig att följa sina rådgivare men gör det i regel.

Makro


Företagsförtroendet i Australien minskade i maj till -3 från 2 föregående månad.

Konsumentpriserna i Nederländerna lämnades oreviderade på 2,7 procent i årstakt i maj. Marknaden hade, enligt Bloomberg, räknat med 2,6 procent i årstakt. HIKP-inflationen, EU-harmoniserat index för KPI, i Nederländerna lämnades oreviderad på 2,7 procent i årstakt i maj. Marknaden hade enligt Bloomberg räknat med 2,7 procent i årstakt.

Orderingången av maskinverktyg i Japan ökade i årstakt i maj med 4,2 procent.

Producentpriserna i Litauen ökade i årstakt i maj med 0,2 procent.

Storbritanniens arbetslöshet, enligt ILO för den senaste tremånadersperioden, ökade oväntat till 4,4 procent i april, från 4,3 procent föregående månad. Analytikerkonsensus låg på 4,3 procent.

Aktierekommendationer


Placera rekommenderar köp i Essity

Handelsbanken höjer Alimak till köp från behåll

Pareto Securities inleder bevakning på Stille med köp och riktkurs 260 kronor

Håll ögonen på idag


BÖRS
Rapporter
Ospecificerad tid: Eblitz Group, Sibek

Utländska rapporter
Efter börsstängning: Oracle

Stämmor

09:00 Myfirstapp, 10:00 Africa Resources, 10:00 Hoi Publishing, 10:00 Luxbright, 11:00 Gotlandsbolaget, 11:00 Quartiers Properties, 13:00 Diagonal Bio, 14:00 Free2Move, 14:00 Jetpak

Handlas exklusive utdelning
Arctic Paper (utd 1,00 PLN), Transferator (utd 0,42 kr)

Corporate Actions

Tessin Nordic exklusive rätt N 3:17, 10 öre per aktie
Tingsvalvet sista dag för handel på Spotlight före flytt till First North

MAKRO
Opec månadsrapport oljemarknaden
09:00 Tjeckien KPI
09:10 ECB tal av Villeroy
10:00 ECB tal av Rehn
12:00 Lettland handelsbalans
12:00 USA NFIB konfidensindex småföretag
13:00 ECB tal av Villeroy
13:00 ECB tal av Holzmann
13:00 Sydafrika industriproduktion
13:05 ECB tal av Lane
14:00 Brasilien KPI
14:00 Mexiko industriproduktion
14:30 Kanada bygglov
14:55 USA Redbook
18:00 EIA månadsrapport oljemarknaden
22:30 USA API oljelager


Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt